Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Osmislili virtualne naočale za opremanje novog stana i bicikl koji je turistički vodič

Četvrta generacija programa Startup Factory okupila je 18 timova koji u Zagrebačkom inovacijskom centru razvijaju svoje ideje, a šest najboljih podijelit će fond od milijun kuna
15. listopada 2019. u 21:31 1 komentara 335 prikaza
Članovi ekipa s čelnicima ZICER-a te predstavnicima gradske uprave i Ine, koja je ovogodišnji partner
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Kupili ste stan u novogradnji ili podižete kuću. Želite znati kako će vam budući dom izgledati pa na nos stavljate virtualne naočale i pomoću njih šećete se prostorijama, promatrate vidik kroz prozor i namještate interijer baš onako kako vam odgovara.

Gavelline večeri Zagrebačka publika se dugo nije tako zabavila

– Možete, primjerice, birati između kutne garniture ili sofe u zelenoj, sivoj ili nekoj drugoj varijanti – tako Andro Mikulić i Dominik Gleich opisuju svoju ideju za startup Double Lens, jedan od njih 18 koliko ih se natječe ove sezone u programu Startup Factory. Natjecanje je to poduzetnika početnika u organizaciji Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) na Velesajmu, a traje do 27. studenoga, kada će biti odabrano šest najboljih timova koji će među sobom podijeliti milijun kuna.

 | Autor : Davorin Visnjic/PIXSELL Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Robot osobni bankar...

Jedan od dvojca iz Double Lensa, Andro Mikulić, još studira na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a student je i Mario Ljubičić, koji s bratićem i prezimenjakom Ivanom predstavlja startup EM-Mobile. Mario se lani proslavio električnim automobilom izrađenim od Golfa, Yuga, starih televizora i radija, a ove je godine s bratićem u konkurenciji Startup Factoryja s projektom kakav, kaže, još nitko nije vidio: električnim biciklom koji govori i sam vodi u turističke ture. Jednom kad sjedne na bicikl, objašnjavaju Ljubičići, korisnik može odabrati želi li istražiti povijest kraja, ispitati lokalnu gastronomsku ponudu ili jednostavno uživati u slobodnoj vožnji kroz prirodu. Dovoljan je jedan klik na zaslonu pričvršćenom uz bicikl i avantura može početi.

Mario i Ivan Ljubičić osmislili su bicikl koji uz pomoć kacige navigira vozača | Autor : Hana Ivković Foto: Hana Ivković

— Kaciga koju nosite na glavi navigira vas kroz niz turističkih lokacija dok vam glas iz nje pritom objašnjava što se oko vas nalazi, a sve možete personalizirati prema vlastitim interesima. Kaciga služi i kao GPS sustav te “handsfree” slušalica – objašnjava 22-godišnji Mario Ljubičić, koji studira elektrotehniku u Dubrovniku. On je izradio bicikl i kacigu, a bratića je zadužio za programiranje softvera.

I dok Double Lens nudi pomoć oko vizualne predodžbe budućeg doma, a bickl koji je turistički vodič služi za razonodu, startup Ekono ima zadatak asistirati pri balansiranju tekućeg računa. Chatbox aplikaciju koja služi kao virtualni osobni bankar i financijski savjetnik osmislila je Nevenka Erak Comaj zajedno sa suprugom i partnericom. Aplikacija bi, objašnjava, imala razgovornog robota koji bi korisniku odgovarao na pitanja, vodio evidenciju potrošnje novca i prema tome predlagao daljnje korake u raspolaganju sredstvima na bankovnom računu.

 | Autor : Davorin Visnjic/PIXSELL Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

– Korisnici će omogućiti pristup privatnim bankovnim podacima, a aplikacija bi na temelju onoga što vidi mogla napraviti analizu i dati koristan savjet, poput toga da je vrijeme za ulaganje u kratkoročnu štednju ili, s druge strane, da je vrijeme da se počne više paziti koliko se troši – objašnjava Erak Comaj.

Kako bi korisnici što više naučili o pametnom upravljanju novcem, aplikacija bi uključivala i kratke tečajeve i kvizove iz područja financijske pismenosti.

...ili nogometni trener

Edukacija je ove godine među startupovcima očigledno u modi jer je savjetovanje i u fokusu Hypergole, koja malim poduzetnicima nudi korak po korak pomoć u marketingu, a tim Mundus razvija pametnu društvenu igru koja je zapravo platforma za učenje u školama. No, ima i ideja koje bi, primjerice, bile korisne poljoprivrednicima, poput one tima A-Sap koji stvara dijagnostičke modele tuče ili pak sportašima, kao što je Probot, sprava za treniranje slobodnih udaraca u nogometu.

 

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće