Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPAO PROJEKT

Od 1. lipnja uz Savu su trebala biti sunčališta i kina, a imamo - poplavu

Zagreb: Rijeka Sava izlila se iz svog korita
Foto: Josip Bohutinski
1/8
31.05.2019.
u 12:04

U pojasu uz korito rijeke, gdje bi trebale zaživjeti “Aktivnosti na Savi”, kamioni su danima odvozili zemlju i baš se na tom dijelu rijeka najprije izlila

Danima su još od ožujka kamioni odvozili zemlju s obale Save oko Mosta slobode u Zagrebu, gdje se pripremao teren za “Aktivnosti na Savi”, projekt gradonačelnika Milana Bandića kojim je želio vratiti Zagrepčanke i Zagrepčane na Savu. Bageri su danima krčili zemlju s inundacije (područje oko korita u koje se razlijevaju poplavne vode), valjci su zatim ravnali teren na kojem su trebala biti sunčališta, igrališta za odbojku i tenis na pijesku, nogometna igrališta, ljetno kino, ugostiteljski objekti. I onda je sve stalo. Kamioni su odvezli uglavnom svu zemlju koju su bageri sastrugali i nakupljali na koritu Save, a na dobrom dijelu terena koji su valjci uredno izravnali ponovno je niknula trava.

Iako su Zagrepčani trebali kod Mosta slobode i Željezničkog (tzv. Hendrixova) mosta igrati nogomet, odbojku, tenis, ići u kino i sunčati se od 1. lipnja ove godine, teren na kojem su trebali provoditi te aktivnosti od srijede je – potopljen! Sava se prekjučer popodne, nakon obilnih kiša, na području između Željezničkog mosta i toplane izlila prvo upravo na području gdje su trebale biti “Aktivnosti” i s kojeg je odvezena ogromna količina zemlje i time smanjena visina korita rijeke.

Zagreb: Rijeka Sava izlila se iz svog korita
1/5

Uklanjanje nanosa

Sava se na tom području inače izlijeva dva-tri puta godišnje, a stalni šetači nasipom ne sjećaju se kad se zadnji put izlila prvo baš na mjestima na kojima se pripremao teren za “Aktivnosti na Savi”. A prema podacima koje smo dobili od Hrvatskih voda, ti radovi za pripremu terena za “Aktivnosti na Savi” koštat će 3,761.250 kuna. Hrvatske vode, koje u ime RH upravljaju tim javnim vodnim dobrom, dale su Gradu Zagrebu u zakup 124,19 hektara inundacijskog pojasa rijeke Save, i to bez plaćanja zakupnine.

U Vodama kažu da je radove izvela Vodoprivreda Zagreb i tvrde da se ti radovi na uređenju inundacije koji su preduvjet za provedbu programa “Aktivnosti na Savi” izvode prema programu redovitog održavanja voda za 2019. 
U Vodama pri tome tvrde i da se radi o uklanjaju nanosa i da je to redovita aktivnost programa redovitog održavanja voda. Tako navode da je lani s područja na kojem trebaju biti “Aktivnosti na Savi” uklonjeno 23.000 kubnih metara nanosa, a ove godine oko 30.000 od planiranih 56.000 kubnih metara. A ta zemlja, ili nanosi, kako navode u Vodama, iskorištena je za prekrivanje kamene obaloutvrde na jezerima nizvodno od preljeva Jankomir u oteretnom kanalu Odra.

U Vodama kažu da su se tom zemljom popunjavale i depresije na inundacijama i uz nasipe rijeke Save nizvodno od Zagreba. Kažu da je analiza nanosa pokazala da je materijal nepogodan za gradnju vodnih građevina zbog prekomjernog sadržaja organske tvari i neodgovarajućeg granulometrijskog sastava. Na pitanje je li sustav obrane od poplave u Zagrebu ugrožen nakon što je smanjena visina korita rijeke zbog odvoženja zemlje odnosno uređenja terena za “Aktivnosti na Savi” i hoće li se sad na tom dijelu nakon svake jače kiše Sava izlijevati, u Vodama odgovaraju da sustav obrane od poplava nije ugrožen. Navode da se rijeka u noći 29. svibnja izlila na cijelu inundaciju i popunila prostor između nasipa te da su inundacije projektirane s padom od nasipa prema koritu.

Voda se neće izlijevati poslije svake kiše, već kada vodostaj Save dosegne oko +100 centimetara na vodomjeru Zagreb, i to na najnižem dijelu gdje je 70-ih godina izvedeno opločenje između Jadranskog i Željezničkog mosta na lijevoj obali. Opločenje je očišćeno 2018. – kažu u Vodama. U toj državnoj agenciji ne vide problem ni što je ponovno na terenu koji je poravnat niknula trava. Pa tako tvrde da je ona niknula jer je izvršena hidrosjetva u sklopu radova. Navode i da trava služi za zaštitu inundacije od erozije te da će troškovi održavanja biti kao i dosad, odnosno manji za zauzetu površinu.

Propali natječaj

Trava na terenu na kojem će biti “Aktivnosti na Savi” je poželjna i u Gradu Zagrebu u kojem su nam kazali da je trajanje te manifestacije planirano od 15. lipnja do 12. rujna ove godine. Kažu i da je za potrebe “Aktivnosti na Savi” očišćeno 7500 četvornih metara betonskog opločenja i uređeno do 100.000 četvornih metara terena u inundaciji. Aktivnosti na Savi trebale su krenuti još prošle godine, ali na natječaj za postavljanje i održavanje pet paviljona nitko se nije javio. Grad je ove godine raspisao novi natječaj, vrijedan pet milijuna kuna, za razliku od prošlogodišnjih 7,5 milijuna kuna.

Na novi natječaj stigle su dvije ponude – tvrtka Agram ponudila je 4,27 milijuna, a Marina studio 3,6 milijuna kuna. Odabrana je ponuda Agrama. Posao gradnje i opremanja sportsko-rekreativnih sadržaja pak dobio je Obrt za graditeljstvo i prijevoz JIK Kajba iz Dugog Sela, koji je ponudio 2,4 milijuna kuna. Procijenjena vrijednost tog posla bila je 2,6 milijuna kuna. “Aktivnosti na Savi” trebale bi se provoditi na tri lokacije između tzv. Hendrixova mosta i Mosta slobode, a prvotni je plan bio da počnu 1. lipnja i traju do kraja kolovoza.

Ključne riječi

Komentara 31

DU
Deleted user
13:01 31.05.2019.

Tak' je to kad dotepeni rodijaci sa zagrebačkim fakultetima OVO i ONO ili s kupljenim diplomama čudnih "univerziteta" diljem 'ercegov'ne isplaniraju gradnju u, de facto, koritu rijeke. Savo, odnesi ih...

Avatar antoinette
antoinette
12:51 31.05.2019.

Sad će Miki popiti tu vodu, isto tako je snijeg pojeo 😂

Avatar Časnik2
Časnik2
12:50 31.05.2019.

...za umrit od smiha pa Bandić dela sam "Aktivnosti za Rođe"! Živeli jarani!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije