Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zeleni neposluh

"Gerila" vrtlarici iz Preradovićeve ipak stigla kazna

Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/4
01.09.2020.
u 13:52

Stanarka Preradovićeva Martina Živković dobila je 700 kuna kazne za sadnju mini vrta pred kućom. Kaznu, kaže, ne namjerava platiti.

Zagrepčanka Martina Živković, koja je krajem travnja razveselila sugrađane posadivši maleni vrt u Preradovićevoj, neugodno se iznenadila kada joj je zbog njenog 'prekršaja' stigla kazna od 350 kuna zbog neovlaštene sadnje bilja na javnoj površini. Nakon toga i drugi građani poveli su se za njenim primjerom pa su diljem Zagreba počeli nicati maleni vrtovi nakon čega je zagrebački gradonačelnik na novinarskoj konferenciji kazao kako neće morati platiti kazne zbog svog zelenog neposluha. 

Stvar je principa 

Međutim, kazna je Martini ponovno stigla, ovaj puta u iznosu od 700 kuna plus troškovi jer nije platila na vrijeme. Ni ovu kaznu ne namjerava platiti jer ne smatra da je učinila išta loše, a i povjerovala je gradonačelnikovom obećanju stoga ju je nova kazna razljutila. 

- Komuniciraju li gradske službe međusobno ili rade jedna protiv druge? Kaznu ne mislim platiti, stvar je u principu. Kada vidim komunalnog redara da piše kazne zbog parkiranja nasred ceste, uriniranja po ulici ili nesavjesnim vlasnicima pasa koji ostavljaju izmet ljubimaca na pločniku, što se redovno događa u našoj ulici, onda možda i ja platim kaznu za svoj 'zločin'. Ovako ispada da je sadnja cvijeća jedino što se kažnjava - kazala je Večernjaku Martina koja dodaje i da se u Preradovićevoj na dnevnoj bazi događaju svakakvi prekršaji na koje se nitko ne obazire. 

- U ponoć se zatvaraju kafići pa pijani gosti bauljaju ulicom do tri ujutro i za sobom ostavljaju smeće, uriniraju i povraćaju po fasadama, a glavni je problem naš vrt - govori razočarano Martina kojoj nije jasno zbog čega baš na njoj komunalni redari treniraju strogoću. Šokiralo ju je i kada je na kazni pročitala riječi poput 'okrivljenica' i 'kriva je.

- Kriva sam jer sam htjela uljepšati svoj ranjeni grad i unijeti malo ljepote u tešku svakodnevicu sugrađanima nakon potresa usred karantene!? Ni prvu kaznu nisam platila pa neću ni ovu. Pišemo žalbu. Što im ovo treba, da troše vrijeme i građanima šalju ovakve kazne dok se stvarnim problemima grada nitko ne bavi - pita se ova mlada Zagrepčanka. 

Na proljeće novi vrt

Podsjetimo, Martina Živković i njen sustanar Boris Novković krajem travnja su na zemlji ispod drveta u Preradovićevoj posadili bilje kako bi učinili nešto lijepo za svoje u potresu stradalo susjedstvo. 

- Tog dana također je bio nešto jači potres koji nas je dobro prodrmao. Dosta nam je više bilo straha i panike pa sam obukla rukavice, uklonila pseći izmet sa zemlje i posadila bilje - prisjetila se događaja koji je i druge Zagrepčane inspirirao na pravu malu zelenu revoluciju. Danas, tužno će Martina, od njena vrta nije ostala ni travka, a za to su krivi nesavjesni građani. 

- Od samog početka prolaznici su gazili po njemu i psi obavljali nuždu pa smo kupili ogradicu od bambusa u visini od 80 centimetara, no ni to ih nije spriječilo. Neki pojedinci podigli bi ogradu kako bi vezali svoje bicikle za stablo što je potpuno uništilo biljke -žalosna je Martina koja je usprkos svemu ponovno posadila sjemenke u zemlju te se nada da će na proljeće niknuti novo, još ljepše bilje. 

Komentara 14

DU
Deleted user
15:47 01.09.2020.

Ažurni s novim predmetima. U zastaru u međuvremeno otišlo na tisuće predmeta, onih naših.

TM
trade_mark
15:36 01.09.2020.

trebalo bi podnijet prijavu protiv grada zagreba za sve neuređene i neodržavane "kazete" i ostale zelene površine u gradu zagrebu, jer se njihovo održavanje plaća iz našeg prireza. Pa onda mene zanima zašto mi plaćamo prirez iz kojeg se financira zrinjevac koji to ne održava i jedina svrha velikog dijela gradskih zelenih površina i gotovo SVIH kazeta je da su pseći zahodi!?

MM
mad.max
15:27 01.09.2020.

Bandic obecao, hahaha, taj laze cim zine, pa njemu se vise ni najblizi suradnici za vrijeme radnog vremena ne javljaju na telefon.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije