Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
treba li nam još park-šuma?

Za najveću zagrebačku šumu sigurno niste čuli, i ne nije riječ o Medvednici

Zagreb: Obilazak Medvednice koja je bila zahvaćena nevremenom sa zaposlenicima Hrvatskih šuma
Robert Anic/PIXSELL
22.01.2024.
u 16:50

Na tribini će biti riječi i o zapadnom proširenju parka Maksimir, zelenom koridoru Medvednica - Sava u Mandlovoj, groblju kao krajobraznoj temi, budućim velikim parkovima u Travnom i Španskom

"Park-šume osobito su važan segment zelene infrastrukture gradskih krajolika, a njihova je uloga još značajnija u kontekstu klimatske krize." stoji u najavi sutrašnje tribine Grad u gradskoj koja će se s početkom u 19 sati održati na Starčevićevom trgu 6 u prostorijama Gradske knjižnice Grada Zagreba.

Najveća zagrebačka nizinska šuma, Resnički gaj, ne samo da nije aktivirana kao javni prostor već nije ni istaknuta kao tema javnih razgovora. Uz tu i druge gradske stare i nove park-šume, na tribini će biti riječi i o zapadnom proširenju parka Maksimir, zelenom koridoru Medvednica - Sava u Mandlovoj, groblju kao krajobraznoj temi, budućim velikim parkovima u Travnom i Španskom, prijedlogu klimatskih parkova i parkova autohtonih vrsta, ali i bioraznolikostima gradskih prostora općenito i mogućnostima približavanja održivijim standardima i većim kvalitetama, stoji u pozivu na tribinu kojoj su gošće arhitektice Cvijeta Bišćević i Stanislava Odrljin.

Cvijeta Bišćević je arhitektica, permakulturna edukatorica i regenerativna dizajnerica, bavi se ekološki odgovornim i kontekstu prilagođenim dizajniranjem te razvojem projekata usmjerenih na obnavljanje okoliša, ublažavanje utjecaja klimatskih promjena i povećanje bioraznolikosti.

Stanislava Odrljin je arhitektica i krajobrazna arhitektica. Osobito je zainteresirana za stvaranje javnih prostora koji uključuju
bioraznolikost. Suradnica je na projektima razvoja zelene infrastrukture gradova Barcelone i Dublina.

Početkom listopada 2023. započeo je ciklus tribina o gradu Zagrebu u organizaciji Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, izdavača portala H-Alter, i Knjižnica grada Zagreba, Gradske knjižnice, u kojoj se tribine održavaju jednom mjesečno od listopada 2023. do ožujka 2024. godine. Seriju tribina osmislio je, uređuje ih i vodi Saša Šimpraga, dugogodišnji suradnik portala H-Alter i voditelj platforme 1POSTOZAGRAD.

Fokus tribina Grad u Gradskoj su urbanističke, arhitektonske, krajobrazne, okolišne, kulturne i druge teme grada Zagreba, s posebnim naglaskom na budućnost pojedinih javnih prostora, urbanističkih cjelina i sklopova, čija je transformacija nužna, poželjna ili planirana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije