Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Favoriziranje

Kraj demokracije na internetu: tko plati Googleu surfat će brže

google
AFP/Pixsell
06.08.2010.
u 22:30

Google i Verizon, internetski divovi u SAD-u, planiraju model naplate za korištenje prioritetnim vezama

Prije nekoliko dana dva internetska diva, Google i Verizon, složila su se oko “nacrta plana kako internetske servise prenositi mrežom”. Lijepo složena formulacija krije porazne učinke za internet kakav poznajemo. Prema nacrtu dogovora između Googlea i Verizona, američkoga telekomunikacijskoga diva koji upravlja velikim dijelom internetske mreže, otvorio se prostor da “prvorazredne usluge” dobiju bolji tretman na putu kroz mrežu. Dogodi li se taj presedan, to će značiti da će vaš telekom ograničiti, usporiti, otežati promet i tako vas prisilili da se koristite njihovom uslugom, ali i da je platite.

Jednakost za sve

Inače, teorijski, internet je metoda prenošenja podataka. Podaci su svakojaki pa imamo web-stranice, slike, audio i video, elektroničku poštu, servise za prijenos dokumenata... Podaci putuju preko iste žice. Osim toga, internet je zamišljen i funkcionira kao neutralan medij, što znači da svaki servis ima jednak tretman u prolasku kroz mrežu. Bez obzira na to odakle je došao, svaki se podatak prosljeđuje po redoslijedu dolaska na mrežu. Taj temeljni princip neutralnosti interneta proizlazi iz zakona koji je 1860. godine izglasao američki Kongres nakon gradnje telegrafske mreže koja je povezala istočnu i zapadnu obalu Amerike. On otprilike kaže da će “poruka zaprimljena od bilo koje osobe, tvrtke ili institucije biti nepristrano odaslana po redoslijedu primitka”. To zapravo znači da je internet postavljen tako da gotovo besplatno možete telefonirati na drugi kraj planeta, a da i ne dignete slušalicu, za razliku od telekoma koji bi vam uslugu naplatio po minuti onoliko koliko možda plaćate mjesečno internet. Na YouTubeu možete gledati filmiće bez zastajkivanja, a web-stranice učitavaju se istom brzinom.

Eldorado za telekom-šerife

No, novim planom telekomi će usporiti pristup omiljenom web-portalu ili web-mailu, a ubrzati neki svoj. Mrežni sadržaji više neće biti ravnopravni u utakmici onih koji mogu platiti “prvorazrednu uslugu” i onih koji to ne mogu, ali su dio populacije zbog koje je internet uznapredovao do današnjeg stadija, a neutralnost je koncept na kojem mreža počiva. Dok Amerikanci glasno prosvjeduju, nejasno je što bi se moglo dogoditi u našim, zabačenim rukavcima interneta ako lokalni telekom-šerifi počnu regulirati protok podataka na internetu po svojem ukusu.

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar commentator
commentator
23:30 06.08.2010.

Tako nešto se moglo pretpostaviti još prije 4-5 godina. Mora doći do toga, u stvari internet i je \"posijan\" da bi kad dođe vrijeme moglo se početi pobirati plodove. Ma šta, jel neko mislio da će ovaj \"eldorado\" informacija ii mogućnosti trajati dugo? Smješno, to je kao što rade dileri sa drogom, prvo ti daju besplatno dok te ne navuku i opnda idemo, plati. Ovi internet giganti, morali su jednu cijelu generaciju učiniti \"internet addict\" i to su uspjeli, i sad ovi mladci koji su se nedavno rodili, ne vjeruju da je svijet postojao prije interneta, i kojii sigurno misle da je postojao i u srednjem vijeku neki rudimentarni internet, naime morao je postojati, e sa ovakvima, koju god cijenu sad stave, ti če i platiti, ili njihovi roditelji će morat. ali nije sve tako crno, jer će se povratiti puno slobodnog vremena, koje se gubi gutajući informacije i glupirajuči se na internetu. I ti giganti moraju paziti, jer bi se mladcima moglo i početi svidjeti to slobodno vrijeme za kojeg nisu bili ni svjesni da postoji i mogli bi ga koristiti za druge aktivnosti,, zato neće previše poskupjeti. u svakom slućaju bit će zanimljivo vidjeti što će smislit.

VE
veky
23:36 06.08.2010.

Internet je napravljen u vojne svrhe, znači nije posijan da bi čovječanstvo imalo od toga koristi. To što se vremenom internet proširio cijelom zemaljskom kuglom je čista slučajnost. Međutim, internet bi trebao i dalje biti besplatan, jer će jedino na taj način informacije biti dostupne i u većini slučajeva istinite. Čim se počne naplaćivati, zaboravi slobodan protok informacija. Mada, ovo o slobodnom vremenu je zgodno. Možda klinci konačno shvate da postoji i vanjski, a ne samo virtualan svijet.

VE
veky
23:06 06.08.2010.

Ovo će kod nas proći bez problema, tako će lokalni moćnici samo pronaći još jedan izvor zarade. Pa ti vidi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije