Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obnovljena špilja

U dubine Veternice nas prati i šum slapova i rika medvjeda

29.05.2016., Zagreb - Na obroncima Medvednice svoja vrata za posjetitelje ponovo je otvorila poznata spilja Veternica koja je od ove godine obogacena novim akusticno-vizualnim sadrzajima. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
29.05.2016.
u 22:38

Posjetiteljska je infrastruktura upotpunjena LED rasvjetom i novim efektima i zvukovima životinja u špilji unutar Parka prirode Medvednica, najpoznatijoj po staništu šišmiša

Stavili su kacige na glave pa se uputili prema malom ulazu u špilju. Sagnuli su se pri spuštanju i oprezno se, zbog klizava poda, hvatali za špagu postavljenu uza zid, kad su ulazili sve dublje u Veternicu.

Zvuk šišmiša i slapova te rika medvjeda dočekali su danas posjetitelje u špilji na Medvednici, ali ovog puta razloga za brigu nije bilo.

–Uz LED rasvjetu, ovo su nam novi efekti u špilji - objašnjavao je posjetiteljima Denis Kovačić, voditelj edukacije iz Parka prirode Medvednica, dok im je pokazivao kosti lubanje medvjeda i zdenac želja unutar same špilje. Za posjetitelje ona je otvorena od 10. travnja, ali danas, u povodu obilježavanja Tjedna parkova i završetka radova na projektu “Obnova posjetiteljske infrastrukture špilje Veternice”, obilasci za Zagrepčane kretali su svakog punog sata.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

– Ima li još uvijek tu medvjeda? Koliko ima šišmiša - samo su neka od pitanja koja su edukatoru postavljali najmlađi posjetitelji špilje, dok im je on strpljivo objašnjavao kako je upravo Veternica najpoznatija po šišmišima. Obilasci špiljom, stoga, i kreću tek na proljeće, kad se šišmiši probude iz zimskog sna te im ljudi više ne mogu smetati.

–Osim eventualno ovih - šalio se Denis Kovačić, pokazujući na, kako ih je nazvao, “prazagrepčance”. Skulpture su to pračovjeka unutar špilje, koje su u Veternici jer su ispred nje, prilikom istraživanja, nađeni ostaci oruđa kojim se palila vatra.

–Lijepo, ali kad predstavljaju nove efekte, mogli su staviti besplatan ulaz - komentirali su neki posjetitelji kartu od 40 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije