Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Vandali uništili umjetničku instalaciju 'Slušaj šume!' u centru grada

Dio instalacije bio je lancem i lokotom privezan te su iste prerezali rezačem za metal
02. srpnja 2019. u 16:54 3 komentara 360 prikaza
Foto: Screenshot/Google Maps

U okviru festivala Ganz nove Perforacije na Trgu J.J.Strossmayera (iza HAZU) kod skulpture Josipa Juraja Strossmayera je preko vikenda postavljena instalacija Slušaj šume! hrvatskih umjetnika Azre Svedružić i Demirela Pašalića. Riječ je o umjetničkoj intervenciji u javni prostor koja je upućivala na probleme deforestacije i nestajanja šuma. Projekt se oslanja na interakciju i sudjelovanje građana te potiče šire razumijevanje važnosti šuma i biljaka u eko-sustavu.

Gospin kip Traži se počinitelj Nevjerojatan vandalizam u Solinu: Gospinu kipu odrubili glavu

Na prostornu intervenciju nadovezuje se i iznenadna zvučna kompozicija (uzbuna) koja se svakih pola sata širi parkom i kroz seriju malih diverzija poziva građane da se preko QR koda povežu s web stranicom, da se uključe i postanu čuvari šuma, staništa, prirode. Slušaj šume! inspirira se biljnim svijetom i njegovom logikom funkcioniranja koja se vodi dijeljenjem informacija i slušanjem drugoga i svoje okoline.No, prema izjavama očevidaca, jučer je 7 mlađih osoba između 13 i 15 sati vandaliziralo i uništilo ovu instalaciju te su u crnim vrećama koje su donijeli sa sobom odnijeli umjetnički rad (150 ručno izrađenih cvjetova s qr kodom i jedno malo stablo). Dio instalacije bio je lancem i lokotom privezan te su iste prerezali rezačem za metal, što znači da je sve bilo unaprijed planirano i organizirano.

- Vandali su prijavljeni policiji, a s obzirom da se sve odvijalo pred nadzornim kamerama ispred HAZU-a, vjerujemo da će počinitelji biti pronađeni i da će šteta biti nadoknađena. Ovakav agresivni čin prema umjetničkim radovima te ekološkim aktivističkim intervencijama su apsolutno neprihvatljive i pozivamo nadležne službe da revno ispitaju okolnosti koje su dovele do ovog kriminalnog djela u samom centru Zagreba - stoji u priopćenju.

oglasila se
Mikulić pokazala užasne poruke koje je dobila nakon objave o sinu: Nije li te sram, neka djeca stvarno su bolesna
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!