Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

AUDIO upravlja milijardama kuna, a od osnutka ima samo gubitke

Neslužbeno, moguće je spajanje Agencije i Ureda za upravljanje državnom imovinom
30. kolovoza 2012. u 16:00 7 komentara 290 prikaza
Dalmacijavino (1)
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) u prvom je tromjesečju stvorila gubitak od 28,8 milijuna kuna, iako upravlja imovinom procijenjenom na gotovo 42 milijarde kuna. Takav katastrofalni rezultat poslovanja otkrio je prema mišljenju nekih analitičara nemar države prema svojoj imovini.

Novi zakon i ovlasti

U institucijama kažu da je nužno novim zakonskim odredbama iz korijena promijeniti način upravljanja i prodaje državne imovine. Uz AUDIO koji je naslijedio Hrvatski fond za privatizaciju ingerenciju nad državnom imovinom postoji i Središnji Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUDI). Stručnjaci upozoravaju da DUDI nema stvarnu moć jer je većina državnih tvrtki još pod ingerencijom ministarstava. Registar imovine nije završen pa je gotovo nemoguće i kvalitetno upravljati, s obzirom na to da se državna imovina podijelila između petnaestak poslovnih subjekata. Upravo zbog tih silnih problema i nedostatka koordinacije DUDI je izradio strateški plan koji uključuje i restrukturiranje AUDIO-a, a prema neslužbenim informacijama moguće je i spajanje tih institucija. I dok se može čuti da neki imaju namjeru ukinuti AUDIO kao posebnu instituciju, dobro upućen izvor tvrdi da se to neće dogoditi zbog odnosa snaga među koalicijskim partnerima.

– Novi koncept upravljanja je izrađen i poslan na uži kabinet Vlade, koja bi ga trebala raspraviti i politički uskladiti idućeg tjedna. Kad se dokument potvrdi u Vladi prezentirat ćemo ga u javnosti – kazao je Mladen Pejnović, ravnatelj DUDI-a. Ipak iz krugova bliskih Banskim dvorima doznajemo da će se zakon temeljito mijenjati jer je mnogo stvari propustio normirati, a ima i niz nelogičnosti. Jedna od takvih svakako je obveza AUDIO-a da prodaje imovinu u natječajnim krugovima, pri čemu se tražena cijena spušta i na 30 posto nominalne vrijednosti tvrtke, što je dosada nagnalo potencijalne kupce da pričekaju s preuzimanjem dok imovina ne postane jeftina.

Registar imovine

Novim zakonskim rješenjem trebalo bi se omogućiti državi i da investira u posrnule tvrtke i na taj ih način pripremi za prodaju. Ono što se svakako mora izraditi je registar državne imovine, a to će biti zadatak Pejnovićevog ureda. Nedavno je Dragutin Lesar uzburkao strasti istaknuvši da je bez Strategije upravljanja državnom imovinom nije zakonito prodavati Croatia Osiguranje i Hrvatsku poštansku banku. Neki analitičari misle da je Lesar u pravu te da se Strategija mora izraditi i zato što tako nalaže zakon, ali i stoga što bi takav dokument mnogo značio i za povjerenje bonitetnih kuća jer bi pokazao odluke i smjer Vlade u upravljanju imovinom. Loš rezultat AUDIO-a nastavak je poslovanja u negativnom tonu iz prošle godine kada su napravili 780.000 kuna minusa.

– Gubitak AUDIO-a posljedica je visokih pozajmica trgovačkim društvima u cilju zadržavanja zaposlenosti- kazao je Pejnović. Ipak, dramatičnost stanja ilustriraju prihodi od dionica i udjela. Na temelju vrijednosti financijske imovine od 38 milijardi kuna u tri mjeseca je agencija ostvarila 7 milijuna kuna prihoda.

EUROPSKO PRVENSTVO
Hrvatska je u finalu!!! Norveška pala nakon povijesne drame, Musa zabio u posljednjim sekundama!!
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar RexCroatorum925
  RexCroatorum925:

  sve po planu 21

 • Avatar žič
  žič:

  nebi se štel mešati..aaa,čiji su to,,kadrovi,,koje stranke knjižicu nose,zna se,sigurno nisu,nisu li to kadrovi stranaka koje imaju plan 21 za propast mile na hrvatske........

 • Avatar Vinko
  Vinko:

  Lijek za to opaku bolest koja će nas tajati glave, ako je ne suzbijemo je program radikalne privatizacije državne imovine - tog legla korupcije i kriminala kako je je nedavo nazvao Borislav Škegro. Ako vas zanima, imam taj program.