Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nađi: Milijarde kune investicija mogu doći u Zagreb i otvoriti tisuće radnih mjesta

Davor Nađi i Davor Huić predstavili su svoj investicijski plan za Zagreb
31. ožujka 2021. u 16:04 4 komentara 368 prikaza
Foto: Fokus
Pogledajte galeriju 1/2

Saborski zastupnik stranke FOKUS i kandidat za gradonačelnika Zagreba, Davor Nađi i kandidat za zamjenika gradonačelnika Zagreba, Davor Huić predstavili su svoj investicijski plan za Zagreb.

Stručni savjeti Očekuje vas proljetno čišćenje? Evo kako to radi i što savjetuje mikrobiologinja

Prema Nađijevim riječima, da bi Grad postao gospodarska perjanica Hrvatske, potrebno je stvoriti kvalitetnu poslovnu klimu, koja će privući investitore.

- Grad Zagreb mora imati ulogu lokomotive, koja će staviti Hrvatsku na investicijsku kartu svijeta i privlačiti inozemne investicije u
Hrvatsku. To se može ostvariti, ako stvorimo pogodnu poslovnu klimu koja će investitorima slati poruku da su investicije dobrodošle i koja podrazumijeva niske i stabilne poreze te efikasnu i transparentnu gradsku administraciju - naglasio je Nađi.

Kandidat Fokusa Davor Nađi osvrnuo se na neprovođenje Zakona o obnovi Zagreba PREDSTAVILI INVESTICIJSKI PLAN Nađi: Milijarde kune već sutra mogu doći u Zagreb, promijeniti vizuru i otvoriti tisuće radnih mjesta

Kandidati potom su predstavili svoja četiri seta mjera za privlačenje velikih investicija. To su paket poreznih olakšica, probiznis politike i deregulacija, stavljanje imovine u funkciju privlačenja investicija te privlačenje kapitala kroz Zagrebačku burzu. Mjere u paketu poreznih olakšica uključuju smanjenje komunalnog doprinosa za 30%, odnosno 70% za investicije koje bi otvarale radna mjesta temeljena na znanju. Svaka nova investicija u godini nakon realizacije, vele, bila bi u potpunosti oslobođena komunalne naknade, svim poduzetnicima početnicima komunalna naknada ukinuta za prve dvije godine poslovanja, a svim malim poduzetnicima i obrtnicima komunalna naknada smanjena za 25%. Davor Nađi je, dodaju iz stranke, jedini kandidat koji je najavio ukidanje prireza u Zagrebu. Cijeli taj porezni paket bi vratio građanima i poduzetnicima oko milijardu kuna, a gubitak tih prihoda u proračunu nadoknadili bi uštedama te efektom povećanja investicija i rasta plaća s kojim bi porast prihoda od poreza na dohodak i komunalne naknade do kraja mandata nadoknadio te prihode.

Što se pak samih ušteda tiče, Nađi također ima plan smanjivati plaće, smanjiti broj zaposlenih, materijalne rashode, subvencije i druge naknade čime bi se uštedjelo 3,2 milijarde kuna. Iz stranke FOKUS stoga najavljuju i objavljivanje svih prostornih planova na internetu, uređenje zemljišnih knjiga i katastra, brzo izdavanje građevinskih dozvola te uvođenje novih tehnologija, otvorenosti podataka pa čak i plaćanje komunalija bitcoinom. Zagreb na investicijsku kartu Europe i svijeta može doći i raspisom natječaja za velike projekte (su)financirane privatnim kapitalom.

 | Autor : Fokus Foto: Fokus

- Prostori Gredelja, velesajma, ali i Save sadrže preko milijun kvadrata površine na najatraktivnijim pozicijama u Zagrebu. Pripremom prostorno-planske dokumentacije, rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa i raspisivanjem natječaja za te megainvesticije za Hrvatske prilike, bi zasigurno skrenuli pažnju velikih globalnih investicijskih fondova na Zagreb, a tu su još i mirovinski fondovi i drugi institucionalni investitori – izjavio je Davor Huić, kandidat za zamjenika gradonačelnika te naglasio kako bi takve investicije bile mjerene u milijardama, promijenile vizuru Zagreba i otvorile tisuće novih radnih mjesta.

Ključna tri projekta koja su izdvojena su Gredelj, Program Sava/Zagreb na Savi i Zagrebački velesajam. Prostor Gredelja trenutno zauzima, podjsećaju, skoro pola milijuna kvadrata neiskorištenog zemljišta na pet minuta hoda od samog središta grada. Njegovim stavljanjem u funkciju riješili bi tri problema: prometna povezanost sjever-jug koja je narušena zbog pruge, u taj prostor mogli bi smjestiti mnoge javne ustanove i ministarstva koja su sada raštrkana po Zagrebu, te bi dobili čak milijun kvadrata stambenog prostora, koji bi mogao postati novi dom tisućama Zagrepčana i koji bi investiciju učinio vrlo isplativom.

KANDIDATI ZA ČELNIKE ZAGREBA Nađi i Huić predstavili svoj model gospodarenja otpadom: Kante za suhi i mokri otpad, energana...

Savski nasip dijeli Zagreb napola i zauzima skoro 300.000m² prostora koji je sada, osvrnuli su se, neiskorišten jer je zapravo retencijsko polje. Spajanjem kanala Sava-Odra u kanal Sava-Sava, kao retencije bi se koristilo Lonjsko i Odransko polje, a ovaj bi se prostor oslobodio za kvalitetnije korištenje. Generatorima koji bi bili ugrađeni u brane, a zapravo mostove preko Save moglo bi se godišnje proizvesti i do 600Gw/h električne energije, što je preko 20% potreba grada Zagreba. Postoji također i turistički i poljoprivredni potencijal, a bilo bi ga moguće financirati iz EU fondova u svim segmentima osim energetskog. Kao i u prethodna dva primjera, velesajam je još jedan prostor na izuzetno atraktivnoj lokaciji s oko pola milijuna kvadrata prostora gdje se može dobiti preko milijun kvadrata, tvrde, poslovnog i stambenog prostora.
 

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Vito:

    Koliko je poznato u razvoj Zagreba tijekom posljednjih 30 godina "uloženo" je milijarde kuna. I što je od toga stvarno "razvilo" Zagreb??? Dajte budite pošteni i recite: dajte nama novce pa ćemo i mi uživati u njihovom trošenju kao što ... prikaži još! je to napravio naš prethodnik. Možda će vam netko i udjeliti da imate za koricu kruha baćenu golubovima.