Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zelena akcija: Bandić mora povući novi cjenik za otpad jer pljačka građane

Bandić ističe usklađivanje s nacionalnim zakonodavstvom, unaprjeđenje sustava, kupovinu opreme te brojna nužna zapošljavanja u Čistoći kao alibi za povećanje račun
10. siječnja 2020. u 11:39 10 komentara 1551 prikaza
Prosvjed Zelene akcije
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija u petak je od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zatražila da povuče novi cjenik za naplatu odvoza komunalnog otpada, ističući da se njime pljačkaju građani jer im mjesečni računi drastično rastu do čak šest puta.

Uveden sustav evidencije preko interneta Građani sami prijavljuju mjesta s odbačenim otpadom

Udruga je u priopćenju zatražila i izmjenu gradske Odluke o naplati i odvozu otpada, kako bi se uspostavila pravedna naplata prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada te unaprijedio "kaotičan" način prikupljanja otpada.

 Objašnjava kako je komunalno poduzeće Čistoća objavilo novi cjenik kojim mjesečni računi Zagrepčanima drastično rastu do čak šest puta. Time se, tvrde, u djelo provodi štetna ideja Bandića i odluka većine u Gradskoj skupštini koja je donijela nepravedan model naplate u funkciji pljačke Zagrepčana.

 "U novom modelu naplate, koji bi trebao krenuti od veljače, svi građani i građanke moraju plaćati obavezan fiksni dio od 68,57 kuna, bez obzira koliko otpada proizveli. Na to se nadovezuje varijabilni dio, čime bi ukupni trošak računa bio nekoliko puta veći nego dosad", poručuju iz Zelene akcije.

 Primjerice, navode, građanima u stanu od 49 kvadrata (spremnik od 80 litara i 8 odvoza) računi će porasti za 100 kuna, onima u kući od 100 kvadrata (spremnik od 120 litara i 8 odvoza) za 115 kuna, a građanima u stanu od 36,4 kvadrata (12 odvoza i spremnik od 80 litara) računi će porasti za 150 kuna, odnosno čak šest puta više nego što su dosad plaćali.

Dario Juričan izveo performans ispred Holdinga NOĆ ISPRED HOLDINGA Pristaše pojeli janjetinu, a radnici bježali od Juričana

 Novi cjenik smatraju nepravednim haračem koji ne uvažava interes Zagrepčana koji po njemu imaju minimalan utjecaj na svoje račune jer je fiksni dio računa vrlo visok, a varijabilni dio koji ovisi o veličini spremnika i broju odvoza čini znatno manji dio, s tim da u većini slučajeva ni veličina spremnika niti broj odvoza ne odgovaraju potrebama građana.

 "Bandić ističe usklađivanje s nacionalnim zakonodavstvom, unaprjeđenje sustava, kupovinu opreme te brojna nužna zapošljavanja u Čistoći kao alibi za povećanje računa. Sve nabrojano samo su izgovori i obmanjivanje javnosti na što Zelena akcija već dugo upozorava", ističu u udruzi.

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • Kokoiduhovi:

    Prije svega kante za smeće trebaju biti od 30, 50, 80 i 120 l. Kada sve odvajam, jedva da imamo 15 l mješanog komun. otpada u 2 tjedna. Kao drugo; plaćati treba samo izvršenu uslugu. To je moguće ako ima ... prikaži još! spremnika razne zapremnine, te ako mogu birati odvoz 2x mjesečno ili 4 x mjesečno. Ovak; ovo je legalizirana pljačka koju omogućuju svi članovi Skupštine Grada jer njihove su ručice u zraku.

  • Kokoiduhovi:

    Neki smo, čim je počela priča o recikliranju, rekli da će to biti; Mi odvajamo, vozimo, odnosimo, i onda još platimo Gradu. A kome su prodali otpad koji je odvojen? Koliko tona? Koliko je to novca? Ili je to samo ... prikaži još! pro forma odvajanje - a sve završi na požarima i dokazi zgore?