Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

Predstavljanje županije uz bogati kulturno-zabavni program

Dok su stariji slavili uz roštilj i kotlovinu, najmlađi su se natjecali na obiteljskoj olimpijadi
09. srpnja 2019. u 11:33 185 prikaza
Dan Zagrebačke županije
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Obilježavanje Dana Zagrebačke županije poprima nove trendove, a ove godine preselilo se oko dvadeset kilometara od središta Hrvatske metropole. Kako se ustalilo prošle godine slavljem u Zaprešiću, obilježavanje Dana Zagrebačke županije nastavilo se u istom tonu, samo je ovogodišnji domaćin bio Dugo Selo. Sa zapada slavljenički dan preselio se na istok, a s aktivnostima za sve uzraste privukao je žitelje svih uzrasta. U velikoj kreativnoj igraonici, uz pomoć zamaskiranih animatora, klinci i klinceze mogli su svoj natjecateljski duh pokazati u maštovitim igrama Obiteljske olimpijade, a u zabavnoj zoni imali su dvorac na napuhavanje, stijenu za Središnji dugoselski trg.

Red zabave, red učenja, tako to ide, pa su u edukativnoj zoni izrađivali makete vulkana i crtali sve na što ih je mašta navodila. U posebnom korneru na središnjem dugoselskom trgu, predstavljena je kulturna i povijesna baština te turistički potencijali svih devet gradova Zagrebačke županije uz nastupe KUD-ova i tradicionalnih glazbenih sastava, a obrtnici, poduzetnici i OPG-ovi, bogatstvo svojih proizvoda predstavili su na posebno dizajniranim štandovima. Dan Zagrebačke županije podržao je i Zabavni radio te tako omogućio da svi slušatelji budu pravovremeno obaviješteni o događanjima u gradu. Zabavni radio lokalni je predstavnik Dugog Sela te spona između građana i svih aktivnosti.

Dan Zagrebačke županije | Autor : Filip Kos/PIXSELL Foto: Filip Kos/PIXSELL

Najveći vitalni indeks

Kako ističe gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, biti domaćinom ovogodišnjeg obilježavanja Dana Zagrebačke županije za ovaj grad to je prije svega čast i ponos. Upravo odabir Dugog Sela kao domaćina za njih znači da pozitivne aktivnosti ne ostaju nezamijećene te da napori imaju smisla. - Grad Dugo Selo je grad mladih s puno mladih obitelji, grad djece i grad u Hrvatskoj s najvećim vitalnim indeksom. Ponosni smo na to što smo u Hrvatskoj jedni od rijetkih koji broje više doseljavanja nego iseljavanja. Prema njegovim riječima u gradu do kraja ove godine žele kompletirati upise u vrtiće, a poboljšanje poduzetničke strukture vide u uspostavljanja vodovodnog sustava vrijednog 850 milijuna kuna. Nadaju se da će upravo to ponukati dolazak velikih poduzeća te tako otvoriti vrata prepoznavanju izvrsnosti koje Dugo Selo ima. Kasno poslijepodne obilježilo je sunčano vrijeme dobra zabava i odabir najboljeg majstora roštilja. Dok su se mirisi širili dugoselskim trgom, turističke zajednice radile su sve kako bi oduševile zahtjevan žiri. Na središnjem događaju pečenja roštilja uz domaćina sudjelovalo i 12 drugih turističkih zajednica. U pripremi roštilja za Dugo Selo sudjelovao je i sam gradonačelnik naglasivši kako on voli kuhati za druge i gledati kako drugi uživaju u onome što je on pripremio.

Dan Zagrebačke županije | Autor : Filip Kos/PIXSELL Foto: Filip Kos/PIXSELL

Razvoj turizma

Pobjedu u pečenju roštilja ove godine odnio je prošlogodišnji domaćin Zaprešić, a osvojili su Podravkin poklon paket kojeg sačinjavaju proizvodi Vegeta te set posuđa i dvije majice dizajnirane u suradnji s dvojcem Elfs povodom obilježavanja 60 godina postojanja Vegete. Za Zagrebačku županiju u roštiljanju se natjecala i direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović istaknuvši kako se na ovakvim događajima pokazuje koliko je segment turizma važan kao i prezentacijski prostor jer se na njemu mogu vidjeti svi sudionici koji pridonose razvoju turizma Zagrebačke županije. Zamijećen je porast broja izlagača, a građani su se na licu mjesta mogli susresti s ponudom 40-ak OPG-ova i poduzetnika. - Zagrebačka županija prepoznala je važnost turizma.

Želimo oživjeti zajednički identitet za doživljaj lokalnih jela, pića i proizvoda. Posebno atraktivne su vinske ceste s prvorazrednim vinima, rakijama, likerima i bermetom. Uz prirodnu i kulturnu baštinu te seoska domaćinstva i vinske ceste, naši glavni aduti su svakako zdravstveni i vjerski, pustolovni i ciklo turizam, te mnoštvo drugih turističkih proizvoda interesantnih svakom aktivnom turistu. Danas smo u Dugom Selu željeli sve bogatstvo ponude Zagrebačke županije prezentirati na jednom mjestu - rekla je Alilović te istaknula da je u prvoj polovici ove godine broj turističkih dolazaka povećan za 14 posto, a broj noćenja za 12 posto. Od toga, najbrojniji gosti su nam iz azijskih zemalja.

Dan Zagrebačke županije | Autor : Filip Kos/PIXSELL Foto: Filip Kos/PIXSELL

Podrška poduzetnicima

Slavlje nije propustio ni župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, a kaže kako će se ovakav način obilježavanja Dana Zagrebačke županije nastaviti i sljedeće godine. - Do sada smo Dan Zagrebačke županije obilježavali uglavnom svečanom sjednicom bez događanja po terenu. Prošlo godine promijenili smo koncept obilježavanjem u Zaprešiću i tada i danas shvatili smo da je ovo nužno. Ljudi vole ovakve događaje na kojima im poduzetnici i OPG-ovi prezentiraju ono što nude. Zagrebačka županija je po mnogočemu i prva županije, a po indeksu razvijenosti spada u najrazvijeniju skupinu. To znači da prije svega govorimo o razvoju gospodarstva, a iza toga i drugim djelatnostima. Posebno smo ponosni na broj investicija u našim poduzetničkim zonama, a zahvaljujući njima danas tamo radi preko 6,5 tisuća zaposlenih - rekao je Kožić. Ključni faktor uspjeha županije je, prema njegovim riječima, stvaranje mogućnosti za privlačenje domaćih i još više stranih investicija. ‘

Dan Zagrebačke županije | Autor : Filip Kos/PIXSELL Foto: Filip Kos/PIXSELL

- To smo postigli poduzetničkim zonama koje prije 15-ak godina, kada smo počeli govoriti o njima, nisu bile dobro prihvaćene. Na kraju smo stvorili klimu poželjnu za ulaganje, pomažemo našim investitorima u rješavanju dokumentacije i dobivanju građevinskih dozvola - dodao je istaknuvši kako njihovi poduzetnici ostvaruju sjajne rezultate zahvaljujući kojima i županijski proračun iz godine u godinu raste. To im omogućuje izgradnju škola, dvorana, cesta te dodatno razvijanje poduzetničkih zona. Svake godine kreiraju i pakete bespovratnih poduzetničkih potpora u skladu sa stvarnim potrebama na tržištu. Samo u 2018. godini dodijeljene su potpore za 226 poduzetnika u iznosu većem od 8,5 milijuna kuna. Upravo ove i mnoge druge aktivnosti dokaz su da Zagrebačka županije ulaže u svoj razvoj, a Dan Zagrebačke županije služi da se s time upozna i žitelje, a ujedno da se i dobro zabave. To su ove godine mogli uz koncert Ivana Zaka.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality