Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spas za tvrtke Filipovića

Bivši direktor Coca-Cole novi vlasnik Finvesta i Hotela Njivice

14.12.2012. Cabar - Marijan Filipovic u jednom od pogona Finvesta, u uredu i na proslavi sa radnicima tvrtke i umirovljenicima.  P
Foto: Goran Kovacic/pixsell
19.05.2015.
u 08:30

J. R. Alma navodno zanima biznis i na Korčuli, Braču te u Benkovcu i Dubrovniku

Iako je poznavateljima prilika u Čabru teško u to povjerovati – donedavno se, naime, mislilo kako je to pošlo za rukom Austrijskoj tvrtki Stuckler – poduzetnik Marijan Filipović (na slici) konačno je prepustio svoje posrnulo carstvo Johnu R. Almu, bivšem izvršnom direktoru Coca-Cola Enterprisea i članu uprave korporacije Kimberly Clark.

Nakon dugotrajnih pregovora sa sada već bivšim vlasnikom Filipovićem te većinom ključnih vjerovnika, jedna od najkompleksnijih hrvatskih priča završena je, naime, potpisivanjem ugovora o kupoprodaji dionica društva Finvest Corp d.d. te ugovorom o prijenosu poslovnih udjela Hotela Njivice d.o.o., u kojima je američki investitor stekao 90,5% dionica, a ukupna investicija, koja uključuje i plan podmirenja dugova društava, procijenjena je na oko 30 milijuna eura.

U priopćenju američkog investitora navodi se kako je stjecanjem većinskog vlasništva u tim društvima preuzeo i obveze koje se odnose na ispunjenje ključnih preduvjeta za nastavak redovnog poslovanja društava s nadom u uspješno financijsko i operativno restrukturiranje u okviru postupka predstečajne nagodbe, a samim time i uspješno okončanje tih postupaka.

To svakako uključuje podmirenje zaostalih plaća i ostalih prioritetnih prava radnicima društva Finvest Corp u ukupnom iznosu od oko 5 milijuna kuna i to u roku od 30 dana od dana stjecanja dionica, dodatna ulaganja u oba društva kojima će se osigurati optimalna razina radnog kapitala za financiranje proizvodnog ciklusa i kvalitetna popunjenost proizvodnih kapaciteta te poduzimanje maksimalnih napora s ciljem ispunjenja obveza prema vjerovnicima, a što je sukladno sugestijama uprava i nadzornih odbora u tim kompanijama.

– Hrvatska me kao zemlja oduševila već pri prvom posjetu. Dugo sam razmišljao gdje uložiti svoja znanja i kapital. Kako se, unatoč godinama koje su me odvele u službenu mirovinu, još uvijek ne osjećam dovoljno starim da bih prestao raditi, posebno se veselim otvaranju ovog novog poglavlja. Zadivljen sam profesionalnošću i stručnošću zaposlenika obiju kompanija te sam uvjeren da zajedničkim snagama, potrebnim kapitalom i iskustvima danas uistinu započinjemo jednu lijepu poslovnu priču – istaknuo je John R. Alm, koji je u Hrvatskoj, kako neslužbeno doznajemo, i u pregovorima za projekt gradnje marine i hotela na otoku Korčuli, a zanimaju ga i kamenolomi u Benkovcu, Dubrovniku te Jadrankamen na Braču. Filipović priznaje kako Finvest Corp nije imao budućnost bez pronalaska novog strateškog investitora. No nakon što je prepoznao poštenu namjeru i jasnu viziju Alma za spas Finvesta i Hotela Njivice, odlučio mu je, tvrdi, "bez ikakve financijske naknade za njega osobno, prepustiti upravljanje navedenim tvrtkama".

>> Finvest pred ovrhom, hitno je potreban novi kapital

>> Obiteljski biznis: Marijan Filipović nije sinu Marinu ostavio ništa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije