Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb

VIDEO Tomašević otkrio: Grad Zagreb duguje 860 milijuna kuna

Upitan o tome hoće li doći do poskupljenje, ispričao je da je sve na stolu i da ništa nije isključeno. Istaknuo je da problem nije samo u dugu već i u servisiranju duga.
28. listopada 2021. u 12:35 39 komentara 2908 prikaza
Foto: Screenshot

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević obratio se javnosti nakon sjednice Gradske skupštine. Tomašević je otkrio ranije na Skupštini kako grad Zagreb ima 860 milijuna kuna neplaćenih računa, dok je ukupni dug grada Zagreba 8,2 milijarde kuna.

Snimila: Petra Balija

Na samom početku istaknuo je da će grad funkcionirati, ali i to da ne može nastaviti ovim tempom. 

- Ovakav model je neodrživ - kazao je i najavio da će u narednim tjednima javnosti predstaviti odluke koje bi trebale stabilizirati dug koji raste. Objasnio je da je takav iznos duga napravljen unatoč zakonskoj zabrani da dug prelazi više od 20 posto godišnjih prihoda.

- Ovo je neodrživ model vođenja. Kao primjer možemo uzeti i vođenje Holdinga. Oko 5,4 milijardi kuna duga je bilo na dan kad smo preuzeli vlast u gradu. Holding radi projekte za grad i time se grad prikriveno zadužuje. S druge strane, činjenica je da polovica prihoda dolazi od grada, a ne o građana. To je nešto što moramo mijenjati. Iz te perspektive, to je nešto što sam morao reći. U ovaj dug ne ulaze ugovori sa zagrebačkim vodama, to je isključivo dug prema institucijama, bankama. 

Kazao je da je grad Zagreb uspio do sada vratiti 350 milijuna kuna državi. 

Upitan o tome hoće li doći do poskupljenje, ispričao je da je sve na stolu i da ništa nije isključeno. Istaknuo je da problem nije samo u dugu već i u servisiranju duga. 

- Do poskupljenja nekih usluga mora doći. Oni koji neće razvrstavati otpad morat će plaćati više - objasnio je. 

Na pitanja o poskupljenje tramvajske karte, kazao je kako nova uprava ZET-a nije imenovana i da se još uvijek rade analize.

- Voda je poskupjela već puno previše, mislim da to treba biti zadnja usluga za poskupljenje. Vidite da je poskupljenje općenito. Građevinski radovi su poskupili, to jako opterećuje grad. Gledamo da što više kapitalnih projekata prebacimo na europske projekte - objasnio je. 

Komentirao je kritike upućene oko kašnjenja sredstva školama.

- Potpuno je licemjerno kad lekcije o kašnjenju školama dijele oni koji su doveli do te situacije. Kako je došlo do onoga što je u proračunu? Jer nema toga na računu. Zašto? Jer se akumulirao gubitak od 1,4 milijardi kuna u posljednjih pet godina. To je nešto što je neodrživo. To ćemo promijeniti - ustvrdio je. 

Govoreći o najavljenom postavljaju solarnih ploča na gradske ustanove, kazao je da će to smanjiti troškove institucija i ustanova na koje će biti postavljene: - Dobro je i za proračun jer ćemo smanjivati režije. Za to nam ne treba novi kredit. Postoje tvrtke koje su voljne to financirati. Nakon toga su ustanove u plusu. 

Najavio je kako će idućeg tjedna biti sastanak sa sindikatima oko najavljenog restrukturiranje Holdinga.

Grad još uvijek nije razmatrao uvođenje online nastave 

Upitan razmišlja li o uvođenju online nastave u školama zbog stanja s pandemijom, odgovorio je kako Grad još uvijek nije razmatrao da se nakon sljedećeg tjedna nastavi online nastava. 

"Mislim da su to krajnje mjere i volio bih da ih se izbjegne", poručio je i najavio da će se o svemu nastaviti konzultirati s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. 

- U Zagrebu imamo veliki porast oboljelih. Ja ću kao gradonačelnik opet apelirati na građane da se cijepe.

Susjed uhvaćen na kameri kako ulazi u spavaću sobu
uhvaćen na djelu
Dali su susjedu ključ od svog doma, zaprepastili se kada su vidjeli snimku s kamere
Astellas d.o.o.
TIHA BOLEST
Pregled koji bi svi muškarci stariji od 40 godina trebali obaviti
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • naslipo:

  Jasno nam je da su to bandićevi dugovi zato si i dobio izbore. Problem je u tome što se ništa ne radi da bi stanje bilo bolje. O kakvim panelima pričamo? Ostavimo bajke za djecu i primite se posla

 • APP:

  Da, bandićeva zaostavština. Zagrepčani bi opet glasali za njega, da je još živ.

 • stefj:

  Do sada se ništa ne radi nego kadrovira i dodatno zadužuje. Dugovi su bili i prije, problemi su postojali i prije, stvari su se rješavale prije... A sada se ne rješava ništa... Znao sam da će ekipa biti loša, da ... prikaži još! nikada ništa nisu radili, da je sve prazna priča, no nisam baš očekivao da će biti ovako loši. Ovo je jako dobar primjer da uvijek može biti gore... Mislili smo da je Bandić najgori na svijetu, no na kraju će ispasti svetac...