Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra počinje Advent!

Stižu turisti, kućice su spremne za zaradu, uživat ćemo 43 dana

Zagreb: Čari Advenda još uvijek su u punom sjaju na Zrinjevcu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/13
25.11.2022.
u 16:18

Već za prvi vikend manifestacije popunjenost smještajnih kapaciteta veća je od 90 posto, kaže Martina Bienenfeld

Ledi se južna livada na Tomislavcu, opremaju se kućice, a gradske krošnje ukrašavaju milijunima lampica. Metropola se odijeva u blagdansko ruho jer sutra počinje Advent, koji će se, kako se čini, nakon pandemijskih godina vratiti na stare staze slave pa se, osim domaćih posjetitelja, očekuje i velik broj turista. A nakon paljenja prve adventske svijeće na Manduševcu ulazimo u čarobna čak 43 dana uživanja u manifestaciji koja traje do 7. siječnja.

Od sarme do kamenica

– Advent se, nakon dvogodišnjeg ograničenja zbog pandemije, vraća u punom sjaju, donoseći raznovrsne programe i ponudu na brojnim lokacijama. Već i prije samog službenog otvorenja dobivamo pozitivne komentare, a jednostavnom provjerom platforme ​booking.com vidimo da je popunjenost kapaciteta u Zagrebu za prvi vikend Adventa veća od 90 posto. Stoga očekujem da će se ponovno pokazati kako je to jedno od najvažnijih događanja za zagrebački i hrvatski turizam te pozivam sve da uživaju u blagdanskom ugođaju i dobrim emocijama koje oplemenjuju svaku od lokacija te stvaraju posebnu atmosferu uz dobru glazbu, prigodne dekoracije i raznovrsnu gastronomsku ponudu – kaže Martina Bienenfeld, direktorica gradske Turističke zajednice.

17.11.2022., Zagreb - U maglovito zagrebacko jutro radnici postavljaju klizaliste na Trgu kralja Tomislava. Nakon sto je prosle godine Advent u Zagrebu bio sa jako smanjenom ponudom, ove godine bi po najava gradonacelnika ponovno trebao biti onaj stari. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Titulu jednog od najljepših na svijetu Advent će ove godine braniti s više od 20 uređenih postaja, među kojima su i tri nove. Jedna od njih je pješačka zona Stara Vlaška, čije je dekoracije inspirirao slavni književnik August Šenoa, a na drugoj, na Tuđmanovu trgu, posjetitelje očekuje adrenalinska pustolovina u zabavnom parku Winterlandu. U park Grič smjestit će se pak nažigači koji će, prema starom običaju, paliti plinske svjetiljke.

Podno parka, duž cijelog Strossmayerova šetališta, naći će se brojne adventske kućice s bogatom gastroponudom, od kobasica i fritula do sarme, ali i noviteta poput štrudle od krvavica i konfitirane patke omotane mlincima. Na platou Gradec pak popularni Baš naš Advent nudit će gastrodelicije u kućicama u koje su se smjestili poznati hrvatski chefovi, kao što su Marin Medak i trio iz Masterchefa, odnosno Damir Tomljanović, Stjepan Vukadin i Melkior Bašić, a za podizanje atmosfere bit će, među ostalim, zaduženi i Psihomodo pop i grupa Vatra.

– Fokusirali smo se ponajprije na gastroponudu. Po meni je zagrebački Advent najimpresivnije događanje u ovom dijelu Europe i zato očekujemo stvarno velik odaziv domaćih i stranih posjetitelja te jamčimo da će svi koji dođu do naših kućica biti oduševljeni ponudom – ističe chef Mario Mandarić, koji će svoje specijalitete spremati na platou Gradec i na Fuliranju na Strossmayerovu trgu.

19.11.2022., Zagreb - Na platou Gradec postavljaju se Adventske kucice. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

Uz tradicionalne blagdanske zalogaje posjetitelji će se zabavljati i na Europskom trgu uz gastroduele poznatih chefova, za dobru atmosferu bit će zadužena zagrebačka DJ imena, a pratit će se i utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva. Staro dobro Fuliranje ove se godine smjestilo na čak dvije lokacije, na terasu hotela Esplanade, gdje se vraćaju poznata imena hrvatske gastroscene, kao što su Mate Janković i Nenad Komes, te na Strossmayerov trg, gdje smo se naviknuli pronalaziti ih proteklih sezona, a ondje vas očekuju specijaliteti, među ostalim, Ivana Pažanina i Marija Mandarića te ritmovi soula, jazza i funka.

– Nadamo se da će zagrebačka publika prepoznati našu energiju i posvećenost namirnici u Nebo Street Styleu. Naš tim je oduševljeno osmišljavao ova jela kako bismo namirnice koje nama znače blagdane predstavili u svojoj kućici. A zadržavamo i dašak luksuza, već prvi dan u ponudi ćemo imati i kamenice iz Limskog kanala, tartar od simentalki i champagne Henriot – najavljuje poznati kulinarski majstor Deni Srdoč, čije nas delicije očekuju na Fuliranju kod hotela Esplanade.

21.11.2022., Zagreb - Atmosfera u gradu pred Advent. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

U kućicama ispod zrinjevačkih krošanja koje će krasiti više od 30.000 lampica moći će se pak kupiti ručno rađene dekoracije i igračke, koje će se prodavati i u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika. Livadom podno kipa kralja Tomislava ponovno će kružiti klizači, a u kućicama "Kod paviljona" poznati chefovi pripremat će domaće i strane gastronomske specijalitete.

Prva svijeća pa klizanje

Adventska ponuda ove nas godine očekuje i u kvartovima na periferiji, primjerice u Španskom, na Trgu Ivana Kukuljevića, i u Gajnicama, ispred Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, uz brojne radionice, predstave i koncerte. A prva adventska svijeća na glavnom gradskom trgu upalit će se sutra u 16.30 sati. Potom će, u 18.30 sati, Klub sinkroniziranog klizanja "Zagrebačke pahuljice" izvesti plesnu predstavu "Božićna glazbena kutija" te službeno otvoriti Ledeni park na Tomislavcu. Čarobna atmosfera sutra nas očekuje i na Zrinjevcu, gdje će se u 19.30 sati upaliti više od 30.000 lampica.

09.11.2022., Zagreb - Nakon najava gradonacelnika da ovogodisnji Advent u Zagrebu ponovno biti kao nekada, radnici su poceli postavljanje lampica i uredjivanje grada. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Komentara 1

JB
Jednonogi.Brabonjak
22:41 26.11.2022.

Koliko je bilo pljuvanja po adventu i bivšem gadonačelniku ...hm sada stižu turisti i uživat ćemo 43 dana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije