Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNEŽIJA 7

Stavio četiri kamere u zgradu pa sam gleda snimke

Knežija 7
Tomislav Miletić/Pixsell
09.07.2010.
u 09:43

Ivan Gonza odlučio je stati na kraj učestalim krađama i ulascima svakojakih ljudi u zgradu; protiv toga bune se neki susjedi koji traže zaštitu privatnosti.

Ivan Gonza, predstavnik stanara u Knežiji 7, bez suglasnosti svih stanara u predvorju i ostavi svoje zgrade postavio je četiri nadzorne kamere da, tvrdi, stane na kraj učestalim provalama u šupe i sandučiće te “svakojakim” ljudima koji ulaze i rade nered. Dok ne nađe, kaže, ovlaštenu osobu u zgradi za pregledavanje snimke, to radi sam u svoja četiri zida.

Lako za potpise

– Potpise za suglasnost sam skupio. U stvari, nedostaje mi još deset. Ne, ne želim ih pokazati. Kakve veze uopće imaju potpisi?! Sve sam već riješio, a njih ću skupiti ovih dana, nije to nikakav problem. Zvao sam i stambeno komunalno i oni su rekli da mogu postaviti nadzor – priča uzrujano Gonza. Dok pokazuje grafitom išarane podrume i navodno provaljene ostave, dodaje da su se oko kamera složila njih petorica na sastanku savjeta suvlasnika. Ove godine su, kaže, ukradena dva bicikla, a prije dvije godine iz jednog su stana lopovi pokupili 19 tisuća eura.

Kategorično dodaje da odluku o postavljanju kamera od skoro osam tisuća kuna usmeno podržava velika većina od ukupno 97 stanara, a probleme mu, žali se, rade samo trojica. Jedan od njih je mladi Matija. On ga je u utorak, dan poslije postavljanja nadzora, prijavio policiji.

– Bez suglasnosti i ikakve obavijesti stavio je kamere. Ne samo što nikoga nije pitao nego sad sam pregledava snimke. Kad sam ga pitao tko ga je za to ovlastio odgovorio je “ja, sam sebe” – kaže Matija, a predstavnik stanara dobacuje:
– Nije istina, nisam ti to rekao!

Izvanredni radovi

Od pomisli da je Gonza promatra u zgradi kad skuplja poštu, gleda njezine račune, s kim ulazi i izlazi, ježi se druga susjeda.

– Ovo je povreda privatnosti. Ne želim da me netko snima kad uđem u zgradu! Ne znam kako se usudio to napraviti bez našeg pristanka. On i inače radi po vlastitom nahođenju bez konzultacija, ali ovo je kap koja je prelila čašu – ljuti se.

Direktor GSKG-a Joško Jakelić tvrdi da ih Gonza nije kontaktirao prije postavljanja kamera. S obzirom na to da je, kaže, riječ o izvanrednim radovima, predstavnik mora imati potpise svih suvlasnika. Ako ih ne dostavi, morat će ukloniti kamere.

Ključne riječi

Komentara 2

VI
Vito
08:48 11.07.2010.

Ako ih ne dostavi, morat će ukloniti kamere. Prema kojem to zakonu? I ja sam pitao policiju pa mi nije dala konkretan odgovor, već me uputila u Savsku gdje se prodaju kamere za nadzor. Nisam još otišao, jer mi nitiiti oni nisu dali nikakav odgvor na isto pitanje. Znači da se ovdje radi o nečem što zakon ne predviđa. U protivnom bi policija jasno odgovorila na upit: prema kojem zakonu smijem postaviti nadzorne kamere kako mi štetočine ne bi uništavale pročelje? Odgovor - otiđite u savsku pa će vam tamo reči može možda zadobvoljiti novinare. Pa, gospođe i gospodo novinari - otiđite u Savsku pored staklenog nebodera i pitajte pod kojim uvjetima građani smiju braniti svoje vlasništvo nadzornim kamerama?

VI
Vito
08:51 11.07.2010.

Zar su novinari zaboravili objavljeni čalnak gdje je nadzorna kamera snimila štetočine kako uništavaju izlog u Masarykovoj ulici u Zagrebu? Novinari su prenijeli sudsko mišljenje da snimka nije dokaz. Prema tome, nije dokaz, ne mora se niti micati, jer za sud ne postoji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije