Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Od 1. lipnja uz Savu su trebala biti sunčališta i kina, a imamo - poplavu

U pojasu uz korito rijeke, gdje bi trebale zaživjeti “Aktivnosti na Savi”, kamioni su danima odvozili zemlju i baš se na tom dijelu rijeka najprije izlila
31. svibnja 2019. u 12:04 31 komentara 9138 prikaza
Zagreb: Rijeka Sava izlila se iz svog korita
Foto: Josip Bohutinski
Pogledajte galeriju 1/8

Danima su još od ožujka kamioni odvozili zemlju s obale Save oko Mosta slobode u Zagrebu, gdje se pripremao teren za “Aktivnosti na Savi”, projekt gradonačelnika Milana Bandića kojim je želio vratiti Zagrepčanke i Zagrepčane na Savu. Bageri su danima krčili zemlju s inundacije (područje oko korita u koje se razlijevaju poplavne vode), valjci su zatim ravnali teren na kojem su trebala biti sunčališta, igrališta za odbojku i tenis na pijesku, nogometna igrališta, ljetno kino, ugostiteljski objekti. I onda je sve stalo. Kamioni su odvezli uglavnom svu zemlju koju su bageri sastrugali i nakupljali na koritu Save, a na dobrom dijelu terena koji su valjci uredno izravnali ponovno je niknula trava.

Tuča NESTABILNO vrijeme Nevrijeme u Zagrebu, tuča pogodila i Veliku Goricu

Iako su Zagrepčani trebali kod Mosta slobode i Željezničkog (tzv. Hendrixova) mosta igrati nogomet, odbojku, tenis, ići u kino i sunčati se od 1. lipnja ove godine, teren na kojem su trebali provoditi te aktivnosti od srijede je – potopljen! Sava se prekjučer popodne, nakon obilnih kiša, na području između Željezničkog mosta i toplane izlila prvo upravo na području gdje su trebale biti “Aktivnosti” i s kojeg je odvezena ogromna količina zemlje i time smanjena visina korita rijeke.

Zagreb: Rijeka Sava izlila se iz svog korita
1 / 5
Izlila se Sava

Uklanjanje nanosa

Sava se na tom području inače izlijeva dva-tri puta godišnje, a stalni šetači nasipom ne sjećaju se kad se zadnji put izlila prvo baš na mjestima na kojima se pripremao teren za “Aktivnosti na Savi”. A prema podacima koje smo dobili od Hrvatskih voda, ti radovi za pripremu terena za “Aktivnosti na Savi” koštat će 3,761.250 kuna. Hrvatske vode, koje u ime RH upravljaju tim javnim vodnim dobrom, dale su Gradu Zagrebu u zakup 124,19 hektara inundacijskog pojasa rijeke Save, i to bez plaćanja zakupnine.

U Vodama kažu da je radove izvela Vodoprivreda Zagreb i tvrde da se ti radovi na uređenju inundacije koji su preduvjet za provedbu programa “Aktivnosti na Savi” izvode prema programu redovitog održavanja voda za 2019. 
U Vodama pri tome tvrde i da se radi o uklanjaju nanosa i da je to redovita aktivnost programa redovitog održavanja voda. Tako navode da je lani s područja na kojem trebaju biti “Aktivnosti na Savi” uklonjeno 23.000 kubnih metara nanosa, a ove godine oko 30.000 od planiranih 56.000 kubnih metara. A ta zemlja, ili nanosi, kako navode u Vodama, iskorištena je za prekrivanje kamene obaloutvrde na jezerima nizvodno od preljeva Jankomir u oteretnom kanalu Odra.

Zagreb: Tramvaj u Branimirovoj prignječio automobil uz stup STRAŠAN LOM Užasan sudar u Zagrebu: Tramvaj prignječio auto uz stup

U Vodama kažu da su se tom zemljom popunjavale i depresije na inundacijama i uz nasipe rijeke Save nizvodno od Zagreba. Kažu da je analiza nanosa pokazala da je materijal nepogodan za gradnju vodnih građevina zbog prekomjernog sadržaja organske tvari i neodgovarajućeg granulometrijskog sastava. Na pitanje je li sustav obrane od poplave u Zagrebu ugrožen nakon što je smanjena visina korita rijeke zbog odvoženja zemlje odnosno uređenja terena za “Aktivnosti na Savi” i hoće li se sad na tom dijelu nakon svake jače kiše Sava izlijevati, u Vodama odgovaraju da sustav obrane od poplava nije ugrožen. Navode da se rijeka u noći 29. svibnja izlila na cijelu inundaciju i popunila prostor između nasipa te da su inundacije projektirane s padom od nasipa prema koritu.

Voda se neće izlijevati poslije svake kiše, već kada vodostaj Save dosegne oko +100 centimetara na vodomjeru Zagreb, i to na najnižem dijelu gdje je 70-ih godina izvedeno opločenje između Jadranskog i Željezničkog mosta na lijevoj obali. Opločenje je očišćeno 2018. – kažu u Vodama. U toj državnoj agenciji ne vide problem ni što je ponovno na terenu koji je poravnat niknula trava. Pa tako tvrde da je ona niknula jer je izvršena hidrosjetva u sklopu radova. Navode i da trava služi za zaštitu inundacije od erozije te da će troškovi održavanja biti kao i dosad, odnosno manji za zauzetu površinu.

Zahod INSPEKCIJA JAVNIH TOALETA Obišli smo javne WC-ove u Zagrebu: Otkrivamo koji je najčišći, a koji treba zaobići!

Propali natječaj

Trava na terenu na kojem će biti “Aktivnosti na Savi” je poželjna i u Gradu Zagrebu u kojem su nam kazali da je trajanje te manifestacije planirano od 15. lipnja do 12. rujna ove godine. Kažu i da je za potrebe “Aktivnosti na Savi” očišćeno 7500 četvornih metara betonskog opločenja i uređeno do 100.000 četvornih metara terena u inundaciji. Aktivnosti na Savi trebale su krenuti još prošle godine, ali na natječaj za postavljanje i održavanje pet paviljona nitko se nije javio. Grad je ove godine raspisao novi natječaj, vrijedan pet milijuna kuna, za razliku od prošlogodišnjih 7,5 milijuna kuna.

Na novi natječaj stigle su dvije ponude – tvrtka Agram ponudila je 4,27 milijuna, a Marina studio 3,6 milijuna kuna. Odabrana je ponuda Agrama. Posao gradnje i opremanja sportsko-rekreativnih sadržaja pak dobio je Obrt za graditeljstvo i prijevoz JIK Kajba iz Dugog Sela, koji je ponudio 2,4 milijuna kuna. Procijenjena vrijednost tog posla bila je 2,6 milijuna kuna. “Aktivnosti na Savi” trebale bi se provoditi na tri lokacije između tzv. Hendrixova mosta i Mosta slobode, a prvotni je plan bio da počnu 1. lipnja i traju do kraja kolovoza.

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
 • Avatar Iron Duke 62
  Iron Duke 62:

  Tak' je to kad dotepeni rodijaci sa zagrebačkim fakultetima OVO i ONO ili s kupljenim diplomama čudnih "univerziteta" diljem 'ercegov'ne isplaniraju gradnju u, de facto, koritu rijeke. Savo, odnesi ih...

 • Avatar antoinette
  antoinette:

  Sad će Miki popiti tu vodu, isto tako je snijeg pojeo 😂

 • Avatar Časnik2
  Časnik2:

  ...za umrit od smiha pa Bandić dela sam "Aktivnosti za Rođe"! Živeli jarani!