Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE OECD-A

Zabrinjavajući rezultati: Električni auti donose opasne emisije o kojima se malo priča

ELEN
Marijan Susenj/PIXSELL
09.12.2020.
u 17:29

Električna vozila emitiraju do 9 posto manje čestica PM10, ali kod PM2.5, koje su opasnije za zdravlje, situacija se mijenja

Električni automobili donose manje emisije CO2 i dušikovih oksida zbog čega ih mnogi doživljavaju kao spasitelje planeta. Spasitelji zdravlja planeta možda i jesu, ali prema objavljenoj studiji Organizacije o ekonomskoj sigurnosti i razvoju (OECD) uzrokuju drugi problem - opasniji su za zdravlje ljudi.

Električni automobili s većim dometom emitiraju više sitnih lebdećih čestica koje nastaju trenjem kočnica i guma te erozijom materijala od kojeg su napravljene. Ta sitna prašina (PM2.5) opasna je za dišne organe ljudi. Zašto je tako? Masa električnih automobila mnogo je veća nego onih s dizelskim ili benzinskim motorima. Na primjer, Volkswagen Golf 8 težak je oko 1300 kg u osnovnoj izvedbi, a električni ID.3 čak 1600 kg. Tu masu treba zaustaviti, više je i trenja guma i ceste te rastu i emisije sitnih čestica, javlja Revija HAK.

Električna vozila emitiraju do 9 posto manje čestica PM10, ali kod PM2.5, koje su opasnije za zdravlje, situacija se mijenja. Električna vozila s dometom do 160 km (takvih je malo) emitiraju do 13 posto manje čestica od benzinaca i dizelaša, ali već vozila s dometom oko 480 km emitiraju osam posto više jer i njihova masa značajno raste. Uza sve to ide i povećano trošenje guma.

 

>> Pogledajte i ovaj video - Dario Juričan: 'Meni je takav gušt kad ulovim Bandića u laži!'

Komentara 11

AD
admzaq
00:56 10.12.2020.

Električni automobili će imati smisao, ako savladamo dobijanje energije iz fuzije, a što je teško za povjerovati. Mada moguće. Oni danas troše struju koju dobijamo iz fosilnih goriva, puno više energije se utroši u njihovu izgradnju i na kraju imamoo te baterije koje su em opasne za okoliš em uništavamo naveliko zemlju dok se izvlači litij. Ovaki, elektični auti koje danas imamo su sve samo ne "ekološki".

SI
sisavac
06:15 10.12.2020.

Od 27 mlrd tona co2 koji se godišnje ispusti u atmosferu (od čega 99. 9% se nazad vrati... ) ljudi disanjem ispuste nešto više od 1 mlrd tona.... Što s ljudima? Dišu?!!

JV
Jugo Večernjak
10:17 11.12.2020.

Ma da!? Dobro jutro novinaru!!! Kaj će tek biti kad se milijuni tog smeća prikopča na brze punjače,kad ostanemo bez bakra,litija,kadmija i dr.sirovina...Bit će zanimljivo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije