Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Adris grupa

Ante Vlahović: Spremni smo za nove akvizicije

Ante Vlahović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
26.10.2018.
u 17:52

U prvih 9 mjeseci 2018. ostvarena čista zarada od 750 milijuna kuna, u Upravu ulazi bankar Marko Remenar, a najavljena su i ulaganja od četiri milijarde kuna

Nakon glavnog dijela turističke sezone rovinjska Adris Grupa koja je nakon akvizicije HUP Zagreba među najvećih hotelijerima u Hrvatskoj ima čak 752 milijuna kuna neto dobiti. U prvih devet mjeseci kompanija u čijem sastavu posluje i Croatia Osiguranje ostvarila je 4,7 milijardi kuna prihoda, čime je zabilježila porast od 12 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Zarada, odnosno neto dobit rasla je brže čak 20 posto.

Završava se Hotel Park

– Adris uspješno posluje. Naši su poslovi rastući i dugoročno održivi. Ne smanjujemo ambicije, investiramo. U proteklih osam godina investirali smo sedam milijardi kuna! Povećavamo konkurentnost, izvozimo. Krajnje smo usredotočeni na organski rast i poslovnu izvrsnost, spremni i za nove akvizicije – poruka je predsjednika Uprave Adris Grupe Ante Vlahovića.

Iduće godine očekuje se promjena na čelu kompanije, a naznaka da bi tako moglo i biti nakon glavne skupštine Adrisa je i proširenje Uprave na četiri člana. Od studenog u vrh rovinjske kompanije ulaze donedavni bankari Zagrebačke banke Marko Remenar i Stipanka Ivandić Štefanek. Odobren im je petogodišnji mandat koji završava u listopadu 2023. Adris Grupa u iduće četiri godine planira četiri milijarde kuna ulaganja, poglavito u turistički segment poslovanja u koji će se sliti 3,3 milijarde kuna. Nakon tog ciklusa čak će 95 posto hotelskih kapaciteta biti na najvišoj razini. Gotovo 360 milijuna kuna ulaže se u proizvodnju zdrave hrane, a 230 milijuna u razvoj osiguranja. Hotelijer Maistra je ove turističke sezone zabilježila rast noćenja od četiri posto uz povećanje prosječne cijene noćenja od tri posto, što je dovelo do rasta poslovnih prihoda od 10 posto.

U glavnom dijelu turističke godine ostvarila je čistu zaradu od 359 milijuna kuna, što je za 12 posto bolje nego lani. Završava se Hotel Park, najveća investicija u turizmu ove godine. U luksuzni hotel Adris je plasirao oko 600 milijuna kuna. Ove godine rovinjska kompanija kupila je i HUP Zagreb, koja uz zagrebačke hotele, obuhvaća i poslovanje dubrovačkih hotela u sklopu podružnice Hoteli dubrovačka rivijera. HUP je imao deset posto više noćenja i neto dobit u iznosu od 96 milijuna kuna, čime je za 25 posto nadjačana zarada iz prvih devet mjeseci 2017. Danas turistički dio Adris grupe raspolaže s 83 posto hotelskih kapaciteta na razini četiri i pet zvjezdica.

Proizvodnja zdrave hrane u sklopu Cromarisa orijentirana je na izvoz koji nosi 80 posto prihoda kompanije. Unatoč dumpingu cijena prosječna cijena Cromarisovih proizvoda narasla je za dva posto, a količinska prodaja na izvoznim tržištima porasla je 16 posto, od čega najviše na talijanskom, francuskom i njemačkom tržištu. Primjerice, u Italiji Cromaris postiže prosječne cijene svježe ribe veće za 40-ak posto u usporedbi s grčkom i turskom konkurencijom. Kompanija je ostvarila rast zarade od 31 posto na 21,4 milijuna kuna.

Dobit CO skočila 52 posto

Croatia osiguranje je lider na hrvatskome tržištu, s udjelom od 30 posto. Tržišni je lider u segmentu neživotnih osiguranja s 35,4 posto. I u životnim osiguranjima zadržana je vodeća pozicija s ostvarenim tržišnim udjelom od 18,6 posto. U Hrvatskoj je ostvarena ukupna bruto zaračunata premija u iznosu od 2,3 milijarde kuna, što je osam posto više od prošlogodišnje. U prvih devet mjeseci ove godine CO grupa ostvarila je dobit prije poreza u iznosu od 403 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju ostvarena dobit od 275 milijuna kuna, što predstavlja rast od 46 posto. Neto dobit iznosi 332 milijuna kuna ili 52 posto više od ostvarenja u prvih devet mjeseci 2017. godine.

Nakon preuzimanja HUP-a Zagreb ostvaren je rast dobiti te tvrtke od čak 25 posto

Croatia Osiguranje i dalje je lider na tržištu s 30 posto udjela, a značajno diže i dobit. Maistra je uspjela povećati cijene i broj noćenja, a završava se i najveća ovogodišnja investicija u turizam – ona u luksuzni hotel Park. Cromaris unatoč dumpingu diže cijene na stranim tržištima pa tako i u Italiji gdje je njegova svježa riba skuplja od grčke i turske konkurencije za četrdesetak posto. To joj pomaže da jača zaradu iz godine u godinu.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Komentara 1

JA
javor11
18:10 26.10.2018.

Jedino što nije Ante Vlahović u ovom PR članku dao napisati koliko je radi pohlepe spržio novca u Agrokoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije