Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Uzbuna u Klari zbog “dojave” da će im Grad doseliti Rome

Potpisuje se i peticija, a nitko ne zna gdje i tko je organizator
27. listopada 2016. u 10:30 19 komentara 17271 prikaza
26.10.2016., Zagreb - Peticija protiv naseljavanja Roma u naselje Sv. Klara. DKS_56145826 Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Letcima i peticijom sad, a “kad kucne čas i prosvjedima”. Roma u njihovu naselju neće biti, odlučni su stanovnici Svete Klare, koji su “dobili dojavu” da Grad upravo u njihovu kvartu, točnije u Sisačku ulicu, planira naseliti pripadnike manjine.

Sve obavijeno velom tajne

Zašto, kada i dio kojeg je to gradskog plana, ne znaju, ali svoje naselje, odlučni su, dijeliti ne žele. Ali podijelili su zato letke diljem Sisačke i susjednih Burićevih odvojaka u kojima pozivaju na potpisivanje “peticije protiv getoizacije nacionalnih manjina” jer “novo naselje u naselju ne trebaju”.

– Tko je tiskao letke, ne znam, pa čak ni gdje se ta peticija može potpisati jer na letku ne piše. Njih smo dobili u poštanskim sandučićima, a nadam se da će se uskoro pokrenuti i neke konkretnije aktivnosti jer sam čuo da se romsko naselje planira realizirati već početkom sljedeće godine – objasnio nam je Mladen, stanar Sisačke, koji svoje prezime nije želio odati da se “nekome ne zamjeri”. Jer protiv Roma “nema ništa”, ali ni on ni njegovi susjedi pred naš fotoaparat nisu htjeli stati. Ne smetaju im Romi, kažu, nego njihov “način života”.

– Željezo, perilice za pranje rublja, hladnjaci i nekoliko automobila, pa vi prođite! Bolestan sam i po mene je nekoliko puta dolazila hitna pomoć, ali mi do dvorišta nisu mogli doći – rekao je Svetoklaranin Nenad, koji živi pokraj dvije romske kuće u Posedarskoj ulici. On peticiju, međutim, potpisao ne bi.

– Svatko mora negdje živjeti, zar ne? Možda bi i promijenili navike da imaju normalne uvjete egzistencije – smatra umirovljenik Nenad, ali ne i njegovi susjedi, koji kažu, “onome tko je podijelio letke protiv Roma treba čestitati”. A tko se točno uhvatio tog posla, nitko ne zna ili ne želi reći.

Kad dođe vrijeme...

– Prekjučer sam dobio mail jedne gospođe koja me upoznala s problemom letka. Ne znam gdje se potpisuje sama peticija, ali dio Sisačke o kojoj govore moji sumještani dio je na kojem je bilo odlagalište otpada. To je sad velika ledina, a Gradu smo prije nekoliko godina predložili da se ona u potpunosti očisti od šikare i da se na njoj organiziraju različiti rekreacijski sadržaji – objasnio je predsjednik Mjesnog odbora Sveta Klara Boris Kihak te dodao da bi Svetoklaranima prostor u Sisačkoj dobro došao jer kvartu od 15 tisuća stanovnika “kronično nedostaje područja za rekreaciju”. Za livadu od nekoliko tisuća četvornih metara, čini se, Grad ima drugi plan.

– O tome ćemo kad za to dođe vrijeme – kratko je poručio gradonačelnik Milan Bandić upitan planira li se Rome naseliti u Klaru, a neslužbeno doznajemo da se Zagreb, u sklopu Nacionalne strategije za uključivanje Roma Vlade Republike Hrvatske koja se mora provesti do 2020. godine, obvezao na osiguravanje područja na koje će Romi nesmetano moći doći, a na kojem će im biti osigurani i stambeni objekti.

Protiv getoizacije smo. Slično je napravljeno u Sopnici, 36 romskih obitelji naseljeno je na jedno mjesto, a to se planira i u Klari, što nikako nije “uključivanje” Roma – rekao je predsjednik Udruge Roma Zagreba i Zagrebačke županije Alija Mešić.

Kod budućeg naselja

Nasuprot livade na kojoj bi trebalo niknuti naselje Roma jučer je položen kamen temeljac za reciklažno dvorište.

– Više od 40 tisuća ljudi ovdje će moći odlagati otpad, i to ne samo stanovnici Svete Klare, nego i Čeha te Botinca – rekao je predsjednik Mjesnog odbora Sveta Klara Boris Kihak. Kako su objasnili iz Odbora, prvotni je plan bio da se reciklažno dvorište sagradi na livadi pokraj sadašnje lokacije, ali nju je “Grad sačuvao za neke drukčije planove”.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • ajetodoo:

  A tko su oni da moraju dobiti smještaj? Čime su to zaslužili?

 • Avatar LiTsung
  LiTsung:

  Neka si gospoda koja kreira multikulti stambenu politiku dotične doseli u svoju ulicu i kvart. No bojim se da takvi žive u 100% etnički čistim kvartovima.

 • Little John:

  Treba te Rome sve dobro nadzirati. Večina ih je istovremeno prijavljena u Hrvatskoj i u Njemačkoj ili Italiji, gdje također primaju socijalnu pomoć, dječije doplatke i sl. Nitko ne provjerava podrijetlo imovine imućnih Roma npr. u Sopnici i Sesvetskoj Selnici?! ... prikaži još! Ne rade ništa, a grade vile i voze skupocijene aute (npr.novi BMW X6, Porsche, Audi S8...)