Naslovnica Zagreb ZG Život

Koje su tajne savršeno pečene guske, “moćnog” gulaša i slasne zlevanke?

Oko tonu hrane posluženo je na manifestaciji “Stara jela z Dugog Sela”, a birale su se i najbolje delicije.
23. rujna 2019. u 08:47 0 komentara 1121 prikaza
Stara jela z Dugog Sela
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/26

Žganci z špekom, prežgana juha, bažul, kuhana kuruza, štrudle, bučnica, vrbovečka pera... To je samo dio delicija u kojima se uživalo na gastrofešti “Stara jela z Dugog Sela”, koja je u centru grada okupila tisuće posjetitelja.

Dan Zagrebačke županije DAN ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Predstavljanje županije uz bogati kulturno-zabavni program

A unutra heljdina kaša

Posluženo je, kazao je Nenad Haleuš Mali, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, koje je, uz Grad i tamošnju turističku zajednicu, organizator manifestacije, oko tonu hrane, a sretnici su mogli počastiti svoja nepca i najbolje pripremljenim gulašem, guskom i zlevankom po izboru stručnoga žirija. Riječ je o “sastojcima” tradicionalnog menija za Martinje, a prvaci natjecanja otkrili su nam i koje su “male tajne” pobjedničkih jela.

– Važno je dobro meso, naravno, ali i paprika jer gulaš ne smije biti bljedunjav. I mora biti ljut – rekao je dugoselski “masteršef” Smiljan Dokić, predvodnik ekipe koja je slavila u konkurenciji njih 18.

Stara jela z Dugog Sela
1 / 26
Stara jela z Dugog Sela

Ivančica Smida iz Brčevca, koja je najbolje ispekla gusku, s nabavom sastojaka i pripremama počela je nekoliko dana prije. Večer uoči natjecanja gusku je nasolila da se, kazala je, što bolje napaca, a žiri je osvojila i neobičnom kombinacijom okusa.

– Malo sam se poigrala sastojcima pa sam gusku napunila heljdinom kašom, lukom, pilećim jetricama i špekom, a poslužila s domaćom ciklom, ajvarom, zeljem i paprikom – nabrojila je I. Smida. No, dodala je, sastojci ne vrijede ništa bez strpljenja.

Dugo Selo: Hotel za mačke Royal Cat Hotel U Dugom Selu Otvaramo hotel za mačke u kojemu će uživati u luksuzu

– Korica je tak’ lijepa i hrskava jer sam je pekla tri i pol sata. I svaki čas gusku podlijevala mašću u kojoj se pekla – otkrila je.

Stara jela z Dugog Sela | Autor : Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

Višnje ili pekmez od šljiva

A ne samo prvo već i drugo mjesto svojim je zlevankama osvojila Milica Điđa iz Oborova. Ispekla je jednu s višnjama i jednu s pekmezom od šljiva, i to po bakinu receptu.

– Koja je tajna? Sve mora biti domaće, kukuruzno brašno, jaja, vrhnje... A zlevanku treba peći oko 50 minuta, dok ne dobije zlatnu boju, i pritom nikako ne otvarati pećnicu – kazala je M. Điđa.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.