Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispovijest zagrepčanina

Usred oluje našao se na 42 metra visine: 'Odlučio sam ostati gore. Inače mi treba do 40 sekundi da siđem'

Zagreb: Prilaz baruna Filipovića zatvoren zbog pada dizalice u jučerašnjem nevremenu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
20.07.2023.
u 12:51

Radnik na kranu je ispričao svoje iskustvo, a u trenu oluje našao se na visini od 42 metra.

Olujno nevrijeme koje je u srijedu popodne pogodilo kontinentalnu Hrvatsku odnijelo je četiri života. Nevrijeme praćeno kišom i olujnim vjetrom u Zagrebu je nosilo sve pred sobom. Dva muškarca, 50-godišnji pješak te 48-godišnji vozač, preminuli su na mjestu nesreće uslijed pada stabla, a život je izgubio i 40-godišnjak iz općine Cernik u Brodsko-posavskoj županiji, koji je bio u automobilu na koji je palo stablo. Pripadnik DVD-a Tovarnik poginuo je u srijedu navečer za vrijeme obavljanja vatrogasne intervencije u sanaciji posljedica nevremena koje je pogodilo Vukovarsko-srijemsku županiju i četvrta je žrtva nevremena koje je pogodilo Hrvatsku.

Video: Pala dizalica u Zagrebu

- Bio sam na kranu kad je bila oluja, na nekih 42 metra. Vidimo sam oluju, ali nisam se spustio dolje prije nje iako sam imao vremena za to. Pošto mi je kran dobar i znam da je osiguran kako se i treba osigurati, obložen je s dovoljno betona, tako da sam bio siguran. Naleti vjetra bi trebali biti preko 300 kilometara na sat da ga sruši - ispričao je radnik za 24sata koji je u trenutku naleta oluje radio u centru Zagreba.

GALERIJA Zagreb: Posljedice oluje i dalje vidljive na ulicama

Zagreb: Prilaz baruna Filipovića zatvoren zbog pada dizalice u jučerašnjem nevremenu
1/50

- Kad sam vidio da će biti jača oluja, odlučio sam ostati gore. Inače mi treba do 40 sekundi da siđem, dok ga otkočim pa dok zakočim kabinu. No procijenio sam da je puno sigurnije ostati gore, nego da se spuštam kad je to sve krenulo. Pošto znam da je kran na kojem radim siguran i znam njegove mogućnosti, nisam bio preplašen, iako moram priznati da dosad nisam imao takav osjećaj, djelovalo je zastrašujuće. Do mene su bila još četiri krana i svi smo ostali gore. Iako se često susrećemo s olujama dok radimo, moram reći kako nikad nije bilo tako - kazao je.

VEZANI ČLANCI:

Čekao je navodi nekoliko minuta da prođe oluja i potom se spustio. - Dok sam silazio, vjetar mi je samo otpuhao kapu, ništa se nikome od nas nije dogodilo, osim ovom kolegi Indijcu koji je pao s dizalice, no moram reći kako je upitno zašto je pao, dizalice ne bi smjele tako padati ako su dobro osigurane - rekao nam je.

Podsjetimo, tridesetšestogodišnji Indijac preživio je pad u 30-metarskoj građevinskoj dizalici koja se jučer tijekom nevremena srušila na zagrebačkom Črnomercu i nije u životnoj opasnosti, doznaje se u bolnici Sveti Duh u kojoj je taj građevinski radnik smješten.

Video: Pogledajte timelapse oluje koja je odnijela ljudske živote i nanijela strašnu materijalnu štetu

On je jučer zaprimljen u hitnoj ambulanti u KB-u Sveti Duh, trenutno je na jedinici je intenzivnog liječenja i njegovo je stanje stabilno. 

U tijeku su dijagnostički postupci i kontrole, a s obzirom da je riječ o kompleksnoj traumi, ne mogu se davati procjene ishoda liječenja, no pacijent  nije životno ugrožen, doznaje se u četvrtak u bolnici.

Sinoć ga je u bolnici obišao i ministar zdravstva Vili Beroš tijekom posjeta KB-u Sveti Duh.

Spektkakularan i zastrašujući pad velikog krana u kojem je bio Indijac zabilježen je snimkom građanina koja se ubrzo proširila portalima i društvenim mrežama. Na njoj se vidi kako dizalicu olujni vjetar kao od šale ruši na tlo gradilišta i obližnje objekte.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije