Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko je u pravu

Po ubranoj šparogi 0,50 kn? Malo morgen, radije ih nećemo brati!

'08.03.2013., Zagreb - Bogata ponuda svjezeg voca i povrca na trznici Dolac.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
Foto: 'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
1/3
09.03.2013.
u 08:18

Država nam ionako sve uzme, a sad bih za nju trebao skupljati i šparoge! Da ne bih? Da itko od njih na vlasti zna što je to poljoprivreda, ne bi i koprivu uvozili

Ma malo morgen ću im platit šparoge, ako me ne uhvate. Mogu mi soli staviti na rep, komentar je ogorčenih prodavača na zagrebačkoj tržnici Dolac, nakon što se u javnosti pročulo kako će Hrvatske šume, odnosno šumarski inspektori, ove godine malo bolje pripaziti tko im to, suprotno Zakonu o šumama, u državnim šumama nedopušteno bere šparoge. Sezona “divljih” šparoga, naime, upravo počinje i prvi se svežnjići, skupi kao “sv. Petra kajgana” već prodaju – za malo deblji i 100 kuna – otkriva nam jedan Zadranin. No, jučer, ako je šparoga i bilo na Dolcu, bile su pod bankom. Kumeki i kumice poručuju kako ih radije neće brati nego da Šumama plaćaju 0,50 lipa po svakom ubranom komadu.

Šumarije broje šparoge

– Mora postojati kontrola branja, kako šparoga, tako i gljiva, ljekovitog bilja, bilja za hranu ljudima i drugoga, naročito onih vrsta koje se beru u svrhu daljnje prodaje, kako bismo zaštitili staništa i omogućili očuvanje biološke raznolikosti te na taj način onemogućili devastaciju naših šumskih ekosustava – odgovaraju na naš upit iz Hrvatskih šuma.

Za dozvole, kao i kasnije brojenje šparoga, nadležne su, tvrde, šumarije. No koliko su ih dosad izbrojili, s obzirom na to da je cjenik na snazi od 2007., kao ni koliko su propisanih kazni od 1000 do 7000 kuna dosad napisali, za što su nas uputili na adresu resornog Ministarstva poljoprivrede, nismo dobili odgovor, dok na Dolcu, a i drugim hrvatskim tržnicama, doslovce kuha.

– Država nam ionako sve uzme, a sad bih za nju trebao skupljati i šparoge. Da ne bi? Zna li itko od njih na vlasti što je to poljoprivreda – pita Ivo Brajčić iz splitske Podstrane, ističući kako se namjerno uništava domaća proizvodnja pa kod njega na zemlji više i nema tko raditi.

– I koprivu uvozimo jer je lakše uvesti i puknuti PDV. Onome koji ništa ne radi dosta je i pol kune pa nas je na Dolcu samo 20-ak pravih proizvođača, dok bi za onaj štand tamo trebali aerodromi zemlje, koliko se dnevno proda – ogorčen je Brajčić. I Zdravka Skelin iz Omiša ove će godine, kaže, dobro promisliti hoće li prodavati šparoge navali li inspekcija.

Može za osobne potrebe

– Nisu normalni. Šume idu u draču i trebali bi biti sretni da ih beremo, ali oni očito ne znaju kako još skupiti lovu – kaže Zdravka.

No, od danas će i njoj, a i ostalim prodavačima šparoga očito pasti kamen sa srca. Ako se nisu drznuli ući u državne šume, prodavači šparoge mogu brati i prodavati bez problema. Dapače, ako nisu tvrtka s komercijalnom djelatnosti poput prerade i slično, računa se da ih beru za “osobne” potrebe te im nije čak potrebna dozvola Ministarstva zaštite okoliša i prirode da bi ih skupljali niti će ih inspekcija zaštite prirode nadzirati, objasnila nam je glasnogovornica tog ministarstva Dijana Sušac. Vrsta šparoge za jelo i prodaju, odnosno oštrolisna šparoga, u nas nije zaštićena, no ni za skupljanje zaštićenih vrsta – tankolisne, morske i ljekovite šparoge – koje nisu široko rasprostranjene nije potrebno dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode, objašnjava Sušac.

Nije li “zaštitarski” nastrojena šumarska inspekcija prodavače uhvatila na svom terenu, na tržnicama, znači, nema što raditi.

>> U šparogama za dva mjeseca zaradim više nego godišnje u Slogi

Ključne riječi

Komentara 58

DA
darko9
10:36 09.03.2013.

i po ubranoj šumskoj jagodi kao i kestenu plačati čemo danak

OS
osica
10:36 09.03.2013.

ma bez veze - šparoge se beru od pamtivijeka i njihova staništa se nislu uništila. Niti će se ovim zašititi niti će se ovim uništiti staništa. nepotrebna gnjavaža - i uzrujavanje ljudi. Imam jednu šparogu u vrtu koju svake godineine oberem i posiječem do korijena - i duge godine -evo je opet. Ako bih je htijela uništiti morala bih duboko iskopati sve umrežene korijene.

ME
melanija
10:15 09.03.2013.

+ - 09.03.2013. u 09:54h luena 1 je napisao/la: ************** bas si bistar. pa si kuruzu sam posijao ak si je posijao. ni vrganja ni sparogu nisi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije