Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sunce noći

Svjetlosnim performansom Zagreb postaje top atrakcija

eko
Fotomontaža mladih kreativaca
28.02.2011.
u 22:30

Osim energetske uštede, projekt ima i turističku komponentu, a u njega su se već uključile i neke udruge

Četiri mlada entuzijasta Zagreb bi uskoro mogla upisati u kartu najvećih svjetskih atrakcija realizirajući projekt Sunce noći. Traže da im se 26. ožujka u sklopu “Sat za planet Zemlju” omogući jedinstveni performans - gašenje dijela javne rasvjete, a nastalom tamom kreirat će simbol drveta. Uvjereni kako će slike tog spektakla obići cijeli svijet i u javnosti probuditi svijest o svjetlosnom onečišćenju metropole koja šteti okolišu i zdravlju svakog stanovnika.

Ušteda na zelenom valu

U projekt su se uključili WWF (World Wildlife Fund) i nekoliko udruga, a organizatori najvećeg ekološkog happeninga u povijesti grada pozivaju sve zainteresirane da se uključe u projekt.

– Godišnje bismo mogli uštedjeti milijune kuna da postavimo ekološku rasvjetu, a taj bi se novac mogao iskoristiti za škole, vrtiće – rekao je Nikola Kukić, voditelj projekta koji će, smatra, snimljen iz zraka biti više od simbola što upozorava na očuvanje okoliša.

Naime, svake noći u Zagrebu struju “guta” 132.290 žarulja koje potroše oko 90 tisuća megavat-sati energije, čak 40 posto više nego prije 10 godina. Jedini pomak u obliku uštede energije dogodio se, nastavlja, 2009. s pilot-projektom MEU JR (mjere energetske učinkovitosti u sustavu javne rasvjete) u Aveniji Dubrovnik i južnom dijelu Zelenog vala, a ušteda je nekoliko stotina tisuća kuna. Novi sustav rasvjete već danas je uštedio 47,3 posto energetskih troškova i 66,8 posto troškova održavanja te će se u pet godina amortizirati – pozitivan primjer Grada istaknuo je Kukić.

Solarna energija

No, osim energetske uštede, projekt Sunce noći bi, smatra grupa autora, neprocjenjivo pridonio turizmu.

– Naša je kreativnost u kompromisu. Jasno nam je da se javna rasvjeta iz sigurnosnih razloga ne može isključiti u potpunosti, no mogao bi se dio koji bismo mi pretvorili u umjetničko djelo, prepoznatljivi simbol, drvo, simbol života – rekao je arhitekt Marko Padovan.

– Kroz ovaj umjetnički pothvat želimo vizualizirati povezanost čovjeka i prirode, želimo stvoriti nešto pozitivno za naš grad i državu – poručio je Danijel Srdarev, akademski slikar.

Među ovom ekipom jest i Ivan Vuković, magistar informatičkih tehnologija, koji također tvrdi da “imamo mogućnosti da bolje reguliramo javnu rasvjetu”.

– Postoje alternativne metode organizacije rasvjete, a vrlo brzo ćemo morati razmišljati i o sustavima koji su u potpunosti neovisni o gradskoj mreži jer se pune solarnom energijom – objasnio je Vuković.

Hoće li projekt zaživjeti, ovisi prije svega o suglasnosti gradskih vlasti koju čekaju.

Komentara 12

KM
kraljevic_marko
06:48 01.03.2011.

ovo je jedan od boljih viceva koje sam pročitao. Baš me zanima kako to misle provesti. Tko će to isključivati? Entuzijasti iz HEP-a? Gradske službe? Ma dajte, to je hrpa ljudi koji mrze do podne sebe a ostatak dana cijeli svijet. I sad će im netko reći da trebaju \"ištekati\" određene dijelove grada! Ako je i tehnički moguće, kadrovski je sigurno nemoguće!

LI
limun
06:53 01.03.2011.

Problem koji me bode u oci je bundek... Nije mi jasno kome svijetle sve one zarulje na istocnom dijelu parka poslije 11-12 sati. Ajmo entuzijasti, evo vam posla. Ja bi, ali ne zivim u tom dijelu grada... (Moš mislit, lijenijen sam do bola) :)

AU
autoritet
23:32 28.02.2011.

vrlo, vrlo kreativno, doduše ne znam koliko je ostvarivo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije