Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko tako želi

Na Gornjem gradu možete parkirati, ali platite 600 kuna po danu

23.09.2014., Zagreb - Odlukom Upravnog suda od danas na Gornjem gradu mogu parkirati svi unatoc rezerviranim mjestima za stanare Gornjeg grada koji vise nemaju prednost u odnosu na ostale vozace na parking.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
09.10.2014.
u 14:18

Grad skupim parkiranjem želi demotivirati dolazak vozilima, a protiv postojeće odluke da se gore može parkirati svatko (nakon odluke Upravnog suda kojom se ukidaju rezervirana mjesta samo za stanare) su i sigurnosne službe Vlade i Sabora

Nedavnoj presudi Upravnog suda kojom se na Gornjem gradu ukida rezervacija parkirališnih mjesta stanarima pa trenutačno ondje može parkirati svatko Grad će doskočiti uvođenjem dnevnih karata od 600 kuna. Tako će se duž gornjogradskih ulica izbrisati ispisane registarske oznake pojedinih vozila te će moći parkirati svatko tko si za parkirališno mjesto može izdvojiti nešto manje od sto eura dnevno.

Iako takav prijedlog još nije službeno potpisan pa iz gradskog Ureda za promet kažu da se još uvijek razrađuju opcije reguliranja prometa u mirovanju, od stanara okupljenih u Stožeru za obranu svojih prava doznajemo da su od gradskih prometaša ovih dana dobili informaciju kako će takav prijedlog uputiti u Skupštinu na izglasavanje zastupnicima.

– O prijedlogu bi se trebalo odlučivati ovaj mjesec, a u odnosu na dosadašnji model, kada su mogli parkirati samo stanari, dopustit će se parkiranje i pravnim osobama koje ovdje obavljaju djelatnost – kazali su iz Stožera stanara. Dodali su da je po njima sadašnji model rezervacije parkirališnih mjesta najbolji jer se time na Gornjem gradu parkira najmanje vozila i nadaju se da će ga Grad dugoročno na sudu opravdati te vratiti i rezervacije.

Protiv postojeće odluke da na Gornjem gradu može parkirati svatko izjasnile su se, kazali su iz Stožera, i sigurnosne službe Vlade i Sabora kojima je mnogo lakše kontrolirati 200-tinjak vozila stanara nego stalno nepoznate registracije. Da je, pak, riječ tek o prijedlogu, smatraju u Zagrebparkingu koji s njim još nisu upoznati.

No, njihovi prometni stručnjaci još su prije nekoliko godina Gradu predložili model kojim se problem mogao riješiti bez dramatično skupih dnevnih karata i sudskog epiloga. Predlagali su, naime, da Gornji grad postane plava zona u kojoj bi mogli parkirati isključivo stanari, ali bez rezervacije.

Ako bi netko prekršio odluku i ipak parkirao, prometni redar ili policija ispisali bi kaznu koja bi mogla biti i do 500 kuna. Predlagalo se da plava zona vrijedi i u crvenoj, čime bi se riješio i problem većeg broja automobila stanara od broja parkirališnih mjesta.

Komentara 6

Avatar dr. Evil
dr. Evil
14:56 09.10.2014.

znači stanari Gornjeg grada mogli bi parkirati po cijelom Zagrebu ali cijeli Zagreb ne bi mogao parkirati na Gornjem gradu?!?

DU
Deleted user
17:15 09.10.2014.

Nema tog suda koji bi podržao ovakav oblik diskriminacije. I baš me zanima: zar na Gornjem gradu nitko nema prijatelje, rodbinu, dečke, cure, majstore ili bilo koga tko im dolazi u goste i tko bi morao platiti bogatstvo za par sati druženja? Ili će se boriti i za njihove privilegije? Život na Gornjem gradu ima brojne prednosti i nekoliko nedostataka, a jedan od njih je definitivno i problem parkinga. Žao mi je gospodo, diskriminacija vam nije prošla niti neće.

SA
samodinamo
17:36 09.10.2014.

jedva čekam da i ovo padne na sudu....bahatosti tih stanara nema kraja!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije