Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAHTJEV REGULATORA

Britanci zabranili zarađivanje na padu dionica talijanskih i španjolskih tvrtki

Wall Street, burza
Foto: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL
1/3
14.03.2020.
u 08:28

Europske burze jučer su se ponovo zazelenile, Amerika i Azija i dalje u crvenom

Europske su se burze jučer zazelenile, nakon drastičnog pada dionica koji je u četvrtak poharao globalno tržište kapitala. Amerika i Azija i dalje su u crvenom, iako je američki FED najavio da će vrlo skoro povećati likvidnost gospodarstva za 1500 milijardi dolara kako bi stabilizirao financijska tržišta i pomogao poduzetnike.

Zastupnici u Kongresu također dogovaraju dodatne poticajne mjere koje bi mogle umiriti ulagače, a očekuje se i da bi FED sljedeći tjedan dodatno mogao spustiti ključne kamate, nakon što ih je prošli tjedan srezao 0,50% tnih bodova. Spominje se i da bi mogle pasti na nulu.

Ugrožen i Ferrari

U Europi su tržišta već odreagirala na mjere središnjih banaka i vlada te najavu novog programa kupnje imovine i povoljnih kredita za banke Europske središnje banke, čija bi kamata mogla pasti i na minus 0,75%. Dogovoren je i povećan otkup obveznica.

Tako je Euro STOXX 50 sredinom dana skočio 7,66% , na 40,17 bodova, frankfurtski DAX porastao je 7,12%, na 9813,57 bodova, londonski FTSE 100 povećao se 7,11% , na 5609,73 boda, a pariški CAC rastao je 7,86%, na 4362,11 bodova.

Video: Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom

Iako je američki Dow Jones pao 9,99%, na 21.200,62 boda, a S&P 500 9,51%, na 2480,64 boda, Dow Jones Futures oporavio se s rastom od 5,30%, na 22.054 boda. Japanski Nikkei pao je 6,08%, na 17.431,05 bodova, Šangaj kompozitni indeks skliznuo je 1,23%, na 2887,43 boda, a hongkonški Hang Seng 1,14%, na 24.032,91 bod.

U samo 20 dana, MSCI, indeks koji prati kretanja na globalnim burzama, izgubio je gotovo četvrtinu svoje vrijednosti, nakon što je tržišna vrijednost dionica pala za 15 tisuća milijardi dolara. Jučer je britanski regulator financijskih tržišta Financial Conduct Authority (FCA) zabranio “short selling” – zarađivanje na padu dionica talijanskih i španjolskih kompanija, nakon što su im se s tim zahtjevom obratili regulatori dvije zemlje kako bi zaštitili svoje tvrtke čije su se dionice u četvrtak srozale.

Među kompanijama koje su potencijalno ugrožene su i nogometni klubovi Lazio i Juventus te proizvođač luksuznih automobila Ferrari. Na tržištu novca u petak je ojačao dolar prema košarici drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta: indeks mu je u prvom dijelu dana rastao 0,17%, na 97,63 boda. Eurom se trgovalo po 1,112035 dolara. Upravo bi održavanje tečaja eura mogao biti razlog zbog kojeg ESB nije odlučio dodatno smanjiti i kamatne stope.

Padaju kamate

Za sljedeći je tjedan najavljena i sjednica japanske središnje banke na kojoj će izaći s odlukom o monetarnoj politici. Zasad su najavili kupnju 200 milijardi jena (1,9 mlrd. dolara) japanskih državnih obveznica s rokom dospijeća od pet do deset godina te injekciju dodatne likvidnosti od 1500 milijardi jena u dvotjedne zajmove. Kineska središnja banka jučer je odlučila od 16. ožujka smanjiti stopu obvezne rezerve nekim bankama za 0,5-1postotni bod i time oslobodila 550 milijardi juana (79 milijardi dolara) likvidnosti. Ključnu kamatnu stopu smanjila je i Norveška središnja banka za 0,5 postotnih bodova, na 1posto. Najavili su i izvanredne tromjesečne zajmove radi povećanja likvidnosti banaka.

Tema: Koronavirus

 

Komentara 1

IM
Immanuell
17:34 19.03.2020.

Dvije su odluke Britanije u zadnjih dan ili dva vrlo značajne: prva je da je nemoguće boriti se protiv ove epidemije, te da će oni jačati svoje kapacitete za oboljele i svoj zdravstveni sustav kroz tu borbu.. Druga je upravo ova iz naslova - zabranjuje se zarađivanje na padu dionica na burzi španjolskih i talijanskih tvrtki. Ponos, dostojanstvo, čast su ostali u tradiciji Britanije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije