Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZLET OD 800 POSTO!

Prognozirali su mu propast, a najpoznatija kriptovaluta ima rekordan povratak

FILE PHOTO: A representation of virtual currency Bitcoin is seen in front of a stock graph
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
05.01.2021.
u 10:43

Kriptovaluta profitirala od velike korona-krize i pada dolara

Mnogi su mu predskazivali propast, no najpoznatija je kriptovaluta zabilježila ne samo veliki povratak, nego je taj povratak i rekordan. Naime, bitcoin je od ožujka 2020. godine do jučer narastao čak 800 posto dosegavši rekordnu vrijednost veću od 32.000 dolara što je bilo prekjučer. I to je bio rekord nakon rekorda, digitalna valuta kontinuirano uvećava svoju vrijednost.

Bolni pad 2018.

Samo mu je u prosincu vrijednost narasla za 10.000 dolara da bi se u prva tri dana nove godine to nastavilo s još pet tisuća. Nevjerojatno. Ili možda nije. Jer, 12 godina je trebalo, rekordne su vrijednosti postignute upravo u nedjelju na bitcoinov 12. rođendan, da financijske institucije i mainstream ulagači prihvate bitcoin kao jednu od uobičajenih valuta plaćanja. To konačno prihvaćanje uvjetovalo je i porast ulaganja u bitcoine pa stoga i njegov snažan rast koji ovoga puta nije uvjetovan medijskim hypeom niti iznenadnim promjenama vlasništva značajne njegove količine, već izdašnim ulaganjem, odnosno kupovanjem.

U 2020. godini bitcoin je tako učetverostručio svoju vrijednost. Jasno je kako ovaj streloviti rast vrijednosti popularne digitalne valute podsjeća na razdoblje iz 2017. godine kada je bitcoin skočio s vrijednosti oko tisuću dolara na više od 19.000 da bi onda do kraja 2018. godine pao na 4000 dolara. I kod nas je takav rast izazvao nevjerojatnu pomamu jer se činilo da se uz ograničena ulaganja može zaraditi dosta, odnosno pravo malo bogatstvo. No, loše izračunati troškovi rudarenja zbog, primjerice, velike potrošnje struje a onda i nagli pad, te su snove raspršili kod svih osim kod najproračunatijih i najopreznijih investitora.

Ipak, rastuće povjerenje financijskih institucija i ulagača u bitcoin odnosno njihovo prihvaćanje bitcoina kao financijske imovine. Sada se ponovo javljaju oni koji tvrde kako bitcoin može doista zamijeniti zlato na način da poput tog dragocjenog metala predstavlja trajnu imovinu. Zastupateljima takvog gledanja na bitcoin na ruku ide i najniža vrijednost dolara od 2018. godine uslijed pojačanog tiskanja američke valute u svrhu pomoći gospodarstvu posrnulom zbog pandemije. Jedan stručnjak kaže kako će se vrijednosti i zlata i bitcoina dalje uvećavati kako će vlade gomilati dugove da bi se izborile s nedaćama koje je donijela pandemija pa će tako i vrijednost novca padati. No, ima i mišljenja kako niti bitcoin niti zlato zapravo nemaju vrijednosti jer ne generiraju gotovinsku vrijednost.

Veliki je poguranac bitcoin dobio od PayPala koji je prošle jeseni objavio kako će dozvoliti svojim korisnicima da kupuju i prodaju bitcoin te ga koriste na toj popularnoj internetskoj novčarskoj platformi. Moguće je da upravo u tom potezu leži dobar dio razloga za rast vrijednosti bitcoina odnosno njegovu smanjenu raspoloživost jer je ta platforma zbog svoje odluke počela i otkupljivati ozbiljne količine ove kriptovalute.

Balon će se ispuhati?

Znači, više ne stoje priče o nepovjerenju u bitcoin. Primjerice, u Guardianu je objavljeno kako jedna tvrtka iz londonskog Cityja, Ruffer, drži 550 milijuna funti u bitcoinima i to kao sredstvo uravnoteženja rizika koji leži u, kako kažu, “fragilnom monetarnom sustavu i izobličenom financijskom tržištu”. Bitcoina trenutno ima 18 milijuna, platforma koju je osmislio netko pod pseudonimom Satoshi Nakamoto dozvoljava stvaranje 21 milijuna bitcoina.

Nije bitcoin jedini, i druga najveća kriptovaluta, Ethereum, narastao je za 465 posto tijekom prošle godine. No, unatoč tome i dalje ima skeptika koji vjeruju da je sve i dalje manipulacija nekoliko krupnih mešetara bitcoinom te će se još jednom tržište razočarati a balon ispuhati sve i da dolar i dalje nastavi gubiti na vrijednosti.

Ključne riječi

Komentara 3

TA
Tajg
11:00 05.01.2021.

Velika mu je prednost što je limitiran.Ne podlježe regulativi i nemože se bezbroj puta štampati kao obični papir,nazvan novcem. Kina naredne godine uvodi digitalnu valutu,čija je vrijednost pokrivena zlatom. Novoizgrađenom željeznicom dolazi do Evrope i preuzima fiatnovčanicu euro.Prevaziđeno zapadnoevropsko gospodarstvoo neće ništa moći pametno postići osim rata.Barbari će postati uvjek što su bili. Mi Hrvati trebamo iz iskustva turbulentne prošlosti učiti i pokrenuti se prema budućnosti,jedina opcija nama starosjediocima.

PL
plenkikok
00:27 08.01.2021.

Što već rekoše, prognozirana mu je propast dok se "tiskao". U obzir treba uzeti da se dogodilo i "shrinkanje". A dobro dođe i za pranje novca u ovo vrijeme enormnog zaduživanja država. Vidjeti ćemo što će biti za mjesec-dva kada godišnja porezna presija na dobit u državama završi. Sve je to klasika. Dok ima potražnje, rasti će...

DC
Dculo
09:15 06.01.2021.

Idealna dugoročna investicija, Bitcoin je pobjednik zakona ponude i potražnje. Danas znamo da ih nikada neće biti više od 21 milijun, što će u kombinaciji sa velikim porastom potražnje rezultirati značajnim rastom cijene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije