Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na Velesajmu

Studenti strojarstva izradili trkaći automobil vrijedan 350 tisuća kn

bolid
Zeljko Lukunic/PIXSELL
18.04.2012.
u 14:00

Studentima je želja odlazak na natjecanje formula student u Velikoj Britaniji. Za put im je potrebno 70 tisuća kuna.

Bolid jednosjed, mase 250 kilograma, s ubrzanjem od nula do sto kilometara na sat u 3,5 sekunde, predstavljen je jučer na Zagrebačkom velesajmu u sklopu 21. međunarodnog sajma alatnih strojeva i alata – BIAM. Posebnost tog bolida Likos jest da su ga potpuno izradili studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje i to kako bi FSB Racing Team, momčad od 30 članova, sudjelovala na natjecanju formula student. To se natjecanje održava svake godine na legendarnoj stazi Silverstone u Velikoj Britaniji. Riječ je o natjecanju u konstruiranju i izradi trkaćeg automobila jednosjeda. Osim studenata FSB-a, u timu su i studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. 

– Ovo je kruna silnog rada i truda uloženog u projekt koji nemalo premašuje opseg standardnih studentskih projekata bilo po angažmanu članova tima ili po uloženu novcu – rekao je Damir Tota, predsjednik tima.

Pri izgradnji bolida potrošeno je oko 350.000 kuna za dijelove i obradu materijala koje su prikupili od donatora. No, za odlazak na natjecanje u Englesku nedostaje im 70.000 kuna.

Ako ih ne prikupe, postoji mogućnost da bolid nikada i ne dospije do Velike Britanije.

Ključne riječi

Komentara 10

LI
liburnik
14:59 18.04.2012.

Pa dečki i cure sa Riječkog tehničkog fakulteta već nekoliko godina sudjeluju na tom natjecanju na kojem su dapače postigli i zapažen nastup (i nagrade) ne samo za natjecanje već i za neka tehnička riješenja pa o tome VL ne izvještava ni slova.

BA
Bandit
15:03 18.04.2012.

Te troskove bi im trebala pokriti drzava,kad mogu dati seljacima poticaj za nista onda treba dati i ovim mladim mozgovima koji vrjede vise od svih seljaka zajedno i koji doprinose puno vise od ovi nasi kvazi seljacina...nasi kvazi seljacina...

Avatar Proleter
Proleter
14:55 18.04.2012.

Svaka čast. Kad bi ljudi mogli samo zamisliti koliko je teško složiti ovakav stroj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije