Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelena lista

Obilježili godišnjicu Fukushime pa upozorili na opasnost iz Krškog

zelena lista
Zelena lista
10.03.2012.
u 11:35

Krško je od centra Zagreba udalje svega tridesetak kilometara te bi u slučaju havarije bilo životno ugroženo najmanje milijun stanovnika Hrvatske, upozorava Zelena lista

Paljenjem svijeća u spomen na desetak tisuća izgubljenih ljudskih života u prirodnoj katastrofi koja je zadesila Japan 11. ožujka prošle godine, koji još osjeća razorne posljedice udara tsunamija, te potresa, članovi Zelene liste prisjetili su se i nemilih događaja u nuklearki Fukushima.

- Ono što se na filmu nije vidjelo jeste zagađenje radijacijom iz razorene nuklearne elektrane u Fukushimi. Nažalost, pojačana radijacija zadržat će se u širokom području oko Fukushime stotinama godina, upozorili su članovi Zelene liste.

Prozvali su energetska politiku Japana i njihovu veliku ovisnost o nuklearnoj energiji zbog čega su, uz svoju zemlju i ostatak svijeta doveli u opasnost od dugoročnog zagađenja radijacijom koja se u ovoj generaciji stanovnika Zemlje, ističu, ne može ničim sanirati niti umanjiti.

- Nuklearne elektrane su skupe, nepouzdane i opasne tehnološke tvorevine koje funkcioniraju jedino u idealnim uvijetima, poručili su hrvatskoj javnosti podsjećajući kako i Hrvatska u svom susjedstvu ima "tempiranu" bombu na vrlo seizmički aktivnom području.

- Krško je od centra Zagreba udalje svega tridesetak kilometara te bi u slučaju havarije bilo životno ugroženo najmanje milijun stanovnika Hrvatske, s uništenjem cijelog toka Save o kojemu ovisi i velik dio Slavonije, upozorava Zelena lista.

Istaknuli su i zabrinutost zbog namjere Slovenije da za dodatnih 20 godina produži rad danas zastarjele nuklearke i da izgradi još jedan reaktor.

Ključne riječi

Komentara 1

DM
Dragi moji bregi
13:04 10.03.2012.

Krškom treba pod hitno zaustaviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije