Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduka Samoobrane

VIDEO Bili smo na tečaju krav mage za žene: Koriste ju tajne službe, no dobro će doći i Zagrepčankama

storyeditor/2024-02-19/PXL_160224_110189492.jpg
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
21.02.2024.
u 13:30

“Women Response” seminar u subotu organiziraju u dvoranama u Gundulićevoj, a 9. ožujka edukacija će za sve polaznice biti besplatna

Kada netko ne sluša tvoj “ne” i pritom skraćuje distancu, to je jedan od alarma koji signaliziraju da bi moglo doći do opasnosti, ističe Irena Isomura, voditeljica tečaja za samoobranu žena. Kad se tako nešto dogodi, mogu pomoći vještine krav mage, za koju je interes sve veći pa smo odlučili provjeriti o čemu je riječ.

Kontrola u stranom okruženju

– Stanite uspravno i samouvjereno, podignite ruku prema gore i nemojte pokazati strah. Ako dođe do napada, usmjerite se na ranjive mete kao što su glava, vrat i međunožje, a možete udarati dlanom, šakom, laktom, koljenom – objašnjava nam Isomura dok pokrete demonstrira na boksačkoj vreći koja visi u dvorani tima iz organizacije Krav Maga Hrvatska. U Gundulićevoj 12 održavaju se seminari na kojima polaznice uče kako se obraniti u nepoznatoj situaciji i stranom okruženju ako se nađu u opasnosti.

– U svakom konfliktu imamo dvije borbe: vanjsku i unutarnju. Važno je naučiti kako preuzeti kontrolu, postaviti granice, distancirati se i komunicirati. S toliko malo stvari može se napraviti jako puno za svoju sigurnost – ističe Isomura. Dok ulazimo u objekt, priznajemo da nam kondicija i nije baš jača strana, a ona nas tješi da fizička sprema nije ključna. Jer za sprečavanje napada, objašnjava, nisu potrebni sklekovi i snaga, već snalažljivost.

Krav maga je sustav samoobrane koji je lako naučiti i pamtiti jer izvodi se prirodno i instinktivno. Tijekom treninga radi se i na mentalnoj snazi, a polaznici uče kako ostati smireni i donositi brze odluke u stresnim situacijama. Uz vježbu brzih reakcija, korištenja okoline u svoju korist i izbjegavanja sukoba komunikacijom, tečaj je specifičan po tome što sudionici teorijsko znanje primjenjuju u simulaciji stvarnih napada.

Krav maga je nastala u Izraelu, a diljem svijeta koriste je vojne snage, policija i tajne službe poput CIA-e i FBI-a. A osim njih, vještine će moći svladati i Zagrepčanke, i to ove subote na jednom od Women Response seminara, koji se održavaju u dvoranama u Gundulićevoj, gdje će moći naučiti kako se obraniti i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Tajne pravila 7-38-55

Dok prolazimo mračnim hodnikom do dvorane, voditeljica govori kako je prirodno da se na neosvijetljenim mjestima ne osjećamo sigurno. Upravo zato žene starije od 15 godina moći će izvježbati kako u tim situacijama skrenuti pažnju komunikacijom, a svjetiljkom ili bljeskalicom na mobitelu alarmirati okolinu.

– Postoji pravilo 7-38-55. Samo sedam posto riječi koje netko govori dolazi do nas, a 38 posto je glas. Kad se bojimo, tihi smo, a glasni smo kad smo hrabri. A 55 posto otpada na govor tijela pa učimo žene da stoje uspravno, da ne izgledaju ranjivo jer time daju do znanja da su “laka meta” – otkriva Isomura.

U dva sata treninga radi se na teoriji i scenarijima koji se zadnjih 30 minuta primjenjuju na različite situacije, pri čemu polaznice moraju koristiti svoja osjetila kako bi vidjele jesu li one uobičajene za neku scenu. Sve se temelji na prirodnim refleksima, a polaznicima je najteže teoriju prenijeti u praksu. Obrasci napada, napominje Isomura, uglavnom su isti ili slični, a kada dođe do njega, polaznike uče da ne staju. Ako se odluče boriti, objašnjava, nema jednog udarca, već se mora nastaviti dok situacija nije sigurna.

– Samoobrana je važna jer mijenja svijest i povećava samopouzdanje. Nije stvar samo u tome da će nas netko napasti i da ćemo se morati obraniti, već da postanemo svjesni okoline i da moramo reagirati bez obzira na to tko je fizički jači – zaključuje Irena Isomura.

Krav Maga Hrvatska ima više od tisuću članova, a u Zagrebu treninge održavaju na dvadesetak lokacija, od Svetog Duha i Prečkog preko Maksimira, Vrapča i Rudeša pa sve do Sesveta, Dubrave i Središća. Kroz seminare su u šest godina prošle tisuće polaznika, a nakon ovotjednog zagrebačkog tečaja, 2. ožujka održava se i u Rijeci, gdje će polaznice učiti kako baratati suzavcem. Seminar u Zagrebu organiziraju i 9. ožujka, a zbog obilježavanja Dana žena bit će besplatan za sve polaznice.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
14:17 21.02.2024.

U pravilu upravo onima koje se upišu to i najmanje treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije