Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svečana proslava

Na tisuće hodočasnika u procesiji Majci Božjoj od Kamenitih vrata

procesija
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/8
01.06.2014.
u 11:58

Majku Božju od Kamenitih vrata tadašnji je nadbiskup Franjo Kuharić, na prijedlog Gradskog poglavarstva, 31. svibnja 1991. na proslavi 260. obljetnice, proglasio zaštitnicom grada Zagreba

Točno 21 minutu i 36 sekundi trebalo je da prvi i posljednji koji su došli na tradicionalnu procesiju Majci Božjoj od Kamenitih vrata prođu Radićevom ulicom i dođu do nekadašnjeg bedema starog grada.

Na tisuće hodočasnika na sam Dana grada Zagreba krenulo je nešto prije 21 sat u tradicionalnu procesiju ispred zagrebačke Katedrale kako bi preko glavnog trga došli do Kamenitih vrata. Uslijedila je nakon svečane mise, koju je predvodio kardinal Zenon Grocholewski, pročelnik Kongregacije za katolički odgoj, na Papinskom sveučilištu Gregoriana, zajedno s kardinalom Josipom Bozanićem, zagrebačkim nadbiskupom te drugim biskupima. U prvom redu iza slike Majke Božje našli su se i gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić te predsjednik Skupštine Darinko Kosor.

Slika Blažene Djevice Marije koja se unutar zidina Kamenitih vrata štovala od davnine, došla je u središte pozornosti 1731. godine, kada je 31. svibnja veliki požar zahvatio Gradec i Kaptol. Gospina je slika nakon tri dana nađena u pepelu neoštećena, dok je okvir izgorio. Gospa od Kamenitih vrata jedna je od najstarijih slika Blažene Djevice Marije u Zagrebu.

Majku Božju od Kamenitih vrata tadašnji je nadbiskup Franjo Kuharić, na prijedlog Gradskog poglavarstva, 31. svibnja 1991. na proslavi 260. obljetnice, proglasio zaštitnicom grada Zagreba. Gradska Skupština je 1999. godine donijela odluku da će se tog dana obilježavati Dan grada Zagreba.

Komentara 1

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
00:36 01.06.2015.

Fizicki sam daleko od svog rodnog Zagreba, ali sam duhovno zajedno sa svima koji dostojanstveno i sa ljubavlju u srcu slave i zahvaljuju briznost Majci Bozjoj od Kamenitih Vrata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije