Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema novca

Maković: Mora biti otpuštanja viška zaposlenih u kulturi

koncert (1)
Grgo Jelavić/Pixell
21.12.2011.
u 09:00

Predsjednik odbora za kulturu smatra da se drže na plaći i oni za kojima nema potrebe

Iako je grad za kulturu i kulturne djelatnosti lanjskim proračunom predvidio gotovo pola milijarde kuna, novac je loše raspodijeljen, bez jasne strategije, pa su i programi loši. Kulturna scena, koja živi isključivo na račun programa, tek 27 milijuna kuna iz proračuna iskoristi na njega.

– Broj zaposlenih mora se smanjiti. Smatram da u svim djelatnostima ima viška radne snage, pa i u kulturnim. Ljudi za kojima nema potrebe i dalje se drže na plaći. Oko 273 milijuna kuna ide na plaće i hladni pogon – kazao je Zvonko Maković, predsjednik Odbora za kulturu.

Iznos namijenjen programima ne ide u potpunosti institucijama u vlasništvu Grada, nego se on dijeli i na razne nezavisne produkcije.

– U Hrvatskoj se zaista puno troši na doživotne zaposlenike u kulturi. Mislim da treba temeljita reorganizacija kazališta jer svakako višak zaposlenika i skupi pogon daju osrednje rezultate – kazala je Snježana Abramović Milković, umjetnička voditeljica Zagrebačkog plesnog ansambla.

Amandmanima je proračun za kulturne programe za 2012. dobio deset milijuna kuna više od prvotnog

Komentara 7

FO
ford
09:54 21.12.2011.

Nisam znao da u RH imamo previše kulture. Meni se čini baš suprotno - da je ozbiljno nedostaje.

AR
ana.rimbaud
10:18 21.12.2011.

@ford: Nije stvar u tome da imamo previše ili premalo kulture, nego je previše \"kulturnjaka\" financirano od strane lokalne samouprave i države, a ne pridonose previše kulturnom programu. Imaš glazbenih ansambala koji naprave par koncerata godišnje, tek toliko da opravdaju sredstva koja je Grad uložio u njih. Čisto sumnjam da se ovdje misli na, recimo, Lado. (Primjer: Za vrijeme rata je Rade Šerbedžija bio u Beogradu, a uredno primao plaću zagrebačkog HNK po koju bi došao par puta godišnje. Nakon rata je dobio Brijune, a u tom istom HNK nije doprinio previše.)

AM
amato
09:24 21.12.2011.

Podrška profesoru Makoviću. Kulturu bi trebalo izdvojiti iz preglomaznog Ureda za obrazovanje, kuturu i šport i na čelo Ureda za kulturu imenovati nekoga koji poznaje kuturu i sam je umjetnik ili poznavatelj kulture. To mora biti čovjek koji poznaje organizaciju kulture u Italiji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj... i mora imati ideje kako unaprijediti ovo sada neodrživo stanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije