Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra na skupštini

'Građevinski otpad zbrinjava se ilegalno na divljim odlagalištima, želimo strože kontrole!'

Foto: Ekologija grada
1/2
28.02.2024.
u 16:34

Važnost inicijative leži u sprječavanju ilegalnog postupanja s otpadom i redukciji divljih odlagališta koja sve više zagađuju okolinu. Primjer uspješne primjene slične odluke u Velikoj Gorici, poručuju iz Ekologije grada, pokazuje da, ipak, postoji mogućnost ostvarivanja pozitivnih promjena u tom području

Na dnevnom redu gradske Skupštine ovoga se četvrtka nalazi jedan važan prijedlog, pišu iz Udruge Ekologija grada na društvenim mrežama, a radi se upravo o njihovoj inicijativi koju su podržali zastupnici HSLS-a uz Alena Locherta, a koja "može ostvariti korak naprijed u očuvanju čistoće i zdravlja našeg okoliša". Cijeli prijedlog, inače, temelji se na potrebi izmjene odluke o komunalnom redu, a u cilju je uvođenje strože kontrole nad zbrinjavanjem građevinskog otpada.

– Konkretno, udruga predlaže obvezu investitora da prilikom svake gradnje ili rušenja dostave nadležnom uredu za upravu dokumentaciju koja potvrđuje način zbrinjavanja otpada s gradilišta. Ovaj korak omogućio bi komunalnom redarstvu da usporedi količine otpada iz troškovnika radova s onima koje su predane ovlaštenim oporabiteljima – pišu iz Udruge. Ona bi bila, dodaju, u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom i Zakonom o komunalnom redu te u nadležnosti Grada Zagreba: "da je provodi prema važećoj Odluci o komunalnom redu na sličan način na koji to rade i drugi gradovi i općine".

1/8

A važnost inicijative leži u sprječavanju ilegalnog postupanja s otpadom i redukciji divljih odlagališta koja sve više zagađuju okolinu. Primjer uspješne primjene slične odluke u Velikoj Gorici, poručuju iz Ekologije grada, pokazuje da, ipak, postoji mogućnost ostvarivanja pozitivnih promjena u tom području.

VEZANI ČLANCI:

– Posebno je važno istaknuti da problem divljih odlagališta nije lokaliziran samo na području Zagreba, već se otpad često prenosi iz drugih gradova, posebice nakon obnove nakon potresa 2020. godine – podsjećaju iz Udruge. Baš zbog toga, dodaju, ta inicijativa mogla bi, između ostalog, i umanjiti mogućnost prebacivanja odgovornosti na druge gradove.

Ako prijedlog bude usvojen, kažu iz Ekologije grada, "donijet će konkretne promjene". Investitori će, tako, morati dostaviti dokumentaciju o otpadu, a komunalno redarstvo će imati ovlasti kažnjavati one koji ne poštuju zakonske obveze, kažu. Time se, onda, uspostavlja sustav koji potiče odgovorno ponašanje i ublažava negativne utjecaje naših aktivnosti na okoliš, zaključuju iz Udruge Ekologija grada. Sve članove gradske skupštine pozvali su da sutra podrže ovaj prijedlog zbog "stvaranja zdravijeg i čišćeg okoliša za buduće generacije".

VIDEO: Ovo je sramota za Zagreb! Bojim se dijete pustiti van iz stana

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar neugodan
neugodan
11:13 29.02.2024.

Sve ovo se dogadja JER GRADJANI NEMAJU KAMO OSTAVITI SAV GLOMAZNI OTPAD!!! LIMITIRANI SU NEKAKVIM 200KG BLA BLA!!! PA TO JE 4 VREĆE SUTE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije