Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

U bolnici Vrapče još četiri osobe pozitivne. Virus potvrđen kod odgajateljice u triljskom vrtiću

Bolnica u vrijeme koronavirusa
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
01.09.2020.
u 15:20

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" napomenula je da je u razdoblju kad ćemo više biti u zatvorenim prostorima veća mogućnost prijenosa te da je zato bitno pridržavanje mjera.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 145 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2492. Među njima je 258 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 14 pacijenata. Jedna osoba je preminula.

15:17 - Stigao je dio rezultata testova na koronavirus u Klinici za psihijatriju Vrapče, gdje je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom. Obolio je mlađi muškarac s Odjela za muške psihotične poremećaje.

Kako doznaje 24sata, stigla su još četiri pozitivna nalaza, zaražena su još tri pacijenta i jedan tehničar koji je od jučer u samoizolaciji.

Dva pacijenta koja imaju blage simptome ostat će u Vrapču jer su, kako je rekla ravnateljica bolnice, doc.dr. Petrana Brečić, osigurali sve uvjete i mjere za to kako ne bi bespotrebno opterećivali druge bolnice. Jednog pacijenta koji je 49. godište iz preventivnih razloga prebacili su u zaraznu. Ostali rezultati testiranje , a uzeto je oko 60 briseva bit će poznati sutra.

15:07 - Od jučer uzetih 145 uzoraka u Međimurskoj županiji, dva su pozitivna

- S obzirom da se jedna osoba oporavila, a dvije su osobe novopozitivne, trenutno je u Međimurskoj županiji 28 aktivnih slučajeva - kažu u Stožeru. 

15:00 - Iako je danas u Dječjem vrtiću Tilj trebala početi nova pedagoška godina, ništa od toga jer je jedna odgojiteljica pozitivna na koronavirus, a svi djelatnici vrtića su poslani u samoizolaciju.

Potvrdio je to gradonačelnik Trilja Ivan Šipić za Dalmacija Danas.

– Jedna odgojiteljica, koja je inače iz Sinja, prošli petak odlučila se testirati na koronavirus, a test se pokazao pozitivnim. Dobra stvar je da se sve dogodilo prije početka vrtića s radom. U skladu s preporukama Stožera donesena je odluka da svi djelatnici idu u samoizolaciju od 14 dana. Odluka je donesena u suglasnosti s ravnateljicom. Koliko mi je poznato, odgojiteljica nema teške simptome, tek blago povišenu tjelesnu temperaturu – kazao je Šipić.

14:31 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u zadnja 24 sata evidentirano je 12 novooboljelih od koronavirusa, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Također je od koronavirusa izliječeno 12 osoba, u dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je 12 pozitivnih pacijenata, a od početka pandemije na analizu je poslano 9709 uzoraka.

U samoizolaciji se nalaze 444 osobe. Nije utvrđeno nijedno kršenje mjera samoizolacije.

12:56 - U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su dvije nove osobe zaražene koronavirusom, po jedna s područja općine Petrovsko i općine Sveti Križ Začretje. Ozdravilo je šest osoba - dvije iz Zlatara i po jedna iz Krapine, Pregrade, Gornje Stubica i Jesenja. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom u Krapinsko - zagorskoj županije je 38. U samoizolaciji se nalaze 193 osobe.
U protekla 24 sata pristigla su 36 negativna nalaza, a za tri se još  čekaju rezultati.

12:24 - U Karlovačkoj županiji u zadnja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupno je testirano 120 osoba ( Karlovac-103, Ogulin-17). Od početka epidemije do 31.kolovoza 2020. ukupno je testirano 6339 osoba. U OB Karlovac su hospitalizirane 2 osobe. U samoizolaciji se nalazi 110 osoba.
Ukupno su  do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 173 osobe i trenutno imamo 19 aktivnih slučajeva.
Inspekcijski nadzori SZC Karlovac za 31.8.2020.- područje grada Karlovca: 3 ugostiteljska objekta, 2 trgovačka centra, 2 trgovine, 3 ostalih uslužnih djelatnosti. Za sve nadzore su sačinjene bilješke i nije izdano ni jedno pismeno ili usmeno upozorenje. 

12:07 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna je osoba oboljela od zarazne bolesti COVID-19; radi s o mlađem muškarcu s prebivalištem na području Drniša. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 416 osoba i svi su kontakti oboljelih. U posljednja  24 sata uzorkovana su 154 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječi se šest osoba. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 96 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekciji.

11:28 - Na području Zagrebačke županije do 10 sati evidentirane su 474 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 309 osoba, a 11 ih je preminulo. Trenutno su aktivna 154 slučaja.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 19 osoba  (3 Grad Sveta Nedjelja, 1 Grad Zaprešić, 7 Grad Velika Gorica, 2 Grad Dugo Selo, 1 Grad Sveti Ivan Zelina, 4 Općina Kravarsko, 1 Općina Kloštar Ivanić), a 20 osoba je izliječeno.

11:23 - U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentiran je samo 1 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2, a radi se o osobi s područja općine Bebrina.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 395, dok je broj aktivnih slučajeva 127 (14 aktivnih osoba manje u odnosu na jučerašnji dan). Hospitalizirano je 6 osoba (2 osobe manje u odnosu na prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije se trenutno na području Brodsko-posavske županije nalazi 675 osoba (18 osoba više u odnosu na prethodni dan). U županijskom karantenskom objektu trenutno se nalazi 1 pozitivna osoba (1 osoba manje u odnosu na prethodni dan.

11:15 - Uslijed kontakta s COVID-19 pozitivnim osobama dubrovačko-neretvanskom županu Nikoli Dobroslaviću, zamjeniku župana i načelniku Stožera civilne zaštite DNŽ Jošku Cebalu, ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mati Lakiću i glasnogovorniku Stožera Nikši Miletiću propisana je mjera samoizolacije.

Naime, protekli tjedan u palači Ranjina održan je sastanak s predstavnicima gospodarstvenika iz DNŽ, a naknadnim testiranjem utvrđeno je kako je dio njih pozitivan na COVID-19. U konzultaciji s epidemiolozima HZJZ-a utvrđeno je kako na sastanku nije bilo bliskog kontakta, međutim kao mjera opreza, propisana je samoizolacija i testiranje na koronavirus svim sudionicima sastanka.

11:10 - U Varaždinskoj županiji ni u posljednja 24 sata nema novih slučaja zaraze koronavirusom. - Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji tako i dalje imamo evidentirano ukupno 147 slučaja zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Aktivnih slučaja sada je 59 jer su se dvije osobe oporavile. Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno osam osoba od kojih sedmero u Općoj bolnici Varaždin, a jedna osoba u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu - kažu u Stožeru. 

10:20 - U Zagrebu je u posljednja 24 sata 29 novooboljelih od koronavirusa, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zvonimir Šostar u emisiji Dobro jutro Hrvatska HRT-a.

10:16 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 874 obrađena testa danas je 45 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 27, Dugog Rata 2, Kaštela 2, Klisa 1, Lećevica 1, Lovreća 1, Makarske 1, Omiša 1, Podstrane 2, Sinja 2, Solina 4 i Šolte 1 osoba.

Od 45 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 18 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1581 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 81 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 6 osoba nalazi na respiratoru. 1 osoba se nalazi u karanteni.

10:10 - U Hrvatskoj je zabilježeno 145 slučajeva zaraze koronavirusom.

9:49 - Tijekom posljednja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ za područje Osječko-baranjske županije testirao je ukupno 247 uzoraka, od kojih su četiri bila pozitivna na koronavirus. Sve novopozitivne osobe imaju prebivalište u Osijeku. U KBC-u Osijek trenutno je hospitalizirano 15 osoba od kojih je jedna na respiratoru. U samoizolaciji je sada ukupno 290 osoba, s tim da su epidemiolozi tu mjeru u zadnja 24 sata odredili za 33 nove kontakt osobe. Policija je samoinicijativno provjerila 18 osoba u samoizolaciji i svi su zatečeni na adresi

9:35 - Na području Zadarske županije 9 je novooboljelih osoba koronavirusom. Među zaraženim osobama je i jedan štićenik Doma za starije i nemoćne osobe Zadar (rođ. 1927. god.) te dva djelatnika doma, nemedicinsko osoblje koji nisu ostvarili puno kontakata. Riječ je o štićeniku koji je bio sam u sobi i koji je zbrinut u Općoj bolnici u Zadru. 

Do sada je testirano 20 uzoraka bliskih kontakata zaraženih osoba, u tijeku je testiranje djelatnika i štićenika Doma, a dio bliskih kontakata stavljen je u samoizolaciju. Od 9 novooboljelih osoba, 3 osobe izolaciju provode na području Grada Zadra, a 6 osoba još uvijek je u epidemiološkoj  obradi. Ostale zaražene osobe kontakti su ranije oboljelih osoba. Tijekom jučerašnjeg dana testirao je 230 uzoraka, u samoizolaciji je 835 osoba, a nadzor je  istekao za 6343 stanovnika. U Općoj bolnici  Zadar  ukupno je hospitalizirano 24 bolesnika oboljelih od COVID-19 . 21 bolesnik liječi se  na Covid 1 odjelu, a  3 bolesnika u COVID JIL-u od kojih je  dvoje  na respiratoru.

9:34 - U Sisačko moslavačkoj županiji, na današnji dan, jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobi s područja Petrinje, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

9:24 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 2 nove pozitivne osobe na  COVID-19 (1 osoba iz Vinkovaca i 1 osoba iz Cerića), a nema preminulih osoba. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 629, od kojih su 534 osobe izliječene, a ukupno je 14 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji  15 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 85 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 8379. U samoizolaciji na području županije je 140 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 8 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 1 medicinska sestra/tehničar, 2 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 11 radnika (2 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara i 1 nezdravstveni radnik).

9:21 - U Virovitičko-podravskoj županiji u posljednja 24 sata dvoje je novozaraženih koronavirusom, a imaju blage simptome bolesti, izvijestio je u utorak županijski Stožera civilne zaštite. Riječ je o zdravstvenom radniku testiranom prije povratka na posao koji je imao kontakte s prije zaraženim osobama. Na prvotnom testiranju bio negativan, ali je s vremenom razvio simptome Covida-19. Druga osoba je muškarac koji je prije desetak dana bio gost na svadbenoj svečanosti. Ti su svatovi do sada inicirali deset zaraženih koronavirusom, naveli su iz županijskog Stožera CZ.

9:15 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 546 uzoraka briseva (274 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih su potvrđene 4 novozaražene osobe. U 3 slučaja radi se o osobama iz mjera samoizolacije. Epidemiološka obrada je u tijeku za 1 osobu. Izliječeno je 6 osoba. Trenutno je 75 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 262 osobe. 

8:56 - Koronavirus potvrđen je kod jednog pacijenta u Klinici za psihijatriju Vrapče. Riječ je o 35-godišnjem muškarcu s Odjela za muške psihotične poremećaje. Kako je za 24sata rekla ravnateljica bolnice, doc.dr. Petrana Brečić, pacijent je, po svemu sudeći, simptome razvio tek petnaesti dan od zaraze, i to u vidu lagane temperature. Odmah je jučer prebačen u Kliniku za infektivne bolesti "Fran Mihaljević".

Cijeli odjel je, kaže ravnateljica, odmah izoliran, djelatnici koji su bili u kontaktu s pozitivnim pacijentom poslani su kući u samoizolaciju, i ustanovljeni su svi bliski kontakti zaraženog. Pacijenti su odvojeni prema strogim pravilima i stupnju izloženosti mogućoj infekciji. Ujedno, uzeti su brisevi od ukupno 60 zaposlenih i hospitaliziranih. Rezultati se očekuju danas.

8:23 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 78 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 76 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 2 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 330 osoba, a ukupno je testirano 5960 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 200 uzoraka, od kojih je 16 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:15Jesen i zima bit će veliki izazov, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" za HTV, govoreći o situaciji s koronavirusom. Markotić je napomenula da je u razdoblju kad ćemo više biti u zatvorenim prostorima veća mogućnost prijenosa te da je zato bitno pridržavanje mjera.

8:14 - Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split Ivo Ivić izjavio je u ponedjeljak kako je glavni razlog intenzivnog širenja koronavirusa na području splitsko-dalmatinske županije neodgovorno ponašanje, zbog čega bi trebalo uvesti kažnjavanje za nepridržavanje epidemioloških mjera.

"Mislim da bi sad trebalo razmišljati o kažnjavanjima za nepridržavanje mjera," rekao je Ivić na konferenciji za novinare.

Ističe kako će se zaraza širiti zbog "ponašanja i druženja, obiteljskih i širih skupova na kojima se ne drži distanca i ne nose se zaštitne maske". "To je nešto što se akumuliralo proteklih mjesec dana pa imamo povećan broj oboljelih",  kazao je Ivić zapitavši se zašto tako nije u Istri. "Zato što se odgovornije ponašaju", ustvrdio je.

Ključne riječi

Komentara 7

SJ
Samo ja
10:00 01.09.2020.

Tu ce prvo testirati cijepivo...

Avatar KORONAŠ
KORONAŠ
10:12 01.09.2020.

Lik imao blažu temperaturu i to je vijest i za radio i za ovaj opskurni pirtal.

WW
walter wolf
15:38 01.09.2020.

slabo, može ovo bolje, nikako na 500 da nabijemo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije