Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RITAM GRADA

Za uređenje obale Save ne treba neka nevjerojatna tehnologija, već malo mašte

Foto: Borna Filic/PIXSELL
28.12.2017.
u 10:29

Kupališta su nestala, a Zagrepčani danas žive u uvjerenju da se sa Savom ne može ništa jer je njezin vodostaj previše promjenjiv.

Iako je geografski točno reći da je Zagreb grad na Savi, figurativno Zagreb i Sava nikada nisu bili udaljeniji. Život na rijeci ne postoji, a Zagrepčani je se sjete (i to ne u pozitivnom kontekstu) tek kada u vrijeme gužvi zapnu u automobilu na jednom od prezakrčenih mostova, koji su u toliko lošem stanju da također slikovito dočaravaju odnos Zagreba prema Savi.

I dok jedni to smatraju velikim minusom, drugi kažu kako je to logičan slijed događaja jer Zagreb originalno nije nastao na Savi, već se s vremenom proširio u njezinu smjeru. Tradicija je potpuno drukčija od, primjerice, Praga koji je doslovno nastao na Vltavi i oduvijek je s njome bio neraskidivo povezan. Iako to jest točno, teško može biti opravdanje za današnju situaciju. Možda Zagreb nema stoljetnu tradiciju, ali već bi barem nekoliko desetljeća trebao biti svjestan potencijala koji Sava ima i iskoristiti ga. Ta u jednom je trenutku tu čak i bilo sadržaj, no i to je s vremenom propalo. Starih kupališta koja su postojala od početka prošlog stoljeća pa sve do 1990-ih oni malo stariji se rado s nostalgijom prisjećaju, a mlađi zapravo teško mogu zamisliti da se na Savi itko ikada kupao.

Međutim, kupališta su nestala, a Zagrepčani danas žive u uvjerenju da se sa Savom ne može ništa jer je njezin vodostaj previše promjenjiv. Čeka se neki veliki projekt i tehnologija kojom bi se on stabilizirao, a zapravo samo treba malo volje. Pa vodostaj se jednako mijenjao i prije 50 godina, pa se ipak moglo. Bilo bi onda apsurdno tvrditi da se danas ne može. Toga su konačno postali svjesni i u Gradu pa su krenuli u realizaciju projekta uređenja obale Save. Trebao bi biti gotov do 1. lipnja iduće godine, a temeljio bi se na montažnim objektima koji bi se u slučaju visokog vodostaja mogli razmontirati. Kako logično! Čini se da se netko konačno sjetio da se u 21. stoljeću unatoč promjenjivom vodostaju može napraviti barem nešto, a ako projekt ne ostane samo na riječima, bit će to nešto što je Zagreb uistinu zaslužio i što mu treba.

Pogledajte i VIDEO: Advent u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 4

VI
Vito
10:56 28.12.2017.

Starih kupališta koja su postojala od početka prošlog stoljeća pa sve do 1990-ih ::: Da bila su kupališta, ali su otvaranjem rugnika ugljenau Velenju jednosztavno prestala biti korištena zbog zagađenosti rijeke Save. __ Uz to,prije 50 godina postojao je i glečer ispod Triglava iz kojeg je rijeka Sava dobivala vodu pa je vodostaj ljeti bio dovoljno visok za kupanje. __ Izgradnjom brana zbog hlađenja nuklearne elektrane Krško i dospovnog nestanka glečera ispod Triglava nivo rijeke Save je smanjen na "minimum". __ Ne smijemo zanemariti niti crpilišta pitke vode ispod i oko Zagreba koja su spustila podzemne vode s dva - tri metra na dubine od desetak metara, a što se jasno vidi na vodostaju Bundeka koji je izravno povezan s podzemnim vodotocima pa umjesto da bude na visini travnatog dijela i zimi i ljeti, možete vidjeti koliko vode praktički nedostaje ispod Zagreba. __ Uz to se ne smije zaboraviti niti visinska razlika od 25 metara od Podsuseda do Žitnjaka pa pripovijedanje o "životu na Savi" dobiva realno značenje - samo kreteni mogu nasjedati na takvu propagandu pljačkaškog karaktera. __ Slovenci uvijek mogu otvoriti brane nenajavljeno i potopiti sve nizvodno, čim padne malo kiše u Alpama. __ A tko će onda snositi odgovornost za štetu zbog prekasnog reagiranja??? __ Svako kopanje u i oko korita rijeke podriva nasip podzemnim vodama pa je pitanje kako pričvrstiti bilo što uz rijeku a da ne dobijemo rezultat Gunje???

DU
Deleted user
14:46 30.12.2017.

Pitam se kaj je sa obnavljanjem vtrića, škola, gradnji neophodnih domova za starije, mostom prema Jarunu, Jakuševcem....... to su stvari puno važnije za kvalitetniji život građana od svih glupavih bandićevih projekata. Zašto ga niti jedan novinar ne pita o njegovimm šupljim i neostvarenim obećanjima???? Svi su sustavno uklopili u njegov lažni lik i djelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije