Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTESTNA VOŽNJA

U petak popodne kreće biciklistička povorka kritična masa. Neke važne prometnice bit će zatvorene

Zagreb: Kritična masa za grad bez gasa
Marko Lukunic/PIXSELL
24.05.2023.
u 13:08

Ova biciklistička vožnja nije sportska utrka i svi su pozvani, a vozit će se polako uz privremeno zaustavljanje prometa i pod pratnjom policije

Porast broja osobnih automobila i taxi vozila na prometnicama, posjedovanja automobila u kućanstvima (čak dva ili više) i nedostatna kvaliteta javnog prijevoza koja ga ne čini poželjnim, razlozi su kroničnog preopterećenja prometnica koje je postalo jedan od ključnih problema života u gradu Zagrebu i okolici, upozorava Sindikat biciklista koji poziva sve ljubitelje vožnje na dva kotača na kritičnu masu, biciklističku povorku koja starta u petak u 17.45 ispred ŠRC Jaruna u Ulici Hrgovići. 

-Gužve su postale neizdržive, a rješenja poput ulaganja u bolji javni prijevoz neophodna, ali iziskuju puno vremena i novca. Nova biciklistička infrastruktura i prilagodba postojeće prometne mreže zbog veće sigurnosti za biciklistički promet je najbrži put za jačanje održivog prometa, odnosno povećanje udjela broja biciklista i posljedično smanjenje prometnih gužvi, buke i zagađenja kao i stvaranje ugodnije životne sredine -ističu u Sindikatu.

Iz udruge skreću i pozornost na važnost poštivanja prometnih propisa i uvažavanja svih sudionika u prometu, osobito pješaka koji su najranjivija skupina, te pozivaju građane da isprobaju rekreativno bicikliranje konačno obnovljenom Alejom Matije Ljubeka oko jezera Jarun koje bi, prema najavama, uskoro trebalo postati najveća pješačko-biciklistička zona u Zagrebu sa zabranom prometovanja svim motornim vozilima osim onima s dozvolom.

Ova biciklistička vožnja nije sportska utrka i svi su pozvani, a vozit će se polako uz privremeno zaustavljanje prometa i pod pratnjom policije. Okupljanje je od 17:45 kod ulaza u RSC Jarun u Ulici Hrgovići i kreće se u 18 satirutom: Ulica Hrgovići - Jarunska ulica - Ulica M. Haberlea - Ulica Srednjaci - Zagrebačka avenija - Savska cesta - Ulica grada Vukovara - Ulica Hrvatske bratske zajednice (smjer jug) - Slavonska avenija - Ulica Hrvatske bratske zajednice (smjer sjever) - Ulica grada Vukovara - Miramarska cesta - Čazmanska ulica - Paromlinska cesta (Klub Route 66).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije