Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imenovanje ulica

Svoj obrež, gaj, prečac, park ili put čeka više od tristo imena

imena
Foto: PIXSELL
19.07.2017.
u 15:35

Najdulje je na popisu Johannes Gutenberg, koji je u Fond uvršten 1968. na prijedlog Grafičke škole

Alejom Margaret Thatcher, preko klanca Dantea Alighierija i poljane Coco Chanel, uz potok Marie Curie i zavojem Walta Disneya do perivoja Edith Piaf. Na prvi pogled možda neobičan, ali posve moguć scenarij za neki od zagrebačkih kvartova jer upravo imena tih ličnosti ona su koja u metropoli tek trebaju dobiti neku od javnih površina koje će se nazvati baš po njima.

Imena odobrava Odbor

Nisu, međutim, oni jedini koji već godinama čekaju da im se udijeli komadić još neimenovane površine. Štoviše, Fond imena sad već broji više od tristo osoba, zemljopisnih pojmova, toponima, povijesnih događaja i datuma, pokreta, organizacija, ustanova, gradova i država, a neki od njih na papiru zabilježeni su ni manje ni više nego pola stoljeća. Johannes Gutenberg u Fond je tako uvršten još 1968. godine, na prijedlog Grafičkog školskog centra, odnosno današnje Grafičke škole, a godinu poslije svoje su mjesto na listi zauzeli i akademik te pravnik Ferdo Čulinović, odvjetnik, publicist te političar Hinko Hinković, a i još jedan pravnik Ivan Ribar. Koliko će još čekati, odlučit će u konačnici Gradska skupština, kojoj imena dolaze na glasovanje odobri li ih Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova. Upravo na tom skupštinskom odboru, kojem je sad na čelu Zlatko Hasanbegović, samo je uvrštavanje imena u Fond. A svoju ideju predložiti, objašnjavaju u Gradu, može svatko.

– Gradski zastupnici i klubovi te radna tijela Skupštine, gradonačelnik, vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, vjerske zajednice, vijeća i predstavnici nacionalnih manjina, obrazovne, znanstvene, kulturne i druge ustanove i pravne osobe, kao i građani te udruge građana – nabrajaju u Gradu moguće predlagatelje imena, pa dodaju kako svaka ideja mora biti dobro obrazložena. Protekcije, što se tiče predlagatelja, čini se, nema jer na red za svoju aleju, aveniju, brijeg, cestu, dol, gaj, klanac, lug, obalu, obrež, obronak, odvojak, ogranak, otok, park, perivoj, poljanu, potok, prečac, prilaz, prolaz, put, ribnjak, stube, šetalište, trg, ulicu, vidikovac, vijenac, vrt ili zavoj čeka još i pet imena koje je Odboru za imenovanja predložio sam gradonačelnik Milan Bandić.

Kazališni trg čeka

On bi neku od javnih površina rado dao umjetnicama Katarini Dujšin Ribar i Izabeli Šimunović, gradu Sankt Peterburgu, političaru Borisu Špremu, ali i “izumiteljima” općenito. Predložili su svoje ideje i sami skupštinski zastupnici, bivši članovi Odbora za imenovanje, među kojima svakako najviše zvoni “Kazališni trg”, prijedlog za neku od javnih površina HDZ-ovca Zorana Piličića 2013. godine, taman kad je njegova stranka žustrije počela predlagati preimenovanje Trga maršala Tita upravo u Kazališni. Zvat će se sad on, i to zbog sadašnjeg predsjednika Odbora, Trg Republike Hrvatske, iako dva posve slična imena također već čekaju da se smjeste na tablu, a zatim i na odgovarajuću javnu površinu.

“Trg neovisnosti” prijedlog je iz 1992. godine, a postoji i inicijativa iz 2011., i to opet od samog Odbora, čiji su članovi tad mislili da se jedan od trgova u Zagrebu ponovno mora nazvati “Trgom republike”. A čekaju svoja mjesta i glazbenik Arsen Dedić, papa Ivan Pavao II., fotografkinja Marija Braut, pa i političar Ivica Račan, baš kao i kraljevi Krešimir I., Krešimir II. i Krešimir III. Predloženi su za svoju javnu površinu i, primjerice, njihov kolega po tituli Ludovik Anžuvinac, general Janko Bobetko, znanstvenik Giordano Bruno, francuska heroina Ivana Orleanska, pjesnik Džore Držić, kipar Nikola Firentinac, otac psihoanalize Sigmund Freud, pisac Johann Wolfgang von Goethe, glumac Viki Glovacki te kardinal Alojzije Stepinac, a svoje mjesto u Zagrebu čekaju i “Uskrs”, “Sveučilište”, “Vinodolski zakonik”, “Ujedinjeni narodi” te “Svetoklarski branitelji”. 

Komentara 3

DU
Deleted user
20:22 19.07.2017.

Lijepo molim da prvo provjere je li tko od predloženih bio član komunističke partije, omladinskog saveza, sudjelovao na radnim akcijama, bio borac ili prvoborac, vojno lice, partizan, udbaš, partijski aktivist i sl. Nema smisla da se opet ukidaju nazivi onih koji su bili neprijatelji Hrvatske. Naravno, oni kaj su mijenjali stranke, boje i sl. da bi "preživjeli", također trebaju biti isključeni kao mogući kandidati.

ŠT
ŠtoReći
22:57 20.07.2017.

lijepo molim prvo provjerite je li tko bio u vladi ndh, je kome djed ili netko iz obitelji bio ustaša, išao u crkvu, ...nema smisla da se opet za 70g mijenjaju nazive....

Avatar remetinečki_puni_pansion
remetinečki_puni_pansion
12:37 20.07.2017.

a čeka li i Bandić neki svoj trgić?... ak bude osuđen nema ništa od toga hehehe... možda samo neka mala stražnja prilazna ulica zatvoru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije