Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene liderice

Velika Gorica ima dvostruko više vijećnica od ostatka Hrvatske

ivona beus richembergh
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
08.03.2010.
u 12:43

Udruga CESI osmislila je seminar na kojem se sustavno radi sa ženama u lokalnim zajednicama

U Saboru ima samo 22 posto žena, a ako znamo da su žene u postotku stanovništva Hrvatske zastupljene sa 51 posto, onda je takva statistika poražavajuća i znatno ispod europskog prosjeka. Na lokalnoj razini podaci su još lošiji, pa tako imamo osam posto žena u općinskim vijećima, 14,5 u Županijskim skupštinama i 15,7 posto u gradskim vijećima. Toj statistici prkosi Grad Velika Gorica, koji u GV-u ima 33 posto žena. Velike zasluge u tom povećanju ima Ženska inicijativa HNS-a V. Gorice, koja je ovaj vikend, u suradnji s Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) organizirala seminar “Liderice u lokalnoj samoupravi”, koji se odvija petu godinu zaredom. Cilj im je osposobiti, osnažiti i educirati žene da se bave vještinama koje ih inspiriraju i tako pomognu svojim lokalnim zajednicama, rekla nam je jedna od organizatorica i potpredsjednica Ženske inicijative HNS-a Ivona Beus Richembergh. Na seminaru se okupilo dvadesetak aktivistica s područja Zagrebačke županije, koje su subotu uoči Dana žena iskoristile da bi izbrusile vještine komunikacije, prezentacije i pregovaranja.

– Učimo ih kako se ponašati u situacijama kada treba doći do političkog djelovanja na lokalnoj razini, jer tamo se nalazi veliki resurs ženske snage. Primijetili smo da su ovakve radionice korisne, ne samo na razini aktivističkog djelovanja, već sudionice stečene vještine primjenjuju i na osobnom razvitku te se više brinu o sebi – objasnila nam je I. Beus Richembergh rezultate koji se postižu tim projektom. Mnogo je faktora zašto se žene libe upustiti u političke vode, poput inertnosti, stoljećima nametnute uloge majke i domaćice, nezainteresiranosti i seksizma koji obeshrabruje one koje se upuste pa ima još mnogo posla za napraviti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije