Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRASTIČNO POSKUPJELI

Nekoj djeci maturalci su nedostižni: 'Da je to mnogima preskupo, vidimo po razredima u kojima svi ne odlaze'

Pogled na Prag
Monika Skolimowska/DPA
23.03.2024.
u 13:45

Kad bi se maturalna putovanja održavala u listopadu, cijene bi mogle biti od deset do 30 posto niže, ističe Boris Žgomba

Polozi su uplaćeni, neki sve skuplje maturalce svojih srednjoškolaca već i otplaćuju na rate, a putuje se većinom krajem kolovoza ili početkom rujna. Sve je manje-više kao lani osim deset do 15 posto viših cijena. Sve je poskupjelo, a posebno, vele u putničkim agencijama, prijevoz. I to dvostruko, pa i trostruko u posljednjih nekoliko godina. Sada u pravilu dan maturalca stoji sto eura, rijetko manje, a češće i više ako su uključeni bolji hotel, tri obroka, izleti i sl.

Za izlete nema mjesta

– Cijena ovisi i o broju učenika i profesora u pratnji, ali, sve skupa, sad su maturalna putovanja skuplja i 30-40 posto nego prije korone. Uz smještaj, poskupila su i osiguranja, a najviše gorivo. Jednodnevni izlet koji je prije korone koštao 30 eura, sad stoji od 40 do 50 eura. Ali i dalje se putuje. Štoviše, od travnja do polovice lipnja, recimo, nijedno izletište u okolici Zagreba koje uz ručak može ponuditi i neke edukativne sadržaje više nema slobodan dan za prihvat grupa. Sve je već zauzeto školskim izletima. Ne pamtim da je ikad bilo tako – kaže Sandra Šutič, voditeljica agencije Žuti Mačak..

Inozemstvo, odnosno Španjolska, Grčka i Prag i dalje su najpopularnija odredišta za maturalna putovanja. Češka prijestolnica u pravilu ispada jeftinija, a u Žutom Mačku su, recimo, imali i grupu za Amsterdam. Zagorska agencija Radost djeci, pak, imala je maturalna putovanja i u Mađarsku, te BiH i Crnu Goru. Jedna zagrebačka gimnazija izabrala je Sarajevo, jedna strukovna škola iz Zagorja Crnu Goru, a neki maturanti izabiru kombinaciju tih dviju zemalja.

Moglo bi jeftinije

– Zadnje maturalno putovanje koje smo organizirali od Sarajeva i Mostara, preko Dubrovnika do Budve i Lovćena, od pet dana, uključivalo je smještaj, polupansion i vodiče, a cijena je bila nepunih 450 eura. Ove godine je isti maturalac oko 500 eura. Otprilike 15 posto sad bi bio skuplji i aranžman za Crnu Goru, koji je lani stajao 380 eura. Više cijene su mahom posljedica poskupljenja autobusnog prijevoza – ističe i Muhamed Melkić, vlasnik agencije Radost djeci. Maturalna putovanja danas su poprilični financijski šok većini roditelja. A taj bi izdatak, kažu u Udruženju putničkih agencija HGK, mogao biti manji.

VEZANI ČLANCI:

– Da je to mnogima preskupo, vidimo po razredima u kojima svi ne odlaze na maturalac. Po nama je rješenje da se školskim kalendarom omogući organizacija maturalnih putovanja i tijekom listopada. Ovako, kad se većina maturalaca odvija u istim terminima, pojačanu potražnju automatski prate više cijene, a ponegdje, kao na našoj obali, u tim su terminima i cijene još uvijek visoke. Kada svi odjednom traže autobuse, a broj im je ograničen ili nedovoljan, logično je da su cijene više. Termin za maturalna putovanja u listopadu smanjio bi pritisak na autobusere, ali i na vodiče, a u konkurenciju bi ušla i naša obala koja tada više nije puna gostiju i cijene su osjetno niže – govori Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija. – Nekim maturantima Hrvatska možda nije toliko zanimljiva, ali niže cijene nisu argument koji će svi odbaciti. Vjerujem da bi seljenje maturalaca u listopad moglo pojeftiniti ta putovanja od deset do čak 30 posto u odnosu na sadašnje cijene – procjenjuje ovaj iskusni turistički profesionalac.

FOTOGALERIJA Svjetlosni spektakl! Zagrebački HNK uoči dodjele zasvijetlio u bojama Večernjakove ruže

Pogled na Prag
1/19

 

 

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
14:34 23.03.2024.

Ako vec zele ici vani, mislim da im je odlazak u BIH, Sloveniju, ili Crnu Goru najbolja opcija. Mi smo isli u Lloret de Mar (Spanjolska) 24 sata autobusom. Katastrofa od hotela ! U to vrijeme bilo je ekskurzija po Italiji (uglavnom oko Venecije) i isto je bio problem sa cijenom smjestaja, itd. U principu nije na kraju ni bitno gdje si kada si u dobrom drustvu.

Avatar Tombstone
Tombstone
13:17 24.03.2024.

Ja sam isel u Prag, sa SPU. Tjedan dana nas je doslo nekih tadasnjih 400 marki, s avionom. To je bilo 1984. Ali nije bilo ni price da neki ne bi isli. Ili svi ili nitko.

IM
imamohrvatsku
14:49 23.03.2024.

Nije istina! Plaće su se digle 400 eura. Ne znaju ni sami kako im je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije