Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIO FESTIVALA

Vandali uništili umjetničku instalaciju 'Slušaj šume!' u centru grada

Foto: Screenshot/Google Maps
02.07.2019.
u 16:54

Dio instalacije bio je lancem i lokotom privezan te su iste prerezali rezačem za metal

U okviru festivala Ganz nove Perforacije na Trgu J.J.Strossmayera (iza HAZU) kod skulpture Josipa Juraja Strossmayera je preko vikenda postavljena instalacija Slušaj šume! hrvatskih umjetnika Azre Svedružić i Demirela Pašalića. Riječ je o umjetničkoj intervenciji u javni prostor koja je upućivala na probleme deforestacije i nestajanja šuma. Projekt se oslanja na interakciju i sudjelovanje građana te potiče šire razumijevanje važnosti šuma i biljaka u eko-sustavu.

Na prostornu intervenciju nadovezuje se i iznenadna zvučna kompozicija (uzbuna) koja se svakih pola sata širi parkom i kroz seriju malih diverzija poziva građane da se preko QR koda povežu s web stranicom, da se uključe i postanu čuvari šuma, staništa, prirode. Slušaj šume! inspirira se biljnim svijetom i njegovom logikom funkcioniranja koja se vodi dijeljenjem informacija i slušanjem drugoga i svoje okoline.



No, prema izjavama očevidaca, jučer je 7 mlađih osoba između 13 i 15 sati vandaliziralo i uništilo ovu instalaciju te su u crnim vrećama koje su donijeli sa sobom odnijeli umjetnički rad (150 ručno izrađenih cvjetova s qr kodom i jedno malo stablo). Dio instalacije bio je lancem i lokotom privezan te su iste prerezali rezačem za metal, što znači da je sve bilo unaprijed planirano i organizirano.

- Vandali su prijavljeni policiji, a s obzirom da se sve odvijalo pred nadzornim kamerama ispred HAZU-a, vjerujemo da će počinitelji biti pronađeni i da će šteta biti nadoknađena. Ovakav agresivni čin prema umjetničkim radovima te ekološkim aktivističkim intervencijama su apsolutno neprihvatljive i pozivamo nadležne službe da revno ispitaju okolnosti koje su dovele do ovog kriminalnog djela u samom centru Zagreba - stoji u priopćenju.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Niškorist
Niškorist
16:08 03.07.2019.

Počinioci skupljači sekundarne sirovine ?

Avatar Dumen
Dumen
21:33 02.07.2019.

počinitelje treba tražiti među lažnim šumarima

JU
Juicy
14:20 03.07.2019.

A Policija udaljena 50 metara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije