Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekoračenje praga

Zagrepčani, oprez! Očekuje se povećana koncentracija ozona. Štampar dao preporuke

Građani se žale na misteriozan smrad u zapadnom dijelu Zagreba
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
04.07.2022.
u 13:58

S obzirom na trenutačnu meteorološku situaciju i vremensku prognozu, idućih dana u uvjetima pogodnima za stvaranje prizemnog ozona moguća su nova dnevna prekoračenja u trajanju od nekoliko sati, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

U ljetnim mjesecima zbog visokih temperatura zraka i UV indeksa dolazi do učestalih fotokemijskih reakcija i pojačanog stvaranja prizemnog ozona, što utječe na porast njegovih satnih koncentracija u okolnom zraku i time na kvalitetu zraka, priopćeno je u ponedjeljak iz Grada Zagreba.

Po podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, koji upravlja radom državne mreže mjernih postaja za praćenje kvalitete zraka, na području Zagreba na mjernoj postaji Zagreb-3 zabilježeno je prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon (koncentracija od 180 µg/m3) u petak, 1. srpnja, u trajanju od 12 do 14 sati, u subotu, 2. srpnja, u trajanju od 15 do 20 sati i u nedjelju u trajanju od 10 do 17 sati te od 19 do 20 sati.

Do prekoračenja praga došlo je jedino na mjernoj postaji Zagreb-3, dok su na svim ostalim mjernim postajama za trajno praćenje kvalitete zraka satne vrijednosti prizemnog ozona bile niže od 180 µg/m3.

S obzirom na trenutačnu meteorološku situaciju i vremensku prognozu, idućih dana u uvjetima pogodnim za stvaranje prizemnog ozona moguća su nova dnevna prekoračenja u trajanju od nekoliko sati, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

U tom slučaju građani trebaju slijediti upute tijela za javno zdravstvo Grada Zagreba na https://stampar.hr/hr/novosti/preporuke-gradanima-za-postupanje-prilikom-pojave-povisenih-koncentracija-prizemnog-ozona i na https://zrak.imi.hr/

VIDEO: Pukla cijev u Zaprešiću

 

Komentara 2

ŽU
ŽutiMrav
14:16 04.07.2022.

Više ozona ubrzava ozdravljenje i toga se toxičari boje.

KA
kažemja
15:22 04.07.2022.

Garant je Tomašević kriv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije