Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Kinoklub Zagreb nastavlja s Filmskom čitanku: u subotu stiže Dina Pokrajac!

Kinoklub Zagreb u rujnu i listopadu 2021. donosi drugo izdanje Filmske čitanke – serije od pet besplatnih javnih predavanja objedinjenih temom Površina i unutrašnjost filmske slike uz popratne diskusije predavačica i publike.
21. rujna 2021. u 23:00 0 komentara 146 prikaza
Foto: Kinoklub Zagreb

Sljedeće predavanje održat će u subotu, 25. rujna Dina Pokrajac na temu “Mnemonika filmske slike – arhivske snimke kao protusjećanja”
 
Predavanja održavaju filmologinje Tanja Vrvilo, Jelena Pašić, Dina Pokrajac, Ejla Kovačević i Leonida Kovač, a odvijat će se u prostorima Kinokluba Zagreb. Predavanja su otvorena za javnost, a nakon svakog uslijedit će diskusija predavačica s publikom. Sva predavanja bit će trajno javno dostupna kao video zapisi te kao tekstovi na službenim stranicama Kinokluba Zagreb. Pozivamo sve na besplatna javna predavanja i diskusije s pet predavačica uz moto nadolazeće Filmske čitanke: Slika je čista kreacija duha (JLG).
 
Dina Pokrajac diplomirala je novinarstvo i politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a trenutačno je doktorandica na poslijediplomskom studiju etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2019. zaposlena je u Restartu kao voditeljica Dokukina KIC. Direktorica je Subversive Film Festivala te selektorica, producentica i suradnica na nizu interdisciplinarnih kulturno-umjetničkih i edukativnih projekata s naglaskom na filmu i kritičkoj teoriji. 
 
Raspored i naslovi predavanja:
 
25. 9. 2021. Dina Pokrajac: Mnemonika filmske slike – arhivske snimke kao protusjećanja
2.10. 2021. Ejla Kovačević: Suvremeni materijalni film
9.10.2021. Leonida Kovač: Sebaldova Toute la mémoire du monde
 
Organizatorica Filmske čitanke je Višnja Vukašinović uz asistenciju Bartola Babića Vukmira.
 
- Na koji način filmski medij utjelovljuje aporiju sjećanja? Nasuprot beskrajnoj proizvodnji arhiva stoji beskrajna reaproprijacija slika. Nije li upravo film bio velika mitološka forma 20. stoljeća koja je pružala društveni okvir svim našim pojedinačnim, dislociranim sjećanjima. - pita se Pokrajac.

Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović ILICA Q'ART VIDEO Organizatori festivala koji je Zagrepčane vratio na Ilicu: 'Grad nisu samo zgrade, grad su ljudi!' KOD DOMA SPORTOVA VIDEO/FOTO Pogledajte kako nakon obnove izgleda najstarije zagrebačko zimsko plivalište DOBRO DJELO Ovo je najljepša priča koju ćete danas pročitati: Gesta ovog mladića ganut će vas do suza

Ovo predavanje nastoji naznačiti smjer u kojem bi se filmske slike mogle promišljati kao protusjećanja, ukazujući na složen odnos filmskog medija s društvenim sjećanjem, čiji je istovremeno odraz ali i generator, poručuju organizatori.

>>> Pogledajte: Q'art Ilica: "Grad nisu samo zgrade, grad su ljudi i zajednica. Umjetnost pomaže zajednici. Želimo pokazati koliko talenta imamo za stvaranje budućnosti!"

Sarajevo: Umirovljenici unatoč pandemiji koronavirusa svakodnevno uživaju u partijama šaha
VEČERNJI DOZNAJE
Radnici stariji od 65 zbog novog zakona ostaju bez prava na otpremninu, donosimo detalje
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Deseti im je rođendan otkako su svoje vrijeme nesebično počeli ulagati u dobrobit zajednice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.