Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob

Vlast ne da kip, hoće ga osvijetliti, a zgrožena struka traži rješenje

nikola tesla
PIXSELL
28.07.2012.
u 11:00

Smješten u Teslinoj, gdje nezamjećen služi kao odlagalište za bicikle ili vrećice za smeće. Prema dosta banalnoj logici kip Nikole Tesle smješten je u ulicu koja nosi njegovo ime

Kada je 2006. godine kip Nikole Tesle premješten sa Instituta Ruđer Bošković u Teslinu ulicu, povodom 150. obljetnice rođenja ovog genijalnog znanstvenika, trebalo je to biti samo privremeno, dok se na napravi drugi odljev kipa, iako je Meštrović to izričito zabranio. No, godine prolaze, vlasnik kipa Institut Ruđer Bošković bezuspješno traži povrat skulpture koju je 1957. godine Ivan Meštrović poklonio Institutu, a ogroman kip Tesle nezamijećen služi kao mjesto za odložiti bicikl ili vrećice sa smećem.Sada je Znanstveno vijeće IRB-a osnovalo povjerenstvo kako bi se našlo rješenje za povrat kipa, pod nazivom “Kako je Meštar rekao“, a 472 djelatnika IRB-a potpisalo je peticiju za povrat.

Zaštitni znak

– Meštrović je kip Nikole Tesle darovao Institutu kao dio jedinstvene cjeline u kojoj se nalazi i kip Ruđera Boškovića, po kojem je IRB i dobio ime – objašnjava profesor Karolj Skala, predsjednik povjerenstva. Tijekom gradnje Instituta, akademik Ivan Meštrović predložio je Ivanu Supeku da se napravi brončani odljev kipa Ruđera Boškovića, koji je Meštrović modelirao još 1937. u SAD-u te da se po tom velikom znanstveniku imenuje Institut.

– Meštrović je to predložio te da će izraditi i kip Nikole Tesle, kako bi ta dva najznačajnija znanstvenika u hrvatskoj povijesti postala na neki način zaštitni znak Instituta. Svojom su konfiguracijom pandani jedan drugom, obje skulpture slične su veličine, znanstvenici su u istom zamišljenu položaju – objašnjava Skala. Povrat kipa u krug IRB-a zahtijeva i struka, sastavljena od priznatih povjesničara umjetnosti Irene Kraševac, Ive Šimata Banova, Krstulovića Opare i Ivana Ladislava Galete, koji su svoju karijeru posvetili radu Ivana Meštrovića.

 – Kip definitivno treba vratiti u Institut. Nije se poštovala Meštrovićeva želja, a novi je kip postavljen na neprimjerenom mjestu, predimenzioniran je za tu lokaciju – kaže Irena Kraševac, povjesničarka umjetnost. Objašnjava kako Teslin kip pripada osrednjim djelima Ivana Meštrovića, čega je i autor bio svjestan te je stoga i pismeno zabranio njegovo umnažanje. Skala, a i Kraševac smatraju kako je riječ o nasilju te da su zanemareni svi savjeti struke.

- Problem je kruti stav gradonačelnika, koji je u više navrata izjavio kako će Teslu zadržati na istom mjestu i osvjetliti - kaže Skala.

Nema ingerencije

Iz Zavoda za zaštitu spomenika, komentara na ovaj slučaj nisu ni imali, dok Zlatko Uzelac, pomoćnik ministrice kulture, kaže kako Ministarstvo, nažalost, nema ingerencije nad gradskim odlukama.

- Prema dosta banalnoj logici, kip Tesle smješten je u ulicu koja nosi njegovo ime - kaže Uzelac.

Ključne riječi

Komentara 13

IN
InfoMan
11:23 28.07.2012.

Uvijek se jedna te ista rijec spominje uz sav Zagrebacki "krimnal" : GRADONACELNIK

DE
detour
11:39 28.07.2012.

tesla na sadsnjoj lokaciji okrece ledja pjesackoj zoni. vec sama ta cinjenica pokazuje koliko je lose taj kip smjesten. po najprimitivnijem mogucem receptu - ako se ulica po nekome zove, tu treba doc i njegov spomenik - postavljen je niziz novijih zagrebackih spomenika: martic, tesla, antall, petrovic itd. spomenik tesli treba vratiti tamo gdje ga je autor ivan mestrovic zamislio, darovao i postavio, a ne tamo gdje ga zeli milan bandic.

PH
ponosni_Hrvat
11:22 28.07.2012.

Tesla je unikat čovječanstva i tu nema pogovora! Srbin, rođen u Hrvatskoj. Uzelac je Srbin u vladi koji se zauzima za dostojanstvo Tesle. Rodna kuća bana Josipa Jelačića, hrvatski spomenik kulture u Petrovaradinu u Vojvodini, u raspadu! Tko će se se zauzeti za taj spomenik?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije