Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Vanđelić u Fond doveo bivšeg krim-policajca i istražitelja korupcije

Iljkić ima reputaciju stručnjaka u borbi protiv gospodarskog kriminala i korupcije
02. travnja 2021. u 16:37 23 komentara 9696 prikaza
Predstavljene aktivnosti Fonda za obnovu Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Damir Vanđelić, otkako je preuzeo mjesto ravnatelja Fonda za obnovu od potresa, veliku pažnju javnosti pridobio je zbog čvrstog deklariranja sebe kao velikog borca protiv korupcije. Tako je, među ostalim, najavio da će Fond, kroz koji će prolaziti milijarde kuna, imati i poseban Odjel za sprečavanje prijevara.

Zagreb: HUP predstavio rezulatate istraživanja o investicijskom potencijalu NACIONALNI PLAN ZA OPORAVAK I OTPORNOST HUP: 'Plan nije cjelovit dokument, financiranje državnih kompanija iz EU fondova veće nego privatnika'

To je prvi takav odjel u nekoj od državnih ili javnih institucija i tvrtki, a Vanđelić ga je ustrojio po uzoru na privatne tvrtke među kojima je i Adris u kojem je bio član uprave do dolaska u Fond.

Autor znanstvenih radova

A da Vanđelić misli ozbiljno, dokazuje i to da je direktor Odjela za sprečavanje prijevara u Fondu postao Davor Iljkić. Radi se, naime, o čovjeku koji ima reputaciju velikog i međunarodno priznatog stručnjaka u borbi protiv korupcije i gospodarskog kriminala. Iljkić je predsjednik i osnivač Instituta za compliance, criminal compliance i anti-money laundering (ICCRA), a dosad je radio u MUP-u kao krim-policajac. Na stranicama njegova instituta navodi se da se compliance u hrvatskom jeziku prevodi kao usklađenost te da je ta riječ u Njemačkom kodeksu korporativnog upravljanja definirana kao pridržavanje zakonodavnih odredbi i gospodarskih smjernica od strane uprave.

Pokreće se dinamički sustav nabave s elektroničkim dražbama Fond za obnovu objavljuje prve natječaje za projektiranje i nadzor

Kako se navodi u njegovoj biografiji, autor je nekoliko stručnih i znanstvenih članaka iz oblasti gospodarskog kaznenog prava, među njima i o complianceu. Magistrirao na poslijediplomskom studiju iz kaznenopravnih znanosti na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu „Kriminalistički i kaznenopravni aspekti trgovanja ljudima”. Iljkić se bavi kaznenim i gospodarskim kaznenim pravom, a u službenoj biografiji je navedeno i njegovo iskustvo predavača na Veleučilištu VERN iz kolegija Gospodarski kriminalitet.

Iljkić je 14 godina radio u MUP-u, a zadnjih osam godina, do odlaska u Fond, bio je vođa grupe u Službi gospodarskog kriminaliteta, Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke. Usto je član više udruga i asocijacija među kojima i Göthe instituta u Zagrebu te Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu. Certificirani je istražitelj za sprečavanje i otkrivanje gospodarskih kaznenih djela i korupcije. Osim što će Iljkić paziti da nema prijevara i korupcije, u Fondu koji će uskoro početi objavljivati javna nadmetanja, sukladno Zakonu o javnoj nabavi izrađen je i popis gospodarskih subjekata koji zbog sukoba interesa ne smiju sklapati poslove s Fondom.

projekti obnove Limenke su šezdesetih bile najjeftinije rješenje, a sad dokazuju da su čudo

Na toj listi je zasad šest tvrtki i jedan OPG. Pri tome OPG i tri tvrtke su vezane uz Vanđelića, a ostale tri tvrtke uz člana Upravnog vijeća Fonda Zdravka Zrinušića.

Tko ne smije raditi s Fondom

Tako s Fondom ne smije poslovati OPG Damir Vanđelić iz Rovinja, kao i tvrtke Maslina je obrana, Maslinici Buža i Vangelis. Vangelis je d.o.o za konzalting, inženjering, građenje i poslovanje nekretninama, a ta je tvrtka 2015. imala prihode nešto veće od dva milijuna kuna, a 2019. (zadnje poznati javni podaci), 507 tisuća kuna. Kao direktorica i vlasnica te tvrtke navodi se Patricija Vanđelić, supruga ravnatelja Fonda.

Ona je navedena i kao vlasnica i direktorica tvrtke Maslinici Bužakoja nije imala nikakve prihode u 2019. U tvrtki Maslina je obrana Patricija Vanđelić se navodi kao direktorica, dok je vlasnik tvrtka M San Nekretnine. Prema sudskom registru, vlasnik M San Nekretnina je tvrtka M San ulaganja, a njezin je pak vlasnik Stipe Matić, koji je osnivač svima dobro poznate, velike hrvatske informatičke kompaniji M San Grupe. Maslina je obrana 2019. imala je 14.800 kuna prihoda.

FILE PHOTO: NATO Foreign Affairs Ministers meeting DENIS ROMAC Obnova transatlantskog savezništva između Amerike i Europe Moskvu i Peking gurnula u povijesni zagrljaj

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić preko s tvrtkama Eco Point, Worker i Zagrebello Sport u kojima njegov bratić Marijan Zrinušić direktor i osnivač pa stoga ni te tvrtke ne smiju sudjelovati na natječajima Fonda niti sklapati bilo kakve poslove s tom institucijom u čijem Upravnom vijeću sjedi bratić Zrinušić. 

Na web-stranicama objavljuju detaljne podatke o svim troškovima

Damir Vanđelić obećao je transparentnost u radu Fonda i trošenju novca. Već sad se na web-stranicama Fonda, primjerice, može vidjeti cijela lista isplata novčanih naknada po zahtjevima za privremenu zaštitu potresom oštećene postojeće zgrade, zatim detaljni troškovi Fonda koji terete Ministarstvo prostornog uređenja, službeni financijski izvještaj o troškovima Fonda...

Svi ti podaci odnose se na siječanj, a kako se Fond bude sve više ekipirao, ti bi podaci trebali biti ažuriraniji. Od planiranih 907,4 milijuna kuna troškova za ovu godinu, Fond je u siječnju potrošio 3,4 milijuna kuna, i to za već navedene isplate naknada.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Mons. Mate Uzinić
MONS. UZINIĆ NA FACEBOOKU
'Žao mi je ako sam razočarao neke vjernike'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • Asparagus:

  Ako Vanđelić provede obnovu bez repova moći će se kandidirati za mnogo visokih funkcija.

 • Avatar kokodrilo
  kokodrilo:

  Samo jos jedan uhljeb vise. Nakon desetljeca rada rada na korupciji u MUPU, koliko je korupcijskih slucajeva dokazano i rijeseno pravosnaznim osudama? U RH se ljude proganja i medijski osudjuje jedino zbog javnog mijenja a ne zbog "korupcijskih strucnjaka" koji ... prikaži još!ji su nesto dokazali i pravosudni sistem pravomocno osudio.

 • Avatar SileZla
  SileZla:

  Do kraja 2021. će se ekipirati, a onda će i krenuti sa radom.