Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Svaki je dan s Kalom dijelila sendvič, a kad joj je umro vlasnik, Ema ju je udomila

Najmlađa članica obitelji Frntić spasila je kujicu s kojom se godinama družila na putu iz škole
26. veljače 2019. u 21:40 1 komentara 1200 prikaza

Svaki je dan za užinu Ema u školu nosila sendvič, ali nije joj padalo na pamet da ga smaže cijelog. Znala je da će je na putu doma u dvorištu kuće na Kvatriću čekati mala Kala, koju obvezno mora pomaziti i s njom podijeliti gablec. Kala je čekala Emu svaki dan i veselo mahala repom kad je 12-godišnjakinja kopala po torbi ne bi li počastila svoju prijateljicu. Početkom prosinca, međutim, Kale u njezinu dvorištu više nije bilo. Umro joj je vlasnik, a kujica je završila u Dumovcu, odakle je prije 12 godina i udomljena.

Traži dom Po najvećoj zimi Olafa su ostavili u šumi, da se smrzne daleko od pogleda

Ponovni susret vršnjakinja

– Kala je pravi kućni pas. Kako bismo joj smanjili stres kojem je bila izložena, pronašli smo joj privremeni dom i oglasili da joj tražimo udomitelja. Nadali smo se da će, unatoč starijoj dobi, što prije pronaći novog skrbnika – objašnjava nam Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta, u čijem je sastavu i sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu.

Volonteri su, kaže Skok, neumorno dijelili fotografije i opis male Kale ne bi li se netko ipak u nju zaljubio i učinio je dijelom svoje obitelji. I dogodilo se čudo! I to baš pravo. Jer je surfajući internetom na Kalu naišla Emina sestra Lana, a obitelj Frntić, koju čine i mama Petra te tata Mladen, nije dvojila ni sekunde: Kala postaje njihova.

– Naša mlađa kći Ema, koja sada ima 12 godina, Kalu poznaje od drugog razreda osnovne škole. Svakodnevno su se družile na putu iz škole i dijelile sendvič. Rastužilo ju je kad je opazila da Kale više nema, bili smo uvjereni da je uginula. Budući da smo veliki ljubitelji životinja, starija kći Lana posjećuje internetsku stranicu skloništa u Dumovcu i ondje je jedan dan ugledala Kalu. Razotkrili smo cijelu priču te odmah odlučili udomiti je – govori Petra Makanec Frntić, koja ponovni susret vršnjakinja Eme i Kale jednostavno nije mogla opisati. Prvi dani, međutim, ipak nisu prošli glatko jer Kala, kad je stigla k Frntićima, iz stana više nije željela izići.

Napušteni ljubimci Zašto od udomitelja pasa traže 300 eura?

Tu su i Nala te četiri mačke

– Vjerojatno je to bilo zbog straha od ponovnog odvajanja – kažu u Dumovcu, u kojemu su posebno sretni što je Kala, iako zapravo stari pas kakvi se teško udomljavaju, u manje od dva mjeseca našla novu obitelj. I to onu u kojoj, osim ljudskih prijatelja, ima i životinjske.

Jer obitelj Frntić voli sve četveronošce pa se u njihovoj kući već nalazila devetogodišnja kujica Nala, kao i četiri mačke. Sa svima njima Kala se odlično slaže. A baš je tako i cijela obitelj prihvatila novu članicu.

traži dom Hrabra Hope nikad više neće biti gladna i na ulici

– Udomljavanje starijih pasa ima mnogo prednosti. Manje su zahtjevni od štenaca, a ljudima uzvraćaju velikom ljubavlju – govori mama Petra pa dodaje kako je i to jedan od razloga što njezina obitelj uopće nije dvojila oko toga treba li svoj dom otvoriti maloj, kako kaže, susjedi Kali.

Koronavirus Italija
NAŠ DOPISNIK SVJEDOČI KAOSU U ITALIJI
‘Ovdje se događa nešto čudno, virus je možda mutirao’
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica