Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KADA NA PUT?

Vozači mijenjaju navike, ponedjeljak je nova subota

Od jutra gužve na naplatnoj postaji Lučko u oba smjera
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
28.06.2022.
u 10:44

Na pravcima između obale i unutrašnjosti prometne gužve vladale su od petka poslijepodne do nedjelje. Sad se kaos protegnuo na ponedjeljak, kada gužve na prometnicama znaju biti veće od onih u subotu

Izbjegavajte na put kretati petkom poslijepodne, subotom ili nedjeljom ujutro. Ponedjeljak je miran dan, dobar za ležerno putovanje. Vrijedilo je to do nedavno, ali - više ne! Ponedjeljak je postao nova subota. Štoviše, gužve na prometnicama prema jadranskoj obali, posebno na prilazima autocesti, u ponedjeljak ujutro znaju biti veće od onih u subotu. Rezultat je to, očito, promjene navika vezanih za putovanja kod prevelikog broja vozača. Nekako su istovremeno uvriježeno putnu subotu zamijenili ponedjeljkom pa se na cestama zagužvalo prvoga dana u tjednu. Uočili smo to i sami, a istu su nam informaciju potvrdili i iz Hrvatskih autocesta:

- Tijekom zadnjih godina pojavio se trend putovanja ponedjeljkom te je ponedjeljak postao na neki način „nova subota“.  Sugeriramo  vozačima da u dane vikenda svoja putovanja u smjeru juga (prema moru) započinju u petak u jutarnjim satima i nedjelju u rano jutarnjim i kasno poslijepodnevnim satima kako bi izbjegli migraciju stranih turista koji najviše dolaze subotom ili domaćih vikend turista koji na put kreću u petak u popodnevnim satima. Za povratak s mora predlažemo također petak i nedjelju u ranim jutarnjim satima, a ako se na put mora krenuti u subotu preporučamo putovanje noću. Ove preporuke naročito su bitne u udarnim turističkim vikendima od 15. srpnja do 15. kolovoza te u dane blagdana koji se spajaju s vikendima. 

S obzirom na trenutne prometne brojke, za očekivati je dobru turističku sezonu i dolazak većeg broja turista, a time i povećanu gustoću prometa na autocestama. U prvih pet mjeseci 2022. godine na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta, kazuju iz te tvrtke, zabilježen je promet od 21.378.218 vozila. U odnosu na isti period prošle godine, promet vozila veći je za 26%, ali promet je veći i u odnosu na dosad rekordnu 2019. godinu i to za čak osam posto. 

Video- Rimac otkrio koliko je Nevera morao potpuno uništiti da se dovrši homologacija

 

- I ove, kao i prethodne dvije godine, u cilju potpore turističkoj sezoni neće se uvoditi sezonsko povećanje cestarine od 10% - potvrđuju iz HAC-a, koji je od rujna prošle do travnja ove godine investirao 140 mil. kuna u izvanredno održavanje autocesta. Na autocestama u nadležnosti HAC-a trenutno su 54 e-punionice po svim pravcima, a trend je širenje mreže kako bi se i vlasnicima električnih vozila omogućilo nesmetano putovanje.

Vezano za plaćanje cestarine, i dalje je preporuka korištenje ENC uređaja, s kojim se kroz naplatne postaje prolazi brže, povoljnije i sigurnije. Za nadoplatu ENC računa može se koristiti i HAC ENC aplikacija. Ako se cestarina plaća gotovinom ili karticom, važno je voditi računa o preuzetoj naplatnoj kartici na ulazu na autocestu. Valja znati i da su na svim autocestama u tijeku radovi održavanja zbog kojih je na pojedinim dionicama postavljena regulacija prometa.

Također je u tijeku i instalacija novog prometno informacijskog sustava. Novi sustav nadzora i upravljanja prometom Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro) dio je projekta Crocodile koji je pokrenut na europskoj razini. Uvođenjem ovog sustava krajem 2022. osigurat će se koordinirano upravljanje i vođenje prometa i  time  Republika Hrvatska postaje dio integriranog ITS-a (Inteligentni transportni sustavi) na europskim cestovnim pravcima. HAC je prošle godine dobio prestižno međunarodno priznanje za sigurnost u cestovnom prometu od Međunarodne cestovne federacije (IRF). Ova nagrada pokazuje da imamo jedne od najboljih i najsigurnijih autocesta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije