Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kategorički odbijaju

Mijenjaju se granice mjesnih odbora, Dugave su na nogama: Ne želimo svoju crkvu dati Hreliću

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/6
03.09.2020.
u 14:30

Mijenja se, naime, odluka koja propisuje granice zagrebačkih mjesnih odbora, a prema tim izmjenama, Mjesni odbor Hrelić širi se na dio Ulice svetog Mateja koji obuhvaća istoimenu župu, igralište NK Zelengaj, prostore mjesnog odbora te zgradu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hrelić. Izmjene dokumenta su na savjetovanju s javnošću, i to do 25. rujna.

Crkvu svetog Mateja stanovnici cijelog Novog Zagreba znaju pod drugim, poznatijim nazivom – dugavska crkva. U tom kvartu župa se smjestila još 1978., a crkva izgrađena 1993. godine postala je, pored Nogometnog kluba Zelengaj i zgrade mjesnog odbora, jedno od prepoznatljivih obilježja naselja. No uskoro bi se to moglo promijeniti pa bi crkva u Dugavama mogla postati – crkva u Hreliću.

To je “kolateralna žrtva”

Mijenja se, naime, odluka koja propisuje granice zagrebačkih mjesnih odbora, a prema tim izmjenama, Mjesni odbor Hrelić širi se na dio Ulice svetog Mateja koji obuhvaća istoimenu župu, igralište NK Zelengaj, prostore mjesnog odbora te zgradu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hrelić. Izmjene dokumenta su na savjetovanju s javnošću, i to do 25. rujna.

– Ovim činom granice našeg mjesnog odbora vratile bi se na one kakve su bile devedesetih godina. Nogometni klub i vatrogasni dom desetljećima su ponos Hrelića i ovim putem samo vraćamo što je naše. Crkva je tu “kolateralna žrtva”, da tako kažemo, jer nužno dolazi s ovim izmjenama, ali ona je i naša i njihova pa ne bi trebalo biti nekih problema – objašnjava predsjednica Vijeća mjesnog odbora Hrelić Marina Havidić koja je ove izmjene predlagala ranije ove godine. No, za Dugavljane je takvo što apsolutno neprihvatljivo.

– Mi smo kao MO ovaj prijedlog dva puta kategorički odbili. Hrelić si želi pripojiti DVD koji administrativno i teritorijalno pripada nama, ali oni su ti koji ga koriste. To je pravi povod ovih izmjena – tvrdi pak šef Mjesnog odbora Dugave Branko Premec. Taj je problem zatim predstavio Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb-istok i njegovu predsjedniku Milenku Arapoviću, no Arapović je, kaže, odbio svaki pokušaj rasprave.

– O tom se pitanju uopće nije dakle raspravljalo na razini četvrti. Kako je onda dospjelo na dokument o kojem se sad javno raspravlja na razini grada? – pita Premec. Kako se to dogodilo, Arapović tvrdi da ne zna.

– Nisam uopće htio o tome odlučivati, već sam ih samo pozvao da sjednu i dogovore se. Nisam uopće htio u to ulaziti, tako da ne znam što se dalje dogodilo – opravdava se Arapović, a ova je tema u međuvremenu postala goruća među stanovnicima oba novozagrebačka kvarta. Jedni tako, poput Zlatka Avdagića, žustro brane teritorijalno pravo na “svoju” dugavsku crkvu, dok drugi poput člana DVD-a Hrelić Željka Bedekovića napominju da je “Hrelić tu ionako mnogo dulje, pa samo vraćaju svoje granice”. Trećima pak uopće nije jasno zašto se uopće raspravlja.

– I tako crkvu koristimo svi, a i mjesni odbor. Nije bitno što kome pripada, dokle god živimo zajedno – kaže stanovnica Hrelića Marija Dasović.

I dok je izmještanje granica mjesnih odbora za stanovnike Dugava i Hrelića stvorilo pravu dramu, stanovnici drugih gradskih četvrti ovom su novosti oduševljeni. Zasigurno su među najsretnijima stanovnici Sigeta jer je velik dio ovog kvarta administrativno potpadao pod područje Svete Klare. Granice ovog mjesnog odbora sad su se proširile sve do Horvatove, Utinjske i Svetoklarske ulice.

Slave i u Čučerju

– Klarani ne doživljavaju nikog s druge strane pruge. Usto je pola Radmanovačke ulice na nedavnim izborima ondje moralo glasati umjesto kod nas. Tu je i pitanje škole, jer djeca iz tog dijela Sigeta moraju na nastavu u Klaru, iako im je naša škola mnogo bliže. Ostvari li se ova promjena, svima će im biti mnogo lakše – kaže Tomislav Vukoja, vijećnik tamošnjeg Mjesnog odbora.

“Slave” i u Čučerju u Gornjoj Dubravi koje je postalo veće za jedno naselje iz Mjesnog odbora Vidovec u Podsljemenu. Naselje je tako, osim Mjesnog odbora, promijenilo i četvrt kojoj, kaže predsjednica vijeća MO Vidovec Bernarda Hukman, teritorijalno ionako gravitira. U Gornjoj Dubravi mijenjaju se i granice mjesnih obora Miroševec, Granešinski Novaki i Dankovec, a u Stenjevcu i Sesvetama dolazi do promjene imena jednog od mjesnih odbora. MO ”Matija Gubec” tako će se odsad zvati Donja Kustošija, a MO Vugrovec Donji postaje samo MO Vugrovec.

Komentara 13

Avatar Sandinista
Sandinista
15:04 03.09.2020.

Nećete u Dugave dok smo živi mi...

Avatar FutureGohanII
FutureGohanII
15:05 03.09.2020.

Treba u kinuti barem 60% opčina i mjesnih odbora u cijeloj državi, jer njihova funkcija je samo politički uhljebizam!

DU
Deleted user
15:14 03.09.2020.

Crkva će ostati na istome mjestu gdje je bila i 1993! Zaista je ljudima dosadno i puno je uhljeba pa se onda kvartovi pretumbavaju. Građane mući crkva umjesto da ih mući odvajanje otpada i smrad iz spremnika, umjesto da gledajuu da imaju više zelenih površina a manje betona, njih brine gdje će biti crkva koja se neće maknuti sa mjesta. Koliko smo samo novaca i vremena potrošili na besmislene stvari!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije