Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Policija uvodi veliku novost: Već od 1. srpnja mijenja se način plaćanja kazni

Građani od 1. srpnja 2022. godine novčane kazne za prekršaje počinjene u prometu na mjestu počinjenja prekršaja više neće moći plaćati gotovinom, već od tog datuma Ministarstvo unutarnjih poslova u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja.
23. lipnja 2022. u 08:49 9 komentara 14952 prikaza
Od 1. srpnja građani će prometne prekršaje plaćati karticom
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

U tijeku je edukacija policijskih službenika o načinu korištenja POS uređaja, a gotovinska naplata prometnih kazni s početkom srpnja više neće biti moguća

Građani od 1. srpnja 2022. godine novčane kazne za prekršaje počinjene u prometu na mjestu počinjenja prekršaja više neće moći plaćati gotovinom, od tog datuma Ministarstvo unutarnjih poslova prelazi na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja.

Za tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova posredstvom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Financijske agencije nabavilo je 600 POS uređaja koji su raspoređeni po policijskim upravama u cijeloj Hrvatskoj. Uređajima se sada služe policijske ophodnje, motociklisti, ophodni brodovi, a nalaze se i na međunarodnim graničnim prijelazima i u policijskim postajama. 

Šibenik: Izmjena kamera za nadzor brzine na gradskim prometnicama | Autor : Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL 08.07.2020., Sibenik - Izmjena kamera za nadzor brzine na sibenskim prometnicama. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U tijeku je edukacija policijskih službenika o načinu korištenja POS uređaja, a uz brže, efikasnije i transparentno funkcioniranje na mjestu počinjenja prekršaja, odustajanjem od naplate novčanih kazni u gotovini, Ministarstvo unutarnjih poslova ispunjava preporuke iz Izvješća V. evaluacijskog kruga GRECO-a, stručnog tijela Vijeća Europe specijaliziranog za sprečavanje korupcije, kojima unapređuje kontrolu i nadzor postojećeg sustava plaćanja novčanih kazni policijskim službenicima te utječe na smanjenje koruptivnih rizika u policiji. Uz to, navedenom promjenom obuhvaćene su i preporuke Samostalne službe za unutarnju reviziju MUP-a, koja je tijekom 2020. godine provela unutarnju reviziju na temu „Revizija procesa zaduživanja, oporabe i razduživanju potvrda za naplatu novčanih kazni  te razduživanja sredstava od naplaćenih novčanih kazni“.

Naglašavamo da policija POS uređaje za naplatu novčanih kazni već koristi na terenu, uz naplatu kazne u gotovini, dok od 1. srpnja mogućnost plaćanja kazne u gotovini više uopće neće postojati.  

Zagreb: Od danas na snazi novi zakon o sigurnosti prometa na cestama | Autor : Davor Puklavec/POSEBNA PONUDA Foto: Davor Puklavec/POSEBNA PONUDA 01.08.2019., Zagreb - Na prvi dan primjene strozih kazni u prometu policajci Nikolina Marojevic i Antonio Sasko zaustavljaju vozila na Radnickoj cesti. Nikolina Marojevic."nPhoto: Davor Puklavec/PIXSELL

Građaninu koji putem POS uređaja plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja uručit će se Potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

Plaćanjem novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja za prekršaj za koji je kao kazna propisana samo novčana kazna do 2000 kuna za fizičku i odgovornu osobu u pravnoj osobi, do 5000 kuna za okrivljenika fizičku osobu obrtnika i fizičku osobu koja se bavi drugom samostalnom djelatnošću i do 15.000 kuna za pravnu osobu i s njom izjednačene subjekte, iznos kazne umanjuje se za polovicu iznosa.

Ako građanin želi platiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja, ali to nije u mogućnosti učiniti jer nema karticu kod sebe, nema dovoljno sredstava na računu ili zbog nekog drugog razloga, policijski službenik će mu uručiti Obavijest o počinjenom prekršaju. U tom slučaju, smatrat će se da je novčana kazna naplaćena na mjestu počinjenja prekršaja ako građanin kaznu, umanjenu za polovicu iznosa, plati u roku od tri dana od primitka Obavijesti o prekršaju te dokaz o izvršenoj uplati dostavi tijelu koje je utvrdilo prekršaj.

U slučaju da građanin ne želi na mjestu počinjenja prekršaja platiti novčanu kaznu, bit će mu izdan Obavezni prekršajni nalog te će se smatrati da je kazna u cijelosti plaćena ako građanin kojem je izdan Obavezni prekršajni nalog u roku od 8 dana od dana pravomoćnosti prekršajnog naloga plati 2/3 izrečene novčane kazne.

Što mislite o novom načinu plaćanja kazni?

 • Podržavam, mislim da će smanjiti korupciju 56,41%
 • Ne podržavam, mislim da će izazvati komplikacije 23,49%
 • To je trebalo i ranije učiniti 8,19%
 • Svejedno mi je. 11,92%
FILE PHOTO: People cool off at a beach in Sitges town UVODE SE STROGE KAZNE Jedan grad mijenja pravila: Mokrenje u moru kaznit će se s 5600 kuna, zabranjene i 'rezervacije' ručnicima Stvaraju se gužve na Kr?kom mostu zbog radova stanje u prometu HAK: Kolona duga četiri kilometra na autocesti A6 Rijeka-Zagreb policajci ZAVRŠIO IZA REŠETAKA Vrijeđao i prijetio policajcima koji su pozvani na intervenciju
U OBITELJSKOJ KUĆI
VIDEO Pogledajte akciju policije: 'Pao' trojac koji je dignuo u zrak bankomat i ukrao pravo bogatstvo
Pink Wing karavana
OKTANSKA KARAVANA
Kako je Pink Wing predstavio Hrvatsku svijetu i pogledajte još jednom neke od najboljih svjetskih auta na našim prometnicama
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Nlnja
  Nlnja:

  Kako će točno ovo smanjiti korupciju ako gotovinom platiš da ne dobiješ kaznu? Neka se birokrati više bave planovima za održavanje i sanaciju loše infrastrukture, manje izmišljanjem tople vode.

 • Avatar - za med prosim N -
  - za med prosim N -:

  Sad će to izgledati ovako: "napravili ste taj i taj prekršaj, kazna vam je 2.000 Kn. imate li karticu ili da pišem uplatnicu? - Joooj, gospon policajac, možemo li to nekak riješiti za manje, ja vam nemam toliko novaca.. hmmm.. ... prikaži još! imate li gotovine ? Joooj.. imam vam samo 300 kn, nije plaća još bila.. više... Hmm.. Ok, ajde dajte tih 300 Kn, ne pišem vam kaznu i da vas ne vidim više.... Joooj hvala gospon policajac, oprostite, ne bum nikad više..."

 • dam63:

  Umjesto da ih educiraju kako se boriti protiv kriminala oni ih educiraju kako upotrijebiti POS. Trebalo bi ih zaposliti još 20-ak tisuća i svakom dati novi auto ili motor pa neka kažnjavaju.💩💩💩