Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokreće se dinamički sustav nabave s elektroničkim dražbama

Fond za obnovu objavljuje prve natječaje za projektiranje i nadzor

31.03.2021.
u 22:45

Provodit ćemo dražbe za izvođenje radova, ali to, prema zakonu, ne možemo i za intelektualne usluge iznad 200.000 kuna - Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu

Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije ovih dana objavit će prve natječaje, i to za projektiranje i tehničko-financijsku kontrolu. Natječaj za projektiranje procijenjene je vrijednosti 260 milijuna kuna, a za tehničko-financijsku kontrolu 19 milijuna kuna i za oboje će se primijeniti dinamički sustav nabave koji podrazumijeva ograničeni postupak javne nabave. Pri tome broj sposobnih natjecatelja kojima će se upućivati pozivi na dostavu ponuda nije ograničen, ali dinamički sustav može se uspostaviti i samo s jednim natjecateljem.

Potpuno elektronički proces 

Što se tiče usluge projektiranja, dinamički sustav nabave će se provesti za projektiranje zgrada koje su pojedinačno zaštićeno kulturno dobro ili koje se nalaze u povijesnoj urbanoj cjelini grada Zagreba i kulturno-povijesnim cjelinama na području obuhvaćenom Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije. Druga nabava provodit će se za projektiranje zgrada koje nisu pojedinačno zaštićeno kulturno dobro ili koje su izvan povijesno-urbane cjeline na potresima pogođenim područjima. To se odnosi i na uslugu tehničko-financijske kontrole. Dinamički sustav uspostavit će se na dvije godine, uz mogućnost produljenja za još jednu godinu.

U dokumentaciji Fonda napisano je da se sustav dinamičke nabave Zakonom o javnoj nabavi definira kao sustav koji se uspostavlja i vodi kao potpuno elektronički proces, a koristi se za nabavu uobičajenih predmeta nabave koji su dostupni na tržištu. Tako svaki zainteresirani gospodarski subjekt može dostaviti zahtjev za sudjelovanje tijekom čitavog razdoblja trajanja dinamičkog sustava nabave, a svi natjecatelji koji udovoljavaju kriterijima za odabir imaju pristup sustavu tijekom cijelog razdoblja njegova trajanja. Sva komunikacija u sklopu dinamičkog sustava nabave provodit će se isključivo elektroničkim sredstvima.

A dinamički sustav javne nabave provodi se u dva stupnja. Prvi stupanj je objava dokumentacije o nabavi i ocjenjivanje zahtjeva za sudjelovanje. To znači da će Fond u Elektroničkom oglasniku javne nabave (EOJN) kroz modul e-nabave objaviti poziv za nadmetanje te dokumentaciju koja sadrži uvjete koje zainteresirani gospodarski subjekti moraju zadovoljiti za odabir natjecatelja u prvom stupnju. Sukladno zakonu, minimalni rok za dostavu zahtjeva za sudjelovanje je 30 dana od dana slanja obavijesti o nadmetanju. Fond će nakon toga ocijeniti pristigle zahtjeve za sudjelovanje u roku od 10 radnih dana od dana njihova zaprimanja, odnosno u roku od 15 radnih dana ako je to opravdano u konkretnom slučaju, posebice radi potrebe proučavanja dodatne dokumentacije ili radi provjere jesu li ispunjeni kriteriji za odabir gospodarskog subjekta, a najviše u roku od 30 dana. Nakon ocjene zahtjeva za sudjelovanje, Fond će svakom natjecatelju dostaviti obavijest o pristupu dinamičkom sustavu nabave ako je dokazao da ispunjava uvjete. Ili odluku o nedopustivosti sudjelovanja ako nije dokazao da ispunjava uvjete. U slučaju izjavljivanja žalbe na odluku o nedopustivosti sudjelovanja, zaustavlja se postupak javne nabave, u suprotnom istekom roka za žalbu uspostavljen je dinamički sustav nabave. U drugom stupnju šalju se pozivi za dostavu ponuda koje se onda pregledavaju i ocjenjuju te se na kraju odabire ekonomski najpovoljnija ponuda. Pri tome broj sposobnih natjecatelja kojima će Fond upućivati pozive na dostavu ponuda nije ograničen. Kada nastupi potreba za uslugama koje su predmet dinamičkog sustava nabave, Fond će istodobno, putem EOJN-a, pozvati sve odabrane natjecatelje koji imaju pristup kategoriji koja odgovara određenoj nabavi da dostave ponudu za svaku tu zasebnu nabavu. Minimalni rok za dostavu ponuda je 10 dana od dana slanja poziva na dostavu ponuda. Ugovor o javnoj nabavi/narudžbenici bit će dodijeljen ponuditelju koji je dostavio najpovoljniju ponudu na temelju kriterija za odabir ponude iz dokumentacije, s time da se ti kriteriji mogu preciznije odrediti u pozivu na dostavu ponuda. Nakon okončanja dinamičkog sustava nabave, Fond će objaviti obavijest o dodjeli ugovora.

VIDEO Obnova nakon potresa - godinu dana poslije

Ravnatelj Fonda Damir Vanđelić objašnjava da su po dinamičkom sustavu pokrenuti veliki procesi, izdana je prethodna informacijska obavijest. Dok dinamički proces ne bude uspostavljen, koristi se pravilnik o jednostavnoj nabavi koji koristi elektroničku dražbu za sve sudionike u obnovi. Vanđelić tako navodi primjer jednostavne nabave tehničko-financijske kontrole koja će biti elektronička dražba i objašnjava da se dražbe provode u drugom koraku dinamičkog sustava javne nabave.

Angažman usluga inženjera

– Prema Zakonu o javnoj nabavi, provodit ćemo dražbe za izvođenje radova, ali to ne možemo i za intelektualne usluge iznad 200.000 kn vrijednosti jer je tako propisano člankom 167. stavak 2. Dražbe se provode i kod svih sudionika u obnovi prema pravilniku o jednostavnoj nabavi, čak i za intelektualne usluge do 200.000 kuna, a za radove do 500.000 kn. Za obje situacije dražbi razvijen je alat elektroničkih dražbi u suradnji s Narodnim novinama koji smo već koristili u dva probna postupka javne nabave, a tako ćemo i nastaviti – kaže Vanđelić i dodaje da trenutačno Fond ima tri odluke, i to privremene, a u njima se traži angažman inženjerskih usluga koji Fond pokreće u roku od nekoliko dana. Radovi pak još nisu predmet odluka koje je Fond dosad zaprimio. Što se tiče žalbi, Vanđelić objašnjava da je dinamički sustav manje usporen žalbama, jednom kada je uspostavljen, jer se u drugom krugu dražbi vrednuje samo cijena s obzirom na to da su ostali parametri ponuditelja vrednovani u prvom krugu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije