Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIGRANTSKA KRIZA

Europska komisija nudi 2000 eura migrantima za odlazak iz Grčke

Djeca u migrantskom kampu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
13.03.2020.
u 09:35

“Koaliciju voljnih zemalja” koje će zbrinuti djecu bez pratnje roditelja iz kampova u Grčkoj čine: Francuska, Njemačka, Hrvatska, Italija, Irska, Luksemburg i Portugal

Europska komisija nudi po 2000 eura migrantima koji dobrovoljno pristanu na povratak s grčkih otoka u zemlje iz kojih su krenuli migrantskom rutom prema Europi, objavila je jučer europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson u Ateni.

Ponuda stoji samo mjesec dana i za prvih 5000 migranata koji se prijave, pod uvjetom da su u Grčku došli prije 1. siječnja ove godine, dodala je. Toj novoj mjeri, bez presedana, cilj je da pomogne smanjivanju opterećenja na grčkim otocima na kojima su kampovi za izbjeglice i migrante već godinama prepuni ljudi, i to višestruko iznad sagrađenog kapaciteta.

Još 2000 eura pomoći

– Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i europska agencija za graničnu i obalnu stražu Frontex provodit će te dobrovoljne povratke. Dodatnih 2000 eura po osobi pomoći će tim ljudima da se reintegriraju u zemlje svojeg podrijetla – rekla je Ylva Johansson na press-konferenciji s grčkim ministrom unutarnjih poslova Panagiotisom Mitarachisom u Ateni. EU i dalje vrlo čvrsto stoji uz Grčku u namjeri da štiti vanjske granice prema Turskoj od neregularnih migracija koje ponovno, u masovnom obliku, pokušava pokrenuti turski predsjednik Erdoğan.

Video; Božinović: Hrvatska je spremna primiti djecu bez pratnje. Imamo kapaciteta

Ali europska povjerenica zadužena za migracije očito je željela iskoristiti posjet Grčkoj kako bi poslala poruku da se EU ne brine samo o zaštiti vanjskih granica nego i o pomoći ljudima premda je tim ljudima Grčka privremeno uskratila međunarodno propisano pravo na podnošenje zahtjeva za azil. EU najprije želi pomoći ranjivim skupinama migrantske djece, pa je Johansson kazala kako je zasad sedam država članica izrazilo spremnost da odmah krenu s premještanjem na svoj teritorij i zbrinjavanjem najmanje 1600 djece koja su se bez pratnje roditelja našla u migrantskim kampovima u Grčkoj.

Nije otkrivala koje su to zemlje, ali Večernji list od upućenih izvora u Bruxellesu doznaje da su to: Francuska, Njemačka, Hrvatska, Italija, Irska, Luksemburg i Portugal. Ta “koalicija voljnih” trebala bi biti tek početak mobiliziranja država članica koje na dobrovoljnoj osnovi, bez obvezujućih kvota, žele pomoći Grčkoj u zbrinjavanju izbjeglica, paralelno s pomoći u obrani vanjskih granica od novog vala masovnih neregularnih ulazaka u EU.

Johansson je objelodanila da će Komisija odmah nakon Uskrsa predstaviti novi prijedlog reforme sustava azila u EU, koji bi trebao trajno urediti pitanje raspodjele tražitelja azila iz graničnih država koje se nađu pod velikim pritiskom. Prvi pokušaj te reforme nije uspio jer se nekoliko zemalja iz srednje i istočne EU, poput Mađarske, opiralo ideji migrantskih kvota. Komisija će u novom prijedlogu pokušati iznijeti prihvatljiviju verziju, koja bi imala šanse zaista biti usvojena u Vijeću EU i Europarlamentu.

Video: Migrantska kriza: Tisuće ljudi iz Turske krenulo prema Europi

Na migrante suzavcem

Grčka policija, iza koje na granici stoji i vojska, i proteklih dana nastavila je koristiti suzavac u odvraćanju neregularnih migranata na granici s Turskom. Turski predsjednik Erdogan izjavio je da “nema razlike između tih scena na grčkoj granici i onoga što su radili nacisti”.

New York Times je, s druge strane, objavio reportažu o postojanju tajne lokacije na kojoj grčki policajci, izvan zakona i procedura, zlostavljaju migrante prije nego što ih protjeraju natrag u Tursku. Grčka vlada opovrgla je postojanje takve lokacije, a Europska komisija poručuje da je na Grčkoj, a ne na EU, da istraži navode o svakom, pa i tom mogućem ilegalnom postupanju prema migrantima.

Komentara 5

BR
briselko
09:50 13.03.2020.

Migranti djeca bez roditelja ne postoje kao mjerodavna grupa. U 90% slučajeva se radi o lažljivcima bez dokumenata koji tvrde da su maloljetni, što je forenzički dokazano u Švedskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj...Ili možda netko vjeruje da postoje djeca koja sama prelaze pješice tisuće kilometara preko planina i mora, imaju hrpu novaca koje im nitko putem ne uzme, uspijevaju naći i platiti švercere, imaju pametne telefone s navigacijom, bez problema se kreću u grupama s teroristima i kriminalcima bez da ih itko dira i uspijevaju preživjeti na ruti koju kontolira brutalna švercerska mafija.

IV
IVRI
11:11 13.03.2020.

Soros i njegov Open Society Foundations im od 2015. nude više! Onda se čude raznim -tizmima. -izmima i sličnim protestnim reakcijama Europljana. Usto UNHCR migrantima daje prepaid kreditne kartice bez imena i prezimena korisnika (otkriveno 2018.) I djeca vide dada je to planirana akcija. Samo nam snažna reakcija Putina i razuman patriotizam mogu pomoći. Domaći crni labudovi su tu još najgori.

Avatar willi66
willi66
09:46 13.03.2020.

ako im nude da odu zar onda nemaju pravo na zastitu,to znaci da su ilegalni...samo pitam..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije