Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada nesebičnosti

Volonterski Oskar: Rade bez plaće pa ih nazivaju bedacima

volonteri
Marko Lukunić/PIXSELL
06.02.2012.
u 11:47

Tjedno odrade i 85 sati volonterskog rada, za koji ne dobivaju ni kune, ali dobiju obilje radosti onih kojima su nesebično pomogli

Ivana, Zvonko i Klara za posao koji obavljaju ne dobivaju ni kunu, a rade nerijetko i puno radno vrijeme. Zbog toga ih pojedinci nazivaju ludima, bedacima, smiješnima. Oni, bez obzira na prozivke dijela javnosti, zadovoljstvo volonterskim pozivom nalaze u sreći onih kojima nesebično pomažu.

Zbog svog altruizma ove su godine nominirani za Volonterskog Oskara, koji za najboljeg volontera u Zagrebu dodjeljuje Volonterski centar. Nagrada se dodjeljuje od 2009. godine u cilju promicanja nesebičnog pomaganja i društveno korisnog rada.

 Umirovljenik Zvonko Sruk (63) godinama svira gitaru i organizira plesnjake za osobe starije životne dobi.

– U svemu što radim u srcu me prati moja pokojna supruga Marija koja me napustila u studenom prošle godine. Zbog nje nisam ostao kod kuće žalovati, nego pjevam i sviram kako bi svima uljepšao dan – približava svoju volontersku motivaciju vitalni roker.

Ivana Matošević, iako je nezaposlena, ima pune ruke posla kao volonterka udruge Mala performerska scena te u tjednu nakupi i 85 sati dragovoljnog rada, bilo da pomaže oboljelima od raka ili djeci s posebnim potrebama.

Iako je najmlađa, 17-godišnja učenica Veterinarske škole Klara Grisfelder radije provodi vrijeme u skloništu za napuštene životinje nego na internetu kao njezini vršnjaci.

U Zagrebu, prema procjenama, volontira oko 4500 osoba, od 16-godišnjih klinaca do vremešnih 80-godišnjih umirovljenika, a Ivana, Zvonko i Klara najbolji su među njima u protekloj godini.

No bez obzira tko od volonterskog trojca 22. veljače ponese Oskara, oni su svoju nagradu već osvojili – pomažući onima kojima je njihova potpora bila potrebna.

Ključne riječi

Komentara 4

MI
mirjana7
18:50 06.02.2012.

Svaka čast ovakvim ljudima zbog njih je svjet lijepši..:)))

VI
Vito
08:23 07.02.2012.

Volonterski Oskar: Rade bez plaće pa ih nazivaju bedacima Pogledajte kako to rade GSS-ovci - Prije nekoliko godina su za svoj volonterski rad tražili od grada oko 120.000 kuna... Bio je velikim slovima naslov na stranici \"večernjaka\"... Možda i ovi ovi na kraju dobiju novce, htijeli to ili ne...

RO
robik
09:20 07.02.2012.

Ovo polje za komentare je trebalo biti puno pohvala i čestitki... ne mogu vjerovati da netko (Vito) uloži toliko truda u pisanje komentara da bi iskazao sumnje u namjere volontera. Svaka čast nagrađenima! Kako sam i sam volonter (a nee očekujem priznanje ili nagrade), samo mi je žao da članak nije spomenuo još stotine i stotine ljudi koji sudjeluju u akcijama, pomažu drugima i tako - malo po malo - mijenjaju sliku svijeta u kojemu živimo. Svatko koliko zna i može, a svi otvorena srca i s najboljim namjerama. Bravo svima! Također i čestitke volonterskom centru i curama koje tamo predano rade i organiziraju ovakve radove!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije