Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrivamo opasne lokacije

Kontejneri uza zebru opasni za pješake i vozače jer im zaklanjaju pogled

raskrižje kontejneri
Foto: Stjepan Bubalo
1/3
12.11.2014.
u 17:00

Policija i komunalni redari mogu izdati nalog Čistoći da pronađe drugu lokaciju za kontejnere. Građani nam opasne lokacije mogu dojaviti na mail gradska@vecernji net ili na broj 6300-455

Kontejneri za staklo, papir i plastiku postavljeni uz samu zebru, odnosno pješački prijelaz s jedne strane, a s druge strane tik uz prijelaz iscrtana parkirališna mjesta, što po prometnim pravilima nije dopušteno.

Situacija je to koja se može primijetiti u više gradskih četvrti, a u opasnost dovodi pješake, ali i vozače kojima je zbog toga smanjena vidljivost, posebice kad se spusti mrak. Provjerili smo stoga tko određuje gdje se ti spremnici postavljaju i može li ih se premjestiti na drugo mjesto, gdje neće ugrožavati sigurnost u prometu.

Paze kamo ih stavljaju?

– Lokacije za smještaj spremnika određuje Čistoća. Komunalno redarstvo i prometna policija mogu, u slučajevima kada to smatraju potrebnim, narediti njihovo uklanjanje ili premještanje – objasnili su u Holdingu. Dodali su da je riječ o spremnicima za odvojeno prikupljanje stakla, papira i plastike koje u neposrednoj blizini križanja postavljaju samo u iznimnim slučajevima, kada nemaju drugog, povoljnijeg rješenja.

Foto: Stjepan Bubalo

Foto: Stjepan Bubalo

Vodi se računa da se postave s desne strane voznog traka kako bi vozačima bila osigurana što veća preglednost, koja je potrebna i za uočavanje vozila koja nailaze s lijeve strane – kazali su u Holdingu. Dodali su da se, ako to nije moguće, spremnici smještaju na prostor lijevo od desnog voznog traka, ali da se tada vodi računa da spremnik bude adekvatno uvučen kako bi vozači na križanju imali preglednost.

Iz policije su kazali da o mjestu postavljanja kontejnera samostalno odlučuje Čistoća vodeći računa o ekonomičnosti, dostupnosti i pristupačnosti, i to za odlaganje otpada, ali i za pražnjenje kontejnera, odnosno prikupljanje otpada.

– Budući da je sve to u nekim dijelovima grada zbog nedostatnog prostora na javnim površinama gotovo nemoguće uskladiti, osobito se mora voditi računa o preglednosti jer se u suprotnom dovodi do smanjenja sigurnosti na cestama – kazali su iz policije.

Foto: Stjepan Bubalo

Dodali su da njihovi službenici, ako uoče kontejner koji u većoj mjeri smanjuje preglednost i time utječe na smanjenje sigurnosti ili ih na to upozore građani, od Čistoće zahtijevaju uklanjanje na mjesto gdje neće smetati.

– To rješavamo u redovitim koordinacijama policije s gradskim službama – istaknuli su iz policije.

Javit ćemo redarima

Slično su kazali i iz komunalnog redarstva dodajući da traže izmjenu lokacija za sve kontejnere za koje se ispostavi da su postavljeni na lošim pozicijama.

No kako unatoč svim službama na terenu ipak ima mnogo križanja na kojima se kontejneri nalaze baš na mjestima gdje smanjuju preglednost, Večernji list pokrenuo je akciju kojom će uz pomoć građana tražiti od nadležnih službi da ih premjeste i tako osiguraju sigurnost svih sudionika u prometu. Građani koji su naišli na taj problem, a žele ga riješiti, mogu fotografirati sporne kontejnere i obavijestiti nas o lokaciji kako bismo zajedničkim snagama ulice učinili sigurnijima. Javiti se možete na mail gradska@vecernji.net ili broj 6300 455.

Komentara 1

Avatar ne_znam_ja_nista
ne_znam_ja_nista
11:25 13.11.2014.

svaki dan na putu do posla prođem jedno 4-5 nepreglednih raskršća, a imam samo 4 km do posla. Kad bismo svi krenuli nabrajati, nastao bi poveliki popis toga. Ali bitno je da imamo ukrasne fontane pa možemo njih radije ići gledati nego da se vozimo po gradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije