Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Startup Factory

Osmislili virtualne naočale za opremanje novog stana i bicikl koji je turistički vodič

Članovi ekipa s čelnicima ZICER-a te predstavnicima gradske uprave i Ine, koja je ovogodišnji partner
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
15.10.2019.
u 21:31

Četvrta generacija programa Startup Factory okupila je 18 timova koji u Zagrebačkom inovacijskom centru razvijaju svoje ideje, a šest najboljih podijelit će fond od milijun kuna

Kupili ste stan u novogradnji ili podižete kuću. Želite znati kako će vam budući dom izgledati pa na nos stavljate virtualne naočale i pomoću njih šećete se prostorijama, promatrate vidik kroz prozor i namještate interijer baš onako kako vam odgovara.

– Možete, primjerice, birati između kutne garniture ili sofe u zelenoj, sivoj ili nekoj drugoj varijanti – tako Andro Mikulić i Dominik Gleich opisuju svoju ideju za startup Double Lens, jedan od njih 18 koliko ih se natječe ove sezone u programu Startup Factory. Natjecanje je to poduzetnika početnika u organizaciji Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) na Velesajmu, a traje do 27. studenoga, kada će biti odabrano šest najboljih timova koji će među sobom podijeliti milijun kuna.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Robot osobni bankar...

Jedan od dvojca iz Double Lensa, Andro Mikulić, još studira na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a student je i Mario Ljubičić, koji s bratićem i prezimenjakom Ivanom predstavlja startup EM-Mobile. Mario se lani proslavio električnim automobilom izrađenim od Golfa, Yuga, starih televizora i radija, a ove je godine s bratićem u konkurenciji Startup Factoryja s projektom kakav, kaže, još nitko nije vidio: električnim biciklom koji govori i sam vodi u turističke ture. Jednom kad sjedne na bicikl, objašnjavaju Ljubičići, korisnik može odabrati želi li istražiti povijest kraja, ispitati lokalnu gastronomsku ponudu ili jednostavno uživati u slobodnoj vožnji kroz prirodu. Dovoljan je jedan klik na zaslonu pričvršćenom uz bicikl i avantura može početi.

Foto: Hana Ivković

— Kaciga koju nosite na glavi navigira vas kroz niz turističkih lokacija dok vam glas iz nje pritom objašnjava što se oko vas nalazi, a sve možete personalizirati prema vlastitim interesima. Kaciga služi i kao GPS sustav te “handsfree” slušalica – objašnjava 22-godišnji Mario Ljubičić, koji studira elektrotehniku u Dubrovniku. On je izradio bicikl i kacigu, a bratića je zadužio za programiranje softvera.

I dok Double Lens nudi pomoć oko vizualne predodžbe budućeg doma, a bickl koji je turistički vodič služi za razonodu, startup Ekono ima zadatak asistirati pri balansiranju tekućeg računa. Chatbox aplikaciju koja služi kao virtualni osobni bankar i financijski savjetnik osmislila je Nevenka Erak Comaj zajedno sa suprugom i partnericom. Aplikacija bi, objašnjava, imala razgovornog robota koji bi korisniku odgovarao na pitanja, vodio evidenciju potrošnje novca i prema tome predlagao daljnje korake u raspolaganju sredstvima na bankovnom računu.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

– Korisnici će omogućiti pristup privatnim bankovnim podacima, a aplikacija bi na temelju onoga što vidi mogla napraviti analizu i dati koristan savjet, poput toga da je vrijeme za ulaganje u kratkoročnu štednju ili, s druge strane, da je vrijeme da se počne više paziti koliko se troši – objašnjava Erak Comaj.

Kako bi korisnici što više naučili o pametnom upravljanju novcem, aplikacija bi uključivala i kratke tečajeve i kvizove iz područja financijske pismenosti.

...ili nogometni trener

Edukacija je ove godine među startupovcima očigledno u modi jer je savjetovanje i u fokusu Hypergole, koja malim poduzetnicima nudi korak po korak pomoć u marketingu, a tim Mundus razvija pametnu društvenu igru koja je zapravo platforma za učenje u školama. No, ima i ideja koje bi, primjerice, bile korisne poljoprivrednicima, poput one tima A-Sap koji stvara dijagnostičke modele tuče ili pak sportašima, kao što je Probot, sprava za treniranje slobodnih udaraca u nogometu.

 

Komentara 1

Avatar KeK_LoL_JK
KeK_LoL_JK
07:32 16.10.2019.

koja glupost...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije