Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stara jela z Dugog Sela

Koje su tajne savršeno pečene guske, “moćnog” gulaša i slasne zlevanke?

Stara jela z Dugog Sela
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/26
23.09.2019.
u 08:47

Oko tonu hrane posluženo je na manifestaciji “Stara jela z Dugog Sela”, a birale su se i najbolje delicije.

Žganci z špekom, prežgana juha, bažul, kuhana kuruza, štrudle, bučnica, vrbovečka pera... To je samo dio delicija u kojima se uživalo na gastrofešti “Stara jela z Dugog Sela”, koja je u centru grada okupila tisuće posjetitelja.

A unutra heljdina kaša

Posluženo je, kazao je Nenad Haleuš Mali, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, koje je, uz Grad i tamošnju turističku zajednicu, organizator manifestacije, oko tonu hrane, a sretnici su mogli počastiti svoja nepca i najbolje pripremljenim gulašem, guskom i zlevankom po izboru stručnoga žirija. Riječ je o “sastojcima” tradicionalnog menija za Martinje, a prvaci natjecanja otkrili su nam i koje su “male tajne” pobjedničkih jela.

– Važno je dobro meso, naravno, ali i paprika jer gulaš ne smije biti bljedunjav. I mora biti ljut – rekao je dugoselski “masteršef” Smiljan Dokić, predvodnik ekipe koja je slavila u konkurenciji njih 18.

Stara jela z Dugog Sela
1/26

Ivančica Smida iz Brčevca, koja je najbolje ispekla gusku, s nabavom sastojaka i pripremama počela je nekoliko dana prije. Večer uoči natjecanja gusku je nasolila da se, kazala je, što bolje napaca, a žiri je osvojila i neobičnom kombinacijom okusa.

– Malo sam se poigrala sastojcima pa sam gusku napunila heljdinom kašom, lukom, pilećim jetricama i špekom, a poslužila s domaćom ciklom, ajvarom, zeljem i paprikom – nabrojila je I. Smida. No, dodala je, sastojci ne vrijede ništa bez strpljenja.

– Korica je tak’ lijepa i hrskava jer sam je pekla tri i pol sata. I svaki čas gusku podlijevala mašću u kojoj se pekla – otkrila je.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Višnje ili pekmez od šljiva

A ne samo prvo već i drugo mjesto svojim je zlevankama osvojila Milica Điđa iz Oborova. Ispekla je jednu s višnjama i jednu s pekmezom od šljiva, i to po bakinu receptu.

– Koja je tajna? Sve mora biti domaće, kukuruzno brašno, jaja, vrhnje... A zlevanku treba peći oko 50 minuta, dok ne dobije zlatnu boju, i pritom nikako ne otvarati pećnicu – kazala je M. Điđa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije