Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Banke masovno zatvaraju poslovnice – u godinu dana više od stotinu

Sa sve više akvizicija, klijenata u mobilnom i internetskom bankarstvu te bankomata poslovnice postaju suvišne
25. studenoga 2019. u 17:37 10 komentara 19351 prikaza
Ilustracija
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kad je nedavno vrličkom “Robinu Hoodu”, koji se predao policiji nakon što je privremeno ispario s 11,5 milijuna bančinih kuna, izmaknula otpremnina OTP banke koju je trebao dobiti zbog zatvaranja poslovnice, izbile su na vidjelo drame koje se mogu odvijati iza fraze kao što je – “optimizacija poslovanja”. Pod tim motom nestalo je u posljednjih godinu dana više od 100 poslovnica, a proces još traje.

Vrlika PREDAO SE POLICIJI Odbjegli bankar u istražnom zatvoru na Bilicama: Priznao krivnju, novac potrošio na dugove

Nakon pripajanja Splitske banke, OTP je još lani, očekivano, zatvorio poslovnice koje su međusobno bile fizički preblizu smještene, a ove godine još 21. Osim na posljedice akvizicije, referiraju se i na digitalizaciju poslovanja prelaskom na mobilno i internetsko bankarstvo i bankomate, čime opravdavaju i naknade koje su za isplate na šalteru nedavno uveli i oni i Zaba, a skoru primjenu najavio je i PBZ.

No, uzevši u obzir da baš i nismo 100 posto informatički pismeno društvo, pitali smo ih i kako će kompenzirati prazninu koja nastaje kad se u nekoj manjoj sredini zatvori jedina poslovnica, a ostane samo uplatni bankomat.

Uplatno-isplatni bankomati

U sredinama u kojima nemamo poslovnicu započeli smo postavljanje novih modernih uređaja s uplatno-isplatnim funkcijama umjesto dosadašnjih klasičnih bankomata – odvratili su iz OTP-a, dok Addiko uvodi koncept mobilnih poslovnica.

Rabljeni automobili ISTRAŽILI SMO Kakav auto možete kupiti za 50.000 kuna i koliki su troškovi unosa

Deset poslovnica ove je godine Addiko zauvijek zatvorio: na Krku, u Makarskoj, Metkoviću, Novoj Gradiški, Osijeku, Slatini, Solinu, Valpovu, Viškovu i Županji.

Klijentima je jednostavnije, brže i u konačnici jeftinije obavljati transakcije putem digitalnih kanala i iz udobnosti svoga doma. Ovo, naravno, ne znači da će se banka orijentirati samo na digitalne kanale. Dapače, ključ uspješnog poslovanja vidimo u ravnoteži fizičke prisutnosti i digitalne dostupnosti – kažu u Addiku. Erste je lani uveo novi koncept uslužnog modela poslovnica, uskoro otvara sedmu takvu u Hrvatskoj.

Fizičke poslovnice još dugo neće izgubiti na važnosti, ali se može očekivati da će doći do određene optimizacije broja. U Erste banci se to ponajprije odnosi na poslovnice transakcijskog tipa koje se nalaze u manjim mjestima. Poslovanje tih poslovnica bit će prebačeno u veće centre, a u tim mjestima bit će postavljeni uplatno-isplatni bankomati – najavljuju.

U PULI PRESKOČIO ZID I NESTAO Uhićen jedan od najtraženijih hrvatskih bjegunaca: Pljačkao banke, bježao iz zatvora...

Traže se atraktivnije pozicije

Trenutačno im je od 750 bankomata samo 160 uplatno-isplatnih, a dogodine namjeravaju poboljšati statistiku. Ove su godine zatvorili dvije manje poslovnice, jednu u Njivicama na otoku Krku i drugu u Mošćeničkoj Dragi. Opravdavaju to činjenicom da su posrijedi turistička mjesta u kojima se većina aktivnosti odvija ljeti.

Tamošnjem su stanovništvu, kažu, na raspolaganju poslovnice u Malinskoj na Krku i u Lovranu, a u te će poslovnice biti premješteni i zaposlenici. Dogodine planiraju zatvaranje još pet poslovnica, također bez otpuštanja zaposlenika. U HPB-u kažu da su, u sklopu pripajanja Jadranske banke, optimizirali poslovnu mrežu, ali ne preciziraju na koji način, te da su i dalje dostupni u svim većim gradovima. U 2020. ne namjeravaju zatvarati poslovnice.

RBA ove godine nije zatvorio nijednu poslovnicu, nego, kaže, modernizira postojeće i premješta ih na lokacije pogodnije za klijente. U tom će procesu neke biti zatvorene, ali istodobno otvorene nove, na atraktivnijim lokacijama. Stabilan broj poslovnica zadnjih pet godina ima i Sberbank i zasad ne razmatra smanjenje broja poslovnica, no zavarao ih je PBZ koji nije otkrio na koliko su mjesta stavili ključ u bravu. Tek informaciju da će ih nakon zatvaranja do kraja godine biti 181. Uglavnom zatvaraju ispostave s jednim do dva zaposlenika. Najveća, Zaba, nije se očitovala o namjerama.

Pogledajte i video o uvođenju eura:

U EU samo u 2017. zatvoreno 5900 poslovnica, u 10 godina čak 50.000

Prema podacima Europske bankarske federacije (European Banking Federation) u EU je 2017. zatvoreno više od 5900 poslovnica, a od 2007. gotovo 50.000. Najviše poslovnica zatvorile su skandinavske zemlje – u pet godina prepolovile su broj.

U SAD-u je samo od srpnja 2018. do lipnja 2019. zatvoreno četiri posto poslovnica najvećih američkih retail banaka: Wells Fargo ih je zatvorio više od 300, a Chase, Bank of America, US Bank i Capital One svaka više od 100 poslovnica. U zadnjih 10 godina zatvorili su više od 7600 poslovnica.

Djevojka
OVO SE RIJETKO VIĐA
Polugola djevojka utrčala na utrku s Hrvatima, a onda se dogodila komična scena
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • Avatar slaven0
  slaven0:

  da, optimizacija poslovanja, zatvaranje poslovnica, otpustanje ljudi, a naknade za transakcije rastu. Logicno, zar ne...

 • Nuclear_Strike:

  Hmmmmm, da ipak razlog nije drugačije prirode.

 • SveJeUzalud:

  ....zatvaraju se pare građana.....na kapaljku...